Actrița care l-a refuzat pe Dinică, măritată cu soțul Andei Călugăreanu. Aceasta nu a iertat-o

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.09.2022 - 18:32
Vasilica Tastaman - FOTO: Arhivă

Vasilica Tastaman a fost o actriță talentată dar și controversată pentru viața sa personală plină de pasiune. După ce a fost a ucenică la fabrica de textile din Brăila, a debutat în 1949 pe scena din orașul său natal.

SHARE

Până în 1961, când s-a numărat printre fondatorii Teatrului de Comedie, a jucat la teatrele bucureștene Giulești și Bulandra. Începutul carierei ei teatrale a fost marcat de intervenția dramatică a unei mari artiste, o legendă a scenei românești, fără de care Vasilica s-ar fi pierdut cel mai probabil în atelierele unei făbricuțe de textile de pe malul Dunării, la Brăila copilăriei sale. 

Citește și: Elena Ceaușescu s-a opus ca Petre Roman să intre în familia fostului dictator. „Am iubit-o pe Zoia”

Vasilica era din Brăila și, până să ajungă cât de cât să devină cunoscută la Teatrul Municipal București, lucrase – ca ucenică! - la o întreprindere textilă din orașul său. Într-o zi, doamna Bulandra a aflat cu mare surprindere că Vasilica Tastaman ar vrea să părăsească Bucureștiul și, dând cu piciorul la tot ceea ce realizase până atunci, este decisă sa se întoarcă în fabrică.

Așa că a chemat-o imediat în biroul ei și a întrebat-o ce nu îi convine. Vasilica a luat-o prin surprindere și i-a spus franc: „-Doamna Bulandra, eu vreau să plec din Capitală pentru că nu am unde să dorm!". 

Doamna Bulandra nu a stat pe gânduri și s-a dus pe loc la Primăria Capitalei, unde a cerut, pe un ton imperativ, audiență la primarul general.  Disperată că o va pierde pe Tastaman, ea s-a aruncat literalmente în genunchi în fața edilului și l-a implorat, înlăcrimată, să o ajute.

Citește și: Drama Andei Călugăreanu: Părăsită de soț pentru o colegă de scenă. A plâns continuu înainte să moară

Gestul său patetic a avut un efect imediat, chiar pe cel așteptat, iar, la numai câteva zile distanță, s-a întâmplat minunea: Vasilica Tastaman primea casă și se muta în propria ei locuință.

 Actrița blondă, cu voce pițigăiată – „ca de copil râzgâiat” – a fost celebră în special pentru numeroasele ei succese cinematografice, ea fiind distribuită în D-ale carnavalului (1958), Telegrame (1959), Brigada Diverse în alertă! (1971) și Veronica (1972) sau Veronica se întoarce (1973), unde interpreta „vulpea cea șireată”, apoi Astă seară dansăm în familie (1972) – în care „Mimi” îi dădea replica lui Dem. Rădulescu.

Citește și: Singurătatea Valeriei Seciu după decesul lui Octavian Cotescu. Nu s-a recăsătorit. Fiul e călugăr

Colegul ei, actorul Vladimir Găitan, își amintește de povestea fulgerătoare de iubire dintre Vasilica Tastaman și Dan Tufaru. „Eram la Moscova cu ei. Acolo s-a produs un foc voltaic, acolo s-a îndragostit Dan de Vasilica. A fost dureros mai apoi, pentru că Dan era căsătorit cu Anda Calugareanu…”. 

A fost căsătorită de două ori, cu fostul antrenor de fotbal Emerich Jenei și, apoi, cu actorul Dan Tufaru, pe care l-a despărțit de Anda Călugăreanu.

Vasilica Tataman a divorțat de Emeric Jenei, iar Dan Tufaru s-a despărțit de Anda Călugăreanu. Mariajul dintre cei doi a durat mai puțin de un deceniu și a fost unul cu năbădăi, actrița având câteva derapaje erotice, iar Dan Tufaru apucându-se serios de băutură, arată cinemagia. 

Dan Tufaru, probleme cu alcoolul

Ioana Tufaru nu poate uita ultimii ani petrecuti langa tatal ei Dupa decesul Andei Calugareanu, a fost crescuta de tatal ei, Dan Tufaru, insa, potrivit spuselor Ioanei, actorul nu si-a indeplinit intocmai atributiile de tata:

 „Lui ii placeau alcoolul si femeile si nu a avut timp de mine. M-a lasat de izbeliste, m-a internat la spital cand eu aveam nevoie doar de atentia lui. Nu am fost niciodata la mormantul lui (n.r. Dan Tufaru a decedat in anul 1992) si nu imi pare rau. Pur si simplu nu pot sa-l iert, nu pot sa uit ce mi-a facut. La mama la cimitir mai merg din cand in cand, stau acolo si ma rog. 

Dar pe tata nu pot sa-l iert. As vrea sa ma eliberez sufleteste, dar nu pot. Am vorbit si cu preoti, care m-au sfatuit sa trec peste, sa ma eliberez. Dar inca nu simt sa fac asta ”, a povestit Ioana, pentru WOWbiz.ro.

Sunt voci care spun că Anda Călugăreanu a suferit un șco puternic după despărțirea de Dan Tufaru.

Vasilica Tastaman a plecat în Suedia

Revenind la Vasilica Tastaman, ea a plecat în Suedia, împreună cu fiul său, Călin Jenei și s-a întors după douăzeci de ani. A jucat și pe scenele suedeze, însă fără a mai cunoaște succesul din țară. 

Prietenă bună a Stelei Popescu, soție a lui Emerich Jenei, mamă, dar și femeie superbă, care a înflăcărat imaginația multor actori celebri (între care și Gheorghe Dinică), celebra actriță a reușit să-l impresioneze, de la prima întllnire și pe Radu Beligan. „Aș spune fără ezitare, că, dacă există un talent, el se cheamă Vasilica Tastaman.", mărturisea la un moment dat marele actor.

Viața pătimașei actrițe nu a fost una deloc ușoară, ea a iubit întotdeauna cu pasiune și asta efectiv a mistuit-o. Gheorghe Dinică și Dan Tufaru, colegii ei de scenă și de ecran, au fost doi dintre bărbații care i-au făcut să tresalte inima într-un chip anume.

„Gigi Dinică era un bărbat foarte discret, care nu povestea mai nimic despre iubitele lui, și eram odată împreună pe stradă, când imi zice așa, dintr-odată: <<-Ia stai, mă, sa-i iau un buchet de flori!>>. Să înțeleg că a iubit-o? Da, dar acum foarte mulți ani. Dar frumos, frumos, sentimente interioare și nu gargară inutilă. Timpul călca peste noi", a povestit pentru emisiunea Doamne de poveste un martor din interior al epocii, cunoscutul actor Dumitru Rucăreanu, citat de comentator.ro.

Marea iubire a Vasilicăi Tastaman a rămas fotbalistul și antrenorul Emerich Jenei, bărbatul cu care a făcut și un copil. „Eu eram iubitor de teatru și acolo am cunoscut-o. Și am continuat un an de zile prietenia noastră, după care ne-am și căsătorit. După care a venit și un copil, băiatul nostru Călin,și după vreo zece ani de zile ne-am despărțit", povestea Emerich „Imi” Jenei la începutul anilor 2000, după dispariția temperamentalei artiste.

S-a stins din viaţă pe 30 martie 2003, în timp ce repeta pentru piesa Audiția de la Teatrul de Comedie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te