Cum a ajuns un cocoș motiv de proces între două familii? De ce sunt acuzați proprietarii păsării?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.10.2024 - 18:35
Cum a ajuns un cocoș motiv de proces între două familii - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Cum a ajuns un cocoș motiv de proces între două familii - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Cum a ajuns un cocoș motiv de proces între două familii? Proprietarii pintenatului vor fi nevoiți să se prezinte în fața unui judecător, după ce un vecin i-a dat în judecată din motive ce țin de felul în care pasărea cântă „cucurigu”.

SHARE

Cum a ajuns un cocoș motiv de proces între două familii? Proprietarii lui Ricco, un cocoș rasa Bantam, din Bourgoin-Jallieu, în departamentul francez Isère, sunt programați să se prezinte la tribunal în urma plângerii unui vecin cu privire la cântatul puternic al pintenatului.

Cum a ajuns un cocoș motiv de proces între două familii? De ce sunt acuzați proprietarii păsării?

Nu toată lumea e fericită să audă un „cucurigu” viguros dimineața, la prânz și seara, mai ales când s-a mutat „la țară” tocmai pentru a avea parte de liniște, departe de zgomotele marilor orașe.

„Dificultate de concentrare, privare de somn, oboseală auditivă”, acestea sunt doar câteva dintre simptomele invocate de reclamantul care i-a chemat pe proprietarii lui Ricco în instanță în luna ianuarie a anului viitor. 

Persoana, care preferă să rămână anonimă, este unul dintre vecinii proprietarilor și susține că neobositul cântat al cocoșului a devenit insuportabil atât noaptea, cât și ziua.

Citește și: Care este cea mai veche carte de bucate din lume? Printre rețete: struț fiert și limbă de flamingo

Cu toate acestea, proprietarii păsării în vârstă de 5 ani au contestat întotdeauna aceste afirmații, insistând asupra faptului că ușa de la cotețul lui Ricco este acționată de un sistem automat programat să deschidă ușa doar la ora 8:30 în timpul iernii și la ora 9:00 în timpul verii.

Ei insistă că cocoșul cântă de aproximativ cincisprezece ori într-un sfert de oră dimineața și apoi de alte câteva ori în timpul zilei.

Vecinii, deranjați de cântecul de cocoș prea puternic

„Există un sistem automat care înseamnă că ușa se închide la ora 20:00 și se deschide la ora 9:00 vara, 8:30 iarna”, spune Franck, proprietarul lui Ricco.

„Când am primit cocoșul, ne-am spus că, pentru a nu deranja vecinii, ne vom asigura că ușa de la coteț se deschide la 8:30. Apoi am convenit să o deschidem la ora 9:00.

Ne-am dat seama că, iarna, găinile nu mai fac ouă, pentru că au nevoie de lumină. Așa că iarna, o deschidem la 8:30, iar vara la 9:00”, a adăugat el, conform france3-regions.francetvinfo.fr.

Cuplul s-a mutat în Bourgoin-Jallieu din oraș în urmă cu 25 de ani, pentru a se bucura de un stil de viață mai rustic și au fost șocați de acțiunea în justiție a vecinului lor.

Ei au încercat mai întâi medierea prin intermediul primăriei, dar această soluție a căzut, iar vecinul cuplului a decis să îi dea în judecată.

Franck susține că a vorbit cu fiecare dintre vecinii lor, cu excepția reclamantului, și niciunul dintre ei nu are o problemă cu cântatul lui Ricco.

„Am fost la toți vecinii, cunoaștem destul de mulți pentru că locuim aici de 25 de ani. I-am întrebat dacă cocoșul nostru îi deranjează. Toți cei pe care i-am cunoscut ne-au spus că nu îi deranjează. Ba dimpotrivă, își doreau să audă cocoșul cântând”, a mai spus proprietarul pintenatului.

Pe de altă parte, reclamanta, care s-a mutat la Bourgoin-Jallieu în 2021, insistă asupra faptului că „vocea” puternică al lui Ricco a împiedicat-o să se bucure de grădină și să doarmă bine, iar ea și soțul său doresc ca situația să se schimbe.

Litigiul juridic privind cântatul lui Ricco se concentrează pe o lege franceză din 29 ianuarie 2021 „care vizează definirea și protejarea patrimoniului senzorial al zonelor rurale franceze”.

Citește și: VIDEO Unde și-a găsit un câine loc de relaxare? Construcția are o vechime de 4.500 de ani

Pe de o parte, proprietarii păsării consideră că trăiesc într-un „mediu care a fost întotdeauna rural”, în timp ce vecinul lor consideră că districtul Boussieu nu se mai află în mediul rural. Un judecător va trebui să se pronunțe asupra acestei chestiuni la începutul lui 2025.

Oricât de amuzant ar părea acest caz, este o chestiune serioasă în Franța. De fapt, acesta este al treilea caz de acest fel în ultimii ani, după cele ale lui Caruso și Maurice, alți doi cocoși care cântă tare.

Proprietarul septuagenar al lui Caruso a primit un termen de trei luni pentru a opri cântatul păsării și a declarat: „Satul meu își pierde caracterul rural. Își vinde sufletul și pământul construcțiilor urbane. Este sordid...”.

Din fericire pentru Ricco, el se bucură de sprijinul social media. Astfel, a fost creată pentru el o pagină de sprijin pe Facebook, unde oamenii îl încurajează să continue să cânte și îi invită pe criticii păsării să se mute dacă nu le place „cântecul” său.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te