Apariția și înmulțirea mașinilor autonome vor conduce, evident, la din ce în ce mai multe interacțiuni în trafic între robo-mașini și pietoni, iar cercetătorii din branșă din întreaga lume lucrează și dezvoltă fel de fel de scenarii pentru a reduce la maximum numărul incidentelor.
Două echipe de cercetători din Japonia, de exemplu, recomandă ca mașinile autonome să fie dotate cu ochi animatronici gigantici, pentru ca pietonii să vadă clar, de la distanță, că urmează să traverseze prin fața unui autovehicul fără șofer.
Recomandarea, care, la prima vedere pare inspirată din lumea desenelor animate, vine în urma unui studiu realizat cu o mașinuță autonomă de golf de cercetători de la Universitatea din Tokyo și de la Universitatea din Kyoto și prezentat recent în cadrul „International Conference on Automotive User Interfaces”.
Cercetătorii au montat ochi electronici gigantici, controlați de la distanță, în fața unei mașinuțe de golf autonome pentru a vedea dacă ar putea reduce astfel accidentele de trafic.
Folosind o cameră video la 360 de grade, ei au filmat o mașinuță de golf cu „ochi” și una normală apropiindu-se de o intersecție și au utilizat filmarea într-un experiment de realitate virtuală (VR).
Mai multor oameni li s-au dat căști VR, li s-a pus filmulețul și au fost rugați să ia o decizie rapidă prin fața cărei mașinuțe ar fi dispuși să traverseze strada fără niciun fel de emoție.
Astfel, cercetătorii au descoperit că participanții s-au simțit mai în siguranță și mai încrezători în ceea ce privește traversarea drumului atunci când vedeau ochii animatronici gigantici îndreptându-se spre ei.
„Rezultatele au arătat că ochii gigantici pot reduce potențialele accidente de circulație și că direcția privirii poate crește sentimentele subiective de siguranță și pericol ale pietonilor”, se arată în studiul cercetătorilor niponi.