„Big brother” reîncărcat: satelitul Capella 2 „vede” zi și noapte prin pereți, indiferent de vreme

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 02.02.2022 - 10:56
Turnul Eiffel / Foto: capellaspace.com
Baza de submarine Gadzhiyevo / Foto: capellaspace.com
Hangar aeroport / Foto: capellaspace.com

Compania spațială americană Capella Space a lansat recent un satelit capabil să efectueze fotografii radar la o rezoluție incredibilă oriunde în lume, indiferent de condițiile meteo sau de momentul zilei, și să „vadă” prin pereții anumitor structuri, grație tehnologiei SAR.

SHARE

Sateliții de supraveghere și științifici care orbitează de ani în jurul Pământului folosesc sisteme optice și, în general, nu pot să vadă clar și ziua, și noaptea sau prin nori de ploaie, de exemplu. Satelitul Capella 2 utilizează, însă, tehnologia SAR (Synthetic Aperture Radar), pentru a genera imagini 2D și 3D de înaltă rezoluție indiferent de condițiile meteo sau luminozitate.

Citește și: „HyperSport Responder”, cea mai scumpă și mai rapidă ambulanță din lume: 400 km/h și 3,2 mil. €

„În jumătate de lume este zi, în cealaltă noapte, iar, de obicei, multe zone sunt acoperite de nori (...) Cu sistemele optice, dacă sunt nori, vei vedea nori, nu ce se întâmplă dedesubt, iar dacă nu e prea multă lumină este foarte dificil să obții o imagine folositoate”, a explicat Payam Banazadeh, un fost inginer la NASA Jet Propulsion Laboratory care este acum CEO Capella Space, pentru futurism.com.

Mai mult, cu tehnologia SAR, satelitul Capella 2 poate să vadă și în interiorul unor clădiri. Compania Capella Space spune că satelitul poate, de exemplu, să identifice avioanele în hangare, subliniind că tehnologia nu permite decât „penetrarea” structurilor ușoare, nu și pe cele ale imobilelor cu planșee din beton.

Citește și: De la „Face ID”, la „Butt ID”: WC-ul inteligent, care recunoaște amprenta anală a utilizatorului

 În momentul de față, imaginile obținute de satelitul Capella 2 pot fi accesate atât de autorități, cât și de clienți privați, prin intermediul unei platforme online.

Prin urmare, dacă doriți să priviți în „grădina vecinului”, puteți contacta Capella Space. Dacă așteptați până anul viitor, sistemul va fi și mai puternic, compania plănuind să lanseze încă șase sateliți.

Citește și: Băut și drogat, un polițist de 27 de ani din Alexandria a furat mașina unei firme

Tehnologia SAR

Tehnologia SAR (Synthetic Aperture Radar) funcționează similar cu „sistemele de navigație” bazate pe ecolocație ale delfinilor și liliecilor. Satelitul transmite către țintă un semnal radio puternic, de 9,65 GHz, și, când acesta se întoarce, îl interpretează și generează imagini.

„La această frecvență, norii sunt aproape transparenți. Poți să vezi și prin ceață sau fum. Pentru că generezi propriul semnal, e ca și cum ai folosi o lanternă. Nu mai contează că e zi sau noapte”, a explicat Payam Banazadeh.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te