Paștele Blajinilor este sărbătorit de mulți români, mai ales din zonele rurale, în ziua de luni ce urmează Duminicii Tomii. Anul acesta el pică pe 28 aprilie. Evenimentul se bazează pe credințe și legende populare, nefiind recunoscut de Biserică.
Sf. Dumitru sau Ziua Soroacelor, 26 octombrie. Tradiții și superstiții. Ce este „Focul lui Sumedru”? Pe 26 octombrie, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, unul dintre cei mai venerați sfinți ai românilor.
Se pare că amazoanele din legendele greceşti chiar ar fi existat. Săpăturile din mormintele din epoca bronzului au găsit femei-arcaș rănite de lupte.
Pe 1 Martie este prima zi a primăverii calendaristice și are semnificații profunde în cultura poporului român. Este ziua în care se oferă un mic simbol al primăverii legat cu șnur împletit alb-roșu. Este bine ca acesta să fie oferit înainte de răsăritul soarelui.
Cine a fost haiducul Pintea Viteazul? Un mare lingvist și folclorist i-a spus „cel mai important român al secolului al XVII-lea”. Iar titulatura nu este deloc exagerată, dacă privim mai atent faptele bărbatului care a fost ucis la doar 33 de ani.