Actrița după care suspinau actori și sportivi celebri fuge din țară la 48 ani. Moare repetând un rol

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.10.2023 - 20:08
Vasilica Tastaman - Foto: Colaj

Vasilica Tastaman s-a născut în urmă cu exact 90 de ani. A fost actrița după care au suspinat actori celebri și sportivi de perfomanță. La 48 de ani pleacă în Suedia. Se reîntoarce pentru un ultim rol, dar viața nu i-a mai îngăduie acest lucru.

SHARE

Vasilica Tastaman este născută în 6 octombrie 1933. Ar fi împlinit 90 de ani. A avut o viață de film, fiind iubită de mari actori și sportivi. A fost măritată cu actorul Dan Tufaru și cu marele antrenor Emeric Ienei. Pleacă în Suedia la doar 48 de ani.

Actrița după care suspinau actori și sportivi celebri fuge din țară la 48 ani

În 2003 i se propune un rol în România. În timp ce repeta pentru el, se stinge din viață. Avea 70 de ani.

Copilăria îi este marcată de pierderea tatălui la numia 14 ani. Nu avea cine-i plăti cursurile pentru a urma studii în domeniu, dar a fost ajutată în drumul ei spre teatru. Elvira Petreanu îi dă lecţii de dicţie, ca să-şi corecteze accentul moldovenesc.

A debutat în 1949 pe scena din orașul său natal. Până în 1961, când s-a numărat printre fondatorii Teatrului de Comedie, a jucat la teatrele Giulești și Bulandra.

La 18 ani juca în Giulești

La 18 ani era deja actriţă la Teatrul Giuleşti din Bucureşti, graţie doamnei director Elena Deleanu.

„Am venit la Giuleşti. Moni Ghelerter tocmai punea în scenă “Familia Covaci”. Şi el era un regizor care lucra după vechile canoane ale teatrului, potrivit cărora tinerii trebuiau să fie tineri, iar frumoşii, frumoşi.”

Începuturile au îsemnat mari sacrifici. „Un an am dormit la Teatrul din Giuleşti pe patru scaune… şi aveam un reşou. Când se jucau spectacole clasice, o duceam mai bine; în decor apărea câte o sofa şi maşiniştii mă întrebau dacă vreau să o lase pe scenă ca să dorm pe ea”.

În 1961, Radu Beligan a fondat Teatrul de Comedie. Printre actorii pe care i-a ales erau Ştefan Ciubotăraşu, Mircea Şeptilici şi Vasilica Tastaman, potrivit ziarulmetropolis.ro

Vasilica Tastaman a avut două căsnicii

„Sunt căsătorită cu un sportiv cunoscut, cu fotbalistul! Emeric Jenei, antrenor la clubul Steaua, şi am un băiat, Călin. În afară de teatru, iubesc mult automobilismul şi teatrul de păpuşi. Dacă nu făceam teatru, a fi devenit o mamă cu mulţi copii, mulţi... şapte, opt”, a spus actrița într-un interviu din anii 70.

Apoi, s-a îndrăgostit fulgerător de actorul Dan Tufaru.

Vasilica Tataman a divorțat de Emeric Jenei, iar Dan Tufaru s-a despărțit de Anda Călugăreanu. 

În 1981, la doar 48 de ani rămâne în Suedia. A urmat o viață liniștită pentru artistă care a jucat în piese locale.

S-a reîntors în România, dar prea târziu

După Revoluție, a venit în România dar drumul ei s-a oprit la Oradea. Când a vrut să ajungă la București, pe scenă, a fost prea târziu.

„De venit în ţară, eu am început să tot vin, în ieşiri scurte, de o lună-două, încă din '93, când am avut voie să intru în România, pentru că zece ani am fost <<interzisă>>.

Însă trebuie să recunosc că, în general, mergeam numai până la Oradea, acolo unde locuieşte fiul meu, iar prin Bucureşti nici nu călcăm. Doar în ultimii trei-patru ani, la insistenţele bunei mele prietene, Stela Popescu, care m-a tot bătut la cap să vin să stau la ea, s-o mai punem şi noi de o suetă, să mai depănăm amintiri, am început să-mi fac apariţia şi prin Capitală...

Citește și: Moartea stranie a lui Adrian Pintea. Soția spune că l-a ajutat să treacă „dincolo”. Evita medicii

Am fost invitată la Gala Premiilor Uniter. Am mers acolo cu Stela şi am reîntâlnit actori din teatru şi-am observat că toată lumea e dulce şi mă priveşte cu drag. Asta mi-a dat aşa, o căldurică la inimă.

Mi-a făcut foarte bine. Apoi, Dan Mihaescu m-a rugat să spun un monolog pentru Revelionul anului 2000. Eu n-am fost mulţumită de mine, nu mi-a plăcut deloc cum arătăm la televizor.

Citește și: Actrița care te hipnotiza cu privirea, îndrăgostită de partenerul din film. Rămâne singură la 48 ani

Era firesc: trecuseră 20 de ani. În orice caz, am luat decizia de a nu mai apărea niciodată pe micul ecran. Oricum, televiziunea a fost pentru mine un hobby pe care l-am plătit foarte scump, pentru că eu n-am fost solicitată în televiziune decât ca să joc comedioare. Roluri de teatru adevărat, ceva ce eu puteam să fac foarte bine, nu cred că am avut mai mult de două”, a spus cu tristețe actrița. 

Citește și: Singurătatea Valeriei Seciu după decesul lui Octavian Cotescu. Nu s-a recăsătorit. Fiul e călugăr

În 2003, reîntoarsă în România, actriţa urma să joace intr-un spectacol de la Comedie: “Audiţia”, de Al. Galin, în regia lui Mircea Cornişteanu. În timp ce repeta pentru premieră, o hemoragie digestivă i-a curmat visul de a fi din nou pe scenă.

S-a stins în același an.

Câteva repere

 Actrița blondă, cu voce pițigăiată – „ca de copil râzgâiat” – a fost celebră în special pentru numeroasele ei succese cinematografice, ea fiind distribuită în D-ale carnavalului (1958), Telegrame (1959), Brigada Diverse în alertă! (1971) și Veronica (1972) sau Veronica se întoarce (1973), unde interpreta „vulpea cea șireată”, apoi Astă seară dansăm în familie (1972) – în care „Mimi” îi dădea replica lui Dem. Rădulescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te