sâmbătă 06 septembrie
EUR 5.0787 USD 4.3463
Abonează-te
Newsweek România

Nu arunca niciodată cojile de castravete. Trucul grădinarilor care face minuni în grădină vara

Data publicării: 23.06.2025 • 15:30 Data actualizării: 30.06.2025 • 07:36
Nu arunca niciodată cojile de castravete. Trucul grădinarilor care face minuni în grădină vara - Foto: Profimedia images
Nu arunca niciodată cojile de castravete. Trucul grădinarilor care face minuni în grădină vara - Foto: Profimedia images

Cojile de castravete, de cele mai multe ori considerate un simplu deșeu alimentar, ascund de fapt un potențial uriaș pentru grădinăritul ecologic.

Grădinarii germani au descoperit un truc simplu și eficient: folosirea infuziei din coji de castravete pe post de îngrășământ natural, ideal mai ales în perioadele de secetă și temperaturi ridicate - așa cum se întâmplă vara.

Nu arunca niciodată cojile de castravete. Trucul grădinarilor care face minuni în grădină vara

Gradinarii experimentați au descoperit cum se prepară îngrășământul din coji de castravete. Astfel,
pentru a crea această mixtură benefică pentru plante, ai nevoie doar de trei ingrediente la îndemână:

- Cojile de castraveți – ideal din legume netratate, ecologice
- Apă – de la robinet este suficientă
- Un borcan cu capac – sau orice alt recipient etanș

Iată ce trebuie să faci pentru a obține un îngrăsământ natural din coji de castravete

Citește și: Ce să mănânci la prânz, ca să ai energie toată ziua? De ce nu e bine să sari peste această masă

Sursa foto: Profimedia images

Pune cojile proaspete de castravete într-un borcan curat. Apoi toarnă apă până când sunt complet acoperite. La final - închide borcanul bine și pune-l la frigider pentru 3–5 zile, potrivit ziarulromanesc.at.

După acest interval, apa se transformă într-un fertilizator natural, bogat în nutrienți esențiali.

Cum se utilizează corect acest îngrășământ natural

Atenție: folosește-l cu moderație! Udarea excesivă cu acest amestec poate dăuna plantelor. Se recomandă utilizarea o dată la 3–4 săptămâni, în cantități mici, doar în jurul rădăcinilor.

Pentru a evita resturile în descompunere, poți scoate cojile din borcan înainte de folosire. Astfel, previi blocarea stropitorii sau mirosurile neplăcute în ghivece.

Citește și: Băutura dintr-un fruct și o legumă care curăță colonul, elimină balonarea și detoxifică. Este 2 lei

De ce funcționează acest truc?

Cojile de castravete sunt bogate în potasiu și fosfor, doi nutrienți vitali pentru plante. Aceste elemente stimulează creșterea rădăcinilor, ajută la absorbția eficientă a altor minerale din sol, cresc toleranța la secetă, căldură și boli.

Atenție! Nu toate plantele tolerează infuzia de castravete. Deși multe plante de grădină se vor bucura de acest "booster" natural, există câteva excepții.

Evită să folosești îngrășământul din coji de castravete pentru cartofi, sfeclă de zahăr, căpșuni, lavandă, primule, azalee, rododendroni.

Mai multe articole din secțiunea Timp liber

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră