Care este cea mai periculoasă toxină din lume? Ce cantitate de sare poate omorî un om?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 04.08.2024 - 16:22
Care este cea mai periculoasă toxină din lume - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
Care este cea mai periculoasă toxină din lume - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

Care este cea mai periculoasă toxină din lume? Când cineva se gândește la substanțe chimice letale, arsenicul, cianura și stricnina se află adesea în fruntea listei. Dar cea mai neiertătoare este de sute de ori mai mortală.

SHARE

Care este cea mai periculoasă toxină din lume? Pe lista acestor substanțe mortale se află și unele la care, poate, nici nu vă gândeați. Iar cea mai letală dintre toate este injectată în aproape 3 milioane de oameni, în fiecare an.

Care este cea mai periculoasă toxină din lume? Ce cantitate de sare poate omorî un om?

Toxicitatea substanțelor este evaluată cu ajutorul unității toxice LD50 (doză letală, 50 %), care se referă la cantitatea necesară pentru a ucide 50 % din populația testată.

Raportată pe kilogram de greutate corporală, atunci când este ingerată, clorura de sodiu, adică sarea, are o DL50 de 3 000 de miligrame pe kilogram,

Asta înseamnăceea ce că ar fi nevoie de aproximativ 210 000 de miligrame de sare - adică 210 grame - pentru a ucide o persoană care cântărește 70 de kilograme. 

Citește și: Cum au ajuns două surori în stare gravă la Terapie Intensivă după ce au mâncat o salată

La rândul său, cofeina are o LD50 de 192 miligrame pe kilogram, iar cianura de sodiu este evaluată la 6,4 miligrame pe kilogram.

Dar cea mai periculoasă din lume este toxina botulinică, cu o DL50 de 1 nanogram pe kilogram, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de doar 0,00007 miligrame pentru a ucide o persoană de 70 de kilograme, scrie iflscience.com.

Iar aritmetica simplă arată un lucru care ne poate înfiora: cu o toxicitate atât de mare, ar fi nevoie de mai puțin de 2 kilograme de substanță (ingerată) pentru a ucide fiecare om de pe Pământ, adică cele peste 8 miliarde de persoane care trăiesc, la ora actuală, pe planetă.

Majoritatea substanțelor au niveluri de toxicitate diferite în funcție de modul în care sunt absorbite în organism, iar aceste niveluri pot varia destul de drastic.

200 de grame de sare pot ucide un adult

În timp ce 1 gram de toxină botulinică poate ucide 14 000 de persoane atunci când este ingerată, dacă este injectată, aceeași doză ar ucide 8,3 milioane de persoane.

Având nevoie de o singură moleculă a substanței pentru a opri funcționarea unui neuron, toxina botulinică este cea mai puternică neurotoxină cunoscută și se găsește, cel mai frecvent, în alimente prost conservate, răni ale cărnii și - da! - în injecții cosmetice, deși, în acest ultim caz nu se folosesc doze periculoase.

Toxinele botulinice sunt produse de Clostridium botulinum, bacterie care, în condiții de oxigen scăzut, poate produce o serie de toxine. Acestea sunt cele care afectează sistemul nervos, mai degrabă decât bacteriile în sine.

Descoperită pentru prima dată în secolul al XVIII-lea, denumirea de „botulism” provine din latinescul „botulus”, care înseamnă „cârnat”.

Citește și: Cât de periculos este botoxul contrafăcut. 19 femei au ajuns la spital

Ea se referă la descrierea toxinei de către medicul german Justinus Kerner ca fiind o otravă pentru cârnați, datorită faptului că toxina se găsește în special în carnea prost conservată/preparată.

Sporii de C. botulinum se găsesc în mod obișnuit în sol și în apa mării sau a râurilor, dar atunci când acești spori au acces la un mediu cu un nivel scăzut de oxigen, încep să crească și să producă toxinele periculoase.

Toxinele apar cel mai frecvent în conservele alimentare în care bacteriile au fost lăsate să pătrundă în mediul cu oxigen scăzut.

Ele pot fi găsite și pe alimentele care nu au fost pregătite sau depozitate corespunzător, însă atât bacteriile, cât și toxinele pot fi distruse prin temperaturi ridicate - deci asigurați-vă că încălziți alimentele până la capăt!

Ca neurotoxine, aceste toxine acționează prin paralizarea celulelor nervoase prin întreruperea semnalelor lor.

Câte tipuri de botulism există?

Botulismul alimentar poate provoca paralizie și insuficiență respiratorie, unele dintre primele simptome fiind oboseala, vertijul, slăbiciunea și dificultatea de a vorbi. 

Simptomele apar de obicei la 12-36 de ore de la expunere, iar rata mortalității este ridicată, aproximativ 5-10 % din cazuri fiind fatale. În ciuda acestui fapt, cazurile de botulism sunt foarte rare și tratabile dacă sunt diagnosticate la timp.

Bebelușii sub vârsta de 6 luni sunt, de asemenea, expuși riscului de botulism infantil în urma consumului de alimente contaminate cu spori, deoarece apărarea lor gastrointestinală nu este încă suficient de puternică pentru a împiedica bacteriile să se dezvolte și să producă toxine.

Din acest motiv, părinților și îngrijitorilor li se recomandă să nu hrănească cu miere copiii sub vârsta de 1 an.

Botulismul rănilor poate apărea, de asemenea, atunci când sporii C. botulinum ajung în răni deschise și se pot dezvolta datorită mediului anaerob.

Deși rară, această formă de botulism este predominant asociată cu cazurile de abuz de substanțe, și anume injectarea de heroină. Simptomele sunt similare cu botulismul de origine alimentară, dar simptomele pot dura puțin mai mult până să apară.

Botulismul prin inhalare este, de asemenea, un risc rar, dar letal. Inhalarea toxinelor este mult mai periculoasă decât ingerarea acestora, fiind nevoie de o doză mult mai mică pentru a provoca daune grave, ceea ce apare de obicei ca urmare a eliberării toxinelor din aerosoli.

Datorită proprietăților sale paralizante, C. botulinum este utilizat în procedurile cosmetice sub denumirea de Botox.

Citește și: Un medic atrage atenția asupra consumului de conserve. Aruncați orice aliment cu recipientul bombat

Aceste tratamente utilizează o neurotoxină botulinică de tip A puternic diluată (onabotulinumtoxin A) și au fost utilizate pentru prima dată în 1981 pentru a trata persoanele cu strabism (o afecțiune în care ochii sunt îndreptați în direcții diferite).

De atunci, această procedură a devenit cea mai comună procedură cosmetică la nivel mondial prin utilizarea sa în prevenirea ridurilor și anti-îmbătrânire, aproximativ 3 milioane de persoane injectându-se anual cu doze cosmetice de toxină botulinică.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te