Cine a fost Dragobete, conform legendelor? Trei rețete de prăjituri special pentru această zi

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.02.2024 - 08:45
Cine a fost Dragobete, conform legendelor - Foto: alba24.ro - cu rol ilustrativ
briose
cremsnit
papanasi

Cine a fost Dragobete, conform legendelor? Pe 24 februarie, românii sărbătoresc varianta neaoșă a „Zilei Îndrăgostiților”. Este un prilej perfect și pentru prepararea unor deserturi delicioase, așa că vă invită să le aflați rețetele din acest articol.

SHARE

Cine a fost Dragobete, conform legendelor? Pe 24 februarie, românii sărbătoresc varianta autohtonă a „Zilei îndrăgostiților”, redescoperită după 1990 pentru a fi pusă în contrapartidă cu tot mai răspânditul Valentine's Day sosit din Occident. Această zi este perfectă și pentru deserturi delicioase, ale căror rețete le găsiți mai jos.

Cine a fost Dragobete, conform legendelor? Trei rețete de prăjituri special pentru această zi

Sărbătoarea de Dragobete a fost redescoperită de români după 1990, ca replică autohtonă la cea occidentală de Sf. Valentin, care a intrat puernic în țara noastră, încântând mai ales generațiile tinere.

Astfel, cei de o anumită vârstă și-au adus aminte că și în România există o veche tradiție pentru „Ziua îndrăgostiților”, rădăcinile acesteia coborând, se spune, chiar până la daci.

Așa a început să apară Dragobetele, ca rival neaoș al Valentine's Day. Dar hai să vedem ce-i cu acest Dragobete. 

Dragobetele este o sărbătoare tradițională românească care se sărbătorește pe 24 februarie, cu mai puțin de o lună înainte de echinocțiul de primăvară. 

Această zi nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a iubirii, căci biologii spun că atunci începe împerecherea păsărilor necălătoare, statornice.

Citește și: 24 februarie: Dragobetele, fiul Babei Dochia

Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numeroase denumiri: Drăgostițele, Ioan Dragobete, Însoțitul Păsărilor, Logodna Păsărilor, Logodiciul Păsărilor, Sânt’ Ioan de Primăvară, Ziua Dragostelor, Năvalnicul, conform cultura.ro.

Dacă ne imaginăm două păsări - de obicei porumbei - care stau cioc în cioc, spațiul gol dintre ele va forma o inimă. Proabil că de aici s-a ivit i expresia „se giugiulesc ca doi porumbei”, cu referire la oameni.

Dragobete este un personaj din mitologia autohtonă, asemenea mamei sale, Baba Dochia. Potrivit altor legende, aceasta ar fi fost chiar fiica regelui dac Decebal, scrie twinkl.ro.

El poate fi ușor identificat cu zeii iubirii: Eros din mitologia greacă sau Cupidon din mitologia romană.

Totuși, spre deosebire de aceștia, Dragobete nu se implică în cursul relațiilor dintre îndrăgostiți, nu săgeteqază inimile acestora în mod voit.

Conform mitului popular, se spune că el nu și-a folosit puterile pentru a-i face pe oameni să se îndrăgostească, ci doar pentru a binecuvânta dragostea și a susține cuplurile formate. 

Legenda spune, deci, că Dragobete era fiul unei femei pe nume Dochia, care se ocupa cu păstoritul oilor la munte.

Într-o noapte, duhul muntelui s-ar fi îndrăgostit de această tânără și ar fi sărutat-o în somn. La nouă luni de la acel moment, Dochia a născut un băiat căruia i-a oferit numele de „Dragobete”.

Femeia a chemat apoi patru ursitoare, mai exact cele patru anotimpuri, care l-au înzestrat pe nou-născut cu dragoste și cu darul de a-i înveseli pe oameni cu fluierașul său, potrivit sursei citate.

Odată ce-au trecut anii, un bătrân înțelept l-a chemat pe Dragobete la munte, pentru a-l învăța despre diverse lucruri: plantele cu puteri vindecătoare, graiul păsărilor și limbajul pădurii.

Citește și: Când este de fapt Sfântul Valentin în Calendarul Ortodox. A fost ucis în secret la 100 de ani

Zis și făcut, căci ani la rând Dragobete a încântat oamenii cu fluierul lui și a apărut în visele bărbaților și i-a învățat tainele iubirii.

După moartea sa, legenda vorbește despre faptul că a fost transformat într-o plantă de primăvară, numită năvalnic, o specie de ferigă.

Sunt mule tradiții i obiceiuri asociate cu această zi, dar aproape sigur că una ditre cele mai dulci, la propriu, este aceea de a prepara un desert, o prăjitură care ar putea răpi inima alesului ori alesei.

Iar dacă sunt și alți invitați la masa din această zi în care toată lumea trebuie să fie surâzătoare, cu atât mai bine.

De aceea, vă propunem trei rețete de prăjituri, e deserturi cu care s-ar putea să faceți furori d Dragobete, așa cum sunt ele prezentate de retetepentrutoategusturile.ro.

Foto: retetepentrutoategusturile.ro

Brioșe cu vanilie și capșune

Ingrediente:

4 oua mari, de tara
- 175 gr zahar
- 3 plicuri zahar vanilat
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 200 gr unt
- 200 ml lapte
- 400 gr faina
- 1 plic praf de copt
- capșune

Pentru decor, dacă doriți, 250 ml frișcă lichidă.

Mod de preparare:

Pregătim aluatul de brioșe. Mai intai aducem toate ingredientele pe masa de lucru si le pregatim.
Râșnim zahărul impreuna cu zahărul vanilat, pentru că se lucrează mai rapid cu el pudră și, în plus, se aromatizează tot. 

