De ce va șterge Facebook datele de recunoaștere facială de la peste un miliard de utilizatori

DE Adrian Costin | Actualizat: 02.11.2021 - 21:59
Foto: cottonbro / Pexels

Grupul californian implicat în scandaluri legate de modelul său de afaceri a mai indicat că va șterge datele de recunoaștere facială acumulate de la peste un miliard de utilizatori, potrivit unui comunicat.

SHARE

Facebook a anunțat marți că nu va mai folosi, pe platforma sa, recunoașterea facială care identifică, din 2010, o persoană în fotografii sau videoclipuri postate pe rețeaua de socializare, scrie AFP.

Citește și: Gore de la Cluj după ce a spus că va ploua cu morți: Sunt inofensiv, să moară ce-am mai pă interes

„Această schimbare va reprezenta una dintre cele mai importante evoluții în ceea ce privește utilizarea recunoașterii faciale din istoria acestei tehnologii”, a menționat Jerome Pesenti, vicepreședintele companiei responsabil cu inteligența artificială.

Citește și: Extremistul care l-a amenințat pe Raed Arafat cu moartea: Îl invit la masă și îi dau și femeia mea

„Mai mult de o treime dintre utilizatorii zilnici de Facebook au recunoașterea facială activată și pot fi recunoscute”, a spus el. Prin urmare, „Peste un miliard de modele digitale de recunoaștere facială” vor fi șterse.

Citește și: Sexy polițista care l-a lăsat pe Victor Micula în baza de date le spionase și pe colegele iubitului

Această mișcare neașteptată înseamnă că unele instrumente populare de rețea nu vor mai funcționa: atunci când un utilizator postează o fotografie, algoritmul nu va mai ghici numele persoanelor de pe ea, de exemplu.

Meta, noua companie-mamă a Facebook și a celorlalte platforme ale sale (Instagram, WhatsApp etc.), recunoaște că această tehnologie poate fi utilă zilnic, în special pentru deblocarea ecranului smartphone-ului tău.

Dar ridică și „multe îngrijorări”, mai ales că autoritățile nu au furnizat încă „reguli clare” privind utilizarea sa, a spus Jerome Pesenti. „Având în vedere incertitudinea actuală, considerăm că este adecvată limitarea utilizării recunoașterii faciale la un număr limitat de cazuri”.

Facebook se confruntă în prezent cu valuri de acuzații legate de scurgerea de documente interne orchestrate de un anunțător.

Informaticianul Frances Haugen a asigurat, în fața Congresului american, a Parlamentului European sau a participanților la Web Summit de la Lisabona, că rețeaua de socializare își pune profiturile înaintea siguranței utilizatorilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.