luni 08 decembrie
EUR 5.0899 USD 4.3664
Abonează-te
Newsweek România

Poți mânca ouă în fiecare zi fără să-ți faci griji în privința colesterolului? Ce au descoperit cercetătorii

Data publicării: 08.12.2025 • 19:30 Data actualizării: 08.12.2025 • 19:54
Femeie care ține un ou în mână - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Femeie care ține un ou în mână - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cuplu care gătește cu ouă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cuplu care gătește cu ouă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Ouăle sunt un aliment nutritiv și extrem de popular, dar întrebarea legată de consumul zilnic și impactul asupra colesterolului rămâne una frecventă. Cercetările recente aruncă o lumină surprinzătoare asupra modului în care ouăle influențează sănătatea inimii.

Noi cercetări arată că un consum moderat de ouă nu crește nivelul colesterolului din sânge pentru majoritatea oamenilor, potrivit Verywellhealth, al cărui conținut a fost revizuit și confirmat de dieteticianul autorizat Elizabeth Barnes. De fapt, consumul moderat de ouă este de fapt benefic pentru sănătate.

Un studiu publicat în revista Current Developments in Nutrition în 2024 a constatat că cea mai mare parte a colesterolului intră în fluxul sanguin din ficat, nu din ceea ce mâncăm. Alimentele bogate în grăsimi saturate, cum ar fi untul, slănina și alimentele prăjite, stimulează ficatul să producă colesterol „rău” (LDL), nu alimentele bogate în colesterol, cum ar fi ouăle.

Poți mânca ouă în fiecare zi fără să-ți faci griji în privința colesterolului? Ce au descoperit cercetătorii

Se observă că studiile mai vechi privind creșterea nivelului de colesterol nu au ținut cont de obiceiurile alimentare ale participanților, în special de consumul de grăsimi saturate și grăsimi trans și au susținut ouăle conduc la creșterea colesterolului, scrie Unian.net

Citește și Atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale pot fi legate de colesterol. Ce nu descoperă analizele?

Noi cercetări arată, de asemenea, că ouăle nu cresc nivelul colesterolului atunci când sunt combinate cu alimente sănătoase pentru inimă, în special pește și fibre. În plus, un studiu publicat în The BMJ a concluzionat că un consum de până la un ou pe zi reduce de fapt riscul de boli de inimă.

De ce erau odinioară ouăle considerate vinovate pentru colesterolul ridicat?

Ani de zile, medicii au recomandat limitarea alimentelor bogate în colesterol. Cu toate acestea, recent, poziția cu privire la această problemă s-a schimbat.

Ouăle conțin colesterol alimentar, iar experții credeau că acest lucru crește nivelul colesterolului LDL din sânge.

Citește și Ouă crăpate în cofraj? Cum știi când e sigur să îl consumi și când trebuie aruncat?

Nivelurile ridicate de LDL în sânge, la rândul lor, cresc riscul de boli de inimă în timp, din cauza aterosclerozei, un proces care implică acumularea treptată a plăcii în artere.

Placa întărește și îngustează arterele, ceea ce poate reduce sau chiar bloca fluxul sanguin către organele vitale, cum ar fi creierul și inima.

Ce recomandă experții acum

Deoarece dovezile mai noi nu arată o legătură clară între consumul de ouă și un risc crescut de boli de inimă, recomandările anterioare au fost anulate.

Conform ghidurilor actuale ale Asociației Americane a Inimii, o abordare rezonabilă este consumul unuia sau două albușuri de ou (excluzând gălbenușul) pe zi. Este important să se adopte o dietă săracă în zahăr, sare și grăsimi saturate.

Este important să se consume o dietă bogată în fibre (de exemplu, fructe, legume, cereale integrale), proteine ​​slabe (de exemplu, pește și pui fără piele) și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi (de exemplu, lapte degresat și iaurt grecesc degresat).

Cuplu care gătește cu ouă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cuplu care gătește cu ouă - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

În același timp, așa cum se menționează în articol, este important să luați în considerare factorii de risc personali și să vă adaptați obiceiurile alimentare la sănătatea, istoricul familial și stilul de viață. 

Care sunt beneficiile ouălor?

În ciuda conținutului ridicat de colesterol, ouăle conțin multe componente benefice. Sunt sărace în carbohidrați, calorii și grăsimi saturate.

Citește și Cum să fierbi ouăle ca să nu mai crape coaja. Trucuri simple pe care gospodinele le știu din bătrâni

De asemenea, nu conțin grăsimi trans și sunt bogate în proteine ​​și nutrienți: vitamina D (care joacă un rol în sănătatea oaselor și a sistemului imunitar), colină (importantă pentru funcția și sănătatea creierului, mușchilor și ficatului), luteină și zeaxantină (esențială pentru sănătatea ochilor).

Este important să combinați ouăle cu alimente sănătoase:

  • combinați ouăle cu alte mic dejunuri sănătoase: fructe, fulgi de ovăz;
  • evitați să gătiți ouăle în unt;
  • Evitați să consumați ouă cu alimente bogate în grăsimi saturate sau trans, cum ar fi slănina sau produsele de patiserie;
  • Pentru gătit, folosiți ulei de porumb, canola sau măsline.
Mai multe articole din secțiunea Sănătate
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră