Castraveții murați vara, plini de vitamine. Când pot afecta smalțul dinților și cum îi prepari acasă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.07.2025 - 07:32
Femeie frumoasă care mănâncă un castravete și are în mână un borcan - Foto: Freepik
Femeie frumoasă care mănâncă un castravete și are în mână un borcan - Foto: Freepik
Borcan de castraveți murați care este așezat pe un tocător - Foto: Freepik
Borcan de castraveți murați care este așezat pe un tocător - Foto: Freepik

În sezonul de vară una dintre cele mai căutate legume este castravetele, dar mai ales murat. Este plin de vitamine, însă în unele cazuri poate afecta și smalțul dinților. Când și cum îl prepari acasă?

SHARE

Castraveții murați vara sunt plini de zeci de vitamine și au beneficii naturale pentru organism. Iată cum îi prepari și în ce rețetă are și dezavantaje. 

Castraveții murați vara, plini de vitamine. Când pot afecta smalțul dinților și cum îi prepari acasă

Murăturile nu sunt toate la fel: cele fermentate sunt considerate mai sănătoase decât cele murate rapid în oțet. Murăturile fermentate sunt sărace în calorii și bogate în probiotice, susținând echilibrul bacteriilor intestinale – un microbiom sănătos se asociază cu o digestie optimă, inflamație redusă și imunitate întărită. Însă nu toate murăturile din comerț sunt fermentate, astfel că este important să le diferențiem.

Citește și: Nu arunca niciodată cojile de castravete. Trucul grădinarilor care face minuni în grădină vara

Pe lângă probiotice, o cană de murături clasice sau cu mărar poate acoperi până la 45 % din necesarul zilnic de vitamina K, esențială pentru coagulare și sănătatea oaselor.

De asemenea, ele sunt o sursă importantă de potasiu, un electrolit vital pentru hidratare și echilibrul fluidelor. Fiind legume, murăturile conțin fibre care ajută digestia și pot reduce colesterolul. În plus, oferă vitamina C, bonus pentru imunitate, și vitamina A, în sprijinul sănătății ochilor.

Murăturile fermentate aduc un beneficiu suplimentar prin probioticele vii, care susțin microbiomul intestinal, un ecosistem complex de bacterii, ciuperci și virusuri benefice digestiei și absorbției nutrienților.

Pe de altă parte, murăturile comercializate pot avea un conținut ridicat de sodiu, iar aportul exagerat de sare este asociat cu hipertensiune și boli cardiovasculare. O cană de murături poate furniza aproximativ 1.200 mg de sodiu, aproape cât doza zilnică recomandată.

Ce alte dezavantaje au castraveții murați pentru organism?

De asemenea, unele conțin zaharuri, arome artificiale sau conservanți care diminuează beneficiile. Deși sunt sărace în carbohidrați, aceste murături pot scădea glicemia, dar nu compensează riscul dat de sodiul și aditivii din ele, mai ales în cazul persoanelor cu diabet sau hipertensiune.

Murăturile cu oțet pot fi acide, iar consumul excesiv poate afecta smalțul dinților. Mai grav, dacă nu sunt fermentate corect, nu conțin probiotice, deoarece murarea rapidă în oțet împiedică fermentarea naturală, potrivit realsimple.com.

Adevăratul avantaj al murăturilor fermentate este modul tradițional de preparare, în care bacteriile transformă zaharurile și creează compuși benefici.

Citește și: Metoda rapidă prin care deschizi în 30 de secunde un borcan de murături. N-ai nevoie de cuțit

Astfel, murăturile fermentate conțin probiotice vii, care stimulează flora intestinală. Pentru a face diferența, citiți eticheta: lipsa oțetului și mențiuni precum „fermentare naturală” indică procese tradiționale. Mărci precum Krüegermann sau Bubbies se remarcă prin murături cu mărar fermentat lent, fără oțet, ce oferă arome profunde și probiotice autentice.

Și sucul de murături oferă beneficii: un amestec bogat în sodiu, potasiu și vitamina C, util pentru refacerea electroliților după efort și chiar pentru combaterea crampelor musculare. Probioticele din murături pot trece în suc, susținând digestia și flora intestinală.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te