Spalam capsunile si le scurgem bine. Topim untul si il lasam sa se raceasca usor. Cernem faina impreuna cu praful de copt. 

Citește și: Ce mâncau dacii? Ei ar fi inventat pastrama. Rețetă de tochitură strămoșească

Spargem cele patru oua intr-un bol, presaram sare pe ele, apoi adaugam zaharul si le mixam energic pana devin spumoase. 

Adaugam untul si mixam in continuare, apoi laptele, esenta de vanilie si făină.

Foto: retetepentrutoategusturile.ro

Cremșnit cu foietaj de casă si căpșune

Ingrediente:

- Aluat de foi pentru cremsnit: rețeta pentru aluat este AICI
- 250 g faina + extra pentru masa de lucru
- 2 galbenușuri
- 2 linguri iaurt cremos
- 100 g unt cu 82% grasime
- 1 lingura otet
- 1 praf de sare

Pentru uns:

- 150 g unt cu 82% grasime                                                                                                                                - - 150 g faina

Pentru crema:

4 galbenusuri
- 4 plicuri zahar vanilat
- 5 linguri zahar
- 1 varf cutit sare
- 1 L lapte
- 10 linguri faina
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 500 gr mascarpone
- 500 gr capsuni

Dupa ce am tinut aluatul la frigider, cam doua ore, l-am impartit in doua si am copt doua foi pe dosul unei tavi de 27/35 cm, aproximativ cate 25 minute fiecare, la 180 de grade.

Mod de preparare:

Mixam galbenusurile cu sarea si zaharul pana devin spumoase, apoi le diluam cu putin lapte rece si adaugam faina, omogenizand bine totul. 

Restul de lapte il punem pe foc si il incalzim pana aproape de fierbere, apoi il adaugam trepata peste amestecul de galbenusuri si faina si punem vasul pe foc, amestecand continuu in el pana cand se ingroasa crema si incepe sa faca basicute. 

Dam vasul deoparte de pe foc si lasam crema sa se raceasca, dar nu inainte de a o acoperi cu folie alimentara, pentru a nu prinde crusta. 

Pentru o racire mai rapida, pe timp de vara, se pune vasul cu crema intr-un vas cu apa rece si se schimba din cand in cand apa, apoi cand este usor calduta se poate da la frigider. 

Dupa racire se mixeaza crema cu mascarponele adaugand si esenta.

Capsunile le spalam bine sub jet de apa si le indepartam coditele, apoi, daca sunt mari, ca in cazul meu, le taiem in doua, daca nu, le lasam intregi. 

Citește și: Nu mai puneți smântână în ciorbă. Există un ingredient „special” care face ciorba și mai gustoasă

Asezam o foaie de aluat in interiorul tavii pe care am copt-o si o ungem cu jumatate din crema.
Asezam capsunile peste crema presandu-le usor sa intre putin in crema si intindem peste ele cealalta jumatate de crema, apoi o acoperim cu a doua foaie de aluat.

Asezam peste foaie o folie alimentara, apoi o greutate si dam tava la frigider pentru cateva ore sau chiar de pe o zi pe alta, daca rezistam. 

Apoi portionam cu grija prajitura, cu un cutit cu lama subtire si o pudram cu zahar.

Foto: retetepentrutoategusturile.ro

Papanași cu amestec de brânză și pesmet

Ingrediente:

- 500 gr branza proaspata de vaci
- 3 oua
- 50 gr zahar
- 30 gr zahar vanilat
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 lingurita rasa, bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita suc de lamaie
- 300 gr faina
- 50 gr pesmet
- ulei pentru prajit

Pentru servit:

- smantana
- dulceata de trandafiri

Mod de preparare:

Sfaramam branza intr-un bol si adaugam ouale, zaharul, coaja de lamaie si zaharul vanilat. Amestecam bicarbonatul cusucul de lamaie si il adaugam peste ingredientele din bol. Apoi adaugam pesmetul si amestecam bine compozitia.

Incepem sa adaugam treptat faina amestecand cu o spatula compozitia. Cand incepe sa devina consistenta o rasturnam pe masa si o framantam presarand continuu faina. 

Va rezulta un aluat usor ferm si usor lipicios, dar ne descurcam cu el asa. Nu vom adauga faina pana nu se va mai lipi de maini, ca la paine. 

Lasam aluatul la odihnit 30 de minute, pentru a avea timp bicarbonatul sa isi faca bine efectul. Apoi impartim aluatul in parti egale modelandu-le in sfere cam cat o minge de tenis. 

Aplatizam usor sferele de aluat si facem decupaje la mijloc cu un paharel sau o forma cilindrica cu diametrul mai mic.

Punem uleiul la incins, intr-un vas cu baza dublă, un ceaun sau o tigaie wok. Scufundam papanasii in el cand uleiul se infierbanta. 

Citește și: Care este rețeta siropului de ceapă și miere care te scapă de tuse? Unde trebuie păstrat 12 ore?

Ii lasam sa se rumeneasca frumos pe prima parte, apoi ii intoarcem si ii rumenim si pe a doua parte.
La fel procedam si cu decupajele.

Trebuie avut in vedere ca baia de ulei sa fie inalta, cel putin pana la jumatatea unui papanas, pentru o prajire uniforma a papanasilor. Iar flacara de la aragaz trebuie sa fie de intensitate usor spre maxim.

Altfel riscam sa se imbibe papanasii cu ulei. Ii vom servi calzi cu smantana si dulceata de care preferam.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te