Grădinarii germani au descoperit un truc simplu și eficient: folosirea infuziei din coji de castravete pe post de îngrășământ natural, ideal mai ales în perioadele de secetă și temperaturi ridicate - așa cum se întâmplă vara.
Nu arunca niciodată cojile de castravete. Trucul grădinarilor care face minuni în grădină vara
Gradinarii experimentați au descoperit cum se prepară îngrășământul din coji de castravete. Astfel,
pentru a crea această mixtură benefică pentru plante, ai nevoie doar de trei ingrediente la îndemână:
- Cojile de castraveți – ideal din legume netratate, ecologice
- Apă – de la robinet este suficientă
- Un borcan cu capac – sau orice alt recipient etanș
Iată ce trebuie să faci pentru a obține un îngrăsământ natural din coji de castravete
Citește și: Ce să mănânci la prânz, ca să ai energie toată ziua? De ce nu e bine să sari peste această masă
Sursa foto: Profimedia images
Pune cojile proaspete de castravete într-un borcan curat. Apoi toarnă apă până când sunt complet acoperite. La final - închide borcanul bine și pune-l la frigider pentru 3–5 zile, potrivit ziarulromanesc.at.
După acest interval, apa se transformă într-un fertilizator natural, bogat în nutrienți esențiali.
Cum se utilizează corect acest îngrășământ natural
Atenție: folosește-l cu moderație! Udarea excesivă cu acest amestec poate dăuna plantelor. Se recomandă utilizarea o dată la 3–4 săptămâni, în cantități mici, doar în jurul rădăcinilor.
Pentru a evita resturile în descompunere, poți scoate cojile din borcan înainte de folosire. Astfel, previi blocarea stropitorii sau mirosurile neplăcute în ghivece.
Citește și: Băutura dintr-un fruct și o legumă care curăță colonul, elimină balonarea și detoxifică. Este 2 lei
De ce funcționează acest truc?
Cojile de castravete sunt bogate în potasiu și fosfor, doi nutrienți vitali pentru plante. Aceste elemente stimulează creșterea rădăcinilor, ajută la absorbția eficientă a altor minerale din sol, cresc toleranța la secetă, căldură și boli.
Atenție! Nu toate plantele tolerează infuzia de castravete. Deși multe plante de grădină se vor bucura de acest "booster" natural, există câteva excepții.
Evită să folosești îngrășământul din coji de castravete pentru cartofi, sfeclă de zahăr, căpșuni, lavandă, primule, azalee, rododendroni.