Un medic atrage atenția asupra consumului de conserve. Aruncați orice aliment cu recipientul bombat

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.03.2023 - 16:18
Fructele sunt alese pentru conserve Foto (generică) Pixabay.com

Un medic atrage atenția asupa consumului de conserve pentru că există risc de botulism alimentar. Boala este foarte radă dar poate debuta mai ales primăvara după o lingă depozitare a conservelor.

SHARE

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra consumului de conserve preparate în gospodărie. Doctorul spune că este risc de botulism alimentar în această perioadă. 

Medicul explică tot ce trebuie să știm despre această boală. 

Un medic atrage atenția asupra consumului de conserve. Aruncați orice aliment cu recipientul bombat

”Atenție la consumul conservelor preparate în gospodărie. Mai ales în această perioadă. Aruncaţi orice aliment conservat dacă recipientul este bombat şi fierbeţi minim 10 minute orice conservă. E risc de botulism alimentar. Anul trecut un pacient de 43 de ani a ajuns în stare critică iar altul a decedat după ingestia de alimente contaminate cu Clostridium”, a scris Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook..

 Opt lucruri importante pe care trebuie să le știm despre această boală. 

Medicul a explicat pe scurt ce înseamnă de fapt contaminarea cu această vacterie. 

1. Este rară, dar  mortală

2. Este produsă cea mai puternică toxină botulinică

3. Poate evolua în focare epidemice cu caracter sezonier în special primăvara, după o perioadă mai lungă de depozitare a conservelor făcute în gospodărie).

4. Cele mai frecvente surse sunt conservele preparate necorespunzător în casă ce oferă condiţiile necesare pentru producerea şi transmiterea toxinei botulinice.

”Conservele închise, fără aer, incorect sterilizate, permit ca sporii acestei bacterii anaraerobe - Clostridium botulinum - să contamineze, să germineze şi să producă neurotoxine. Şi fructele, legumele, carnea de vită şi peştele pot deveni surse de botulism atunci când nu sunt respectate cu stricteţe regulile individualede igienă”, a mai spus medicul.

Citește și: Morcovi, zahăr, conserve, ținute sub „lacăt” în magazinele rusești. Furtul, la ordinea zilei

 5. Produsele din comerţ produc ocazional epidemii, însa cel puţin unele dintre acestea se datorează depozitării, utilizării sau manipulării neadecvate făcute de cumpărător.

 6. Toxina poate fi inactivată cu uşurinţă prin procedeele casnice obişnuite de preparare a alimentelor. Este suficientă expunerea la temperatura de 100°C timp de 10 minute.

7. Sporii, în schimb, sunt foarte rezistenţi la caldură, necesitând pentru inactivare expunere la 120°C, ca în sterilizarea cu aburi sau în oalele cu presiune.

 8. Botulismul transmis prin alimentedebutează brusc, de obicei la 18-36 de ore după ingestia de toxine, deşi perioada de incubaţie poate varia între 4 ore şi 8 zile.

Simptomele bolii

 a) Caracteristică este paralizia simetrică, descendentă, ce se manifestă prin diplopie (vedere dublă), disartrie (tulburări de vorbire) şi/sau disfagie (dificultate la înghiţit);

 apoi progresează, deseori rapid, de la nivelul capului, cuprinzand gâtul, braţele, toracele şi membrele inferioare şi care poate duce la insuficienţă respiratorie şi la deces..

Citește și: Două femei nu aveau acte pentru 24 de conserve

Ptoza palpebrală (căderea pleoapelor) este frecventă şi la jumatate din pacienti se observă pupile dilatate sau fixe.

b) Greaţa, vărsăturile şi durerile abdominale pot aparea înainte sau după debutul paraliziei iar constipaţia şi retenţia de urină fac parte adesea din tabloul clinic.

c) Sunt frecvente simptome ca ameţeala, vederea încetoşată, gura uscată şi uneori durere şi uscaciunea în gât. Pacienţii sunt în general alerţi şi orientati, însă pot fi şi somnolenţi, agitaţi şi anxiosi.

d) Tipic, febra este absentă.

Trei lucruri importante despre boală

 1. Aplicaţi tehnicile de conservare corectă a alimentelor în gospodarie. Ele au drept scop îndepărtarea tuturor bacteriilor, de exemplu prin prepararea termică în oala sub presiune la 120 grade Celsius cel puţin 30 de minute

2. Asiguraţi eliminarea eventualelor toxine: aruncaţi orice aliment conservat dacă recipientul este bombat şi fierbeţi minim 10 minute orice conservă.

Citește și: Captură „impresionantă” a poliției la Obor Ploiești: Două femei nu aveau acte pentru 24 de conserve

 3. Învățați să recunoașteți primele simptome.

Nu temporizaţi prezentarea la spital atunci când la 18-36 de ore după consumul de alimente conservate în casă, insuficient preparate termic, apar semnele de paralizie simetrică progresivă descendentă, fără febră sau afectare senzorială.

Primul ajutor constă în depurarea toxinei-şi eventual ABC. Antitoxina reprezintă tratamentul de elecţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te