Cât de sănătos este în realitate ghimbirul? Cum se consumă şi care sunt beneficiile acestei rădăcini?
Cât de sănătos este în realitate ghimbirul, o rădăcină despre care se vorbeşte foarte mult? Cum se consumă acesta şi care sunt beneficiile rădăcinii-minune?
Ghimbirul adaugă o savoare picantă curry-urilor din timpul săptămânii și fursecurilor de sărbători . Este de asemenea un remediu botanic, cu o serie de beneficii pentru sănătate.
„Nu este un „panaceu universal”, spune Megan Crichton, cercetătoare și dieteticiană la Universitatea de Tehnologie din Queensland, Australia.
Omul de ştiinţă a studiat ghimbirul. Acesta poate fi util pentru ameliorarea anumitor simptome, în special a grețurilor și a durerilor, a declarat ea.
Cât de sănătos este în realitate ghimbirul? Cum se consumă?
Ceea ce trebuie înţeles este că această rădăcină trebuie consumată în cantităţi mari cu atenţie, pentru că fluidizează sângele, ştie Newsweek.
Persoanele cu probleme cardiovasculare îl pot consuma, dar depinde şi ce alte fluidizatoare de sânge au, precum aspenterul sau tanakanul, şi de câte ori pe zi îl iau.
De urmărit este dacă apar sângerări gingivale sau stomacale de exemplu, pentru că acesta este un semn că s-a depăşit cota de avarie, dincolo de care deja sângele e prea fluid.
Poate ameliora greața
Ghimbirul a fost folosit de milenii, pentru a trata o multitudine de probleme : răceli, dureri de cap, probleme stomacale, dureri articulare, dureri musculare și oboseală.
Este deosebit de popular în Ayurveda și medicina tradițională chineză, ca un condiment reconfortant pentru a stimula digestia, a îmbunătăți circulația și a contribui la vitalitatea generală.
Unele dintre aceste remedii au fost studiate în laboratoare, într-o măsură diferită.
Una dintre cele mai dovedite utilizări ale ghimbirului este tratarea grețurilor, a declarat Dr. Kalgi Modi, cardiolog intervențional la Universitatea de Stat din Louisiana.
Citeşte şi: Cât de eficiente sunt, de fapt, shot-urile cu ghimbir? Chiar stimulează sistemul imunitar?
Acesta oferă îndrumări privind utilizarea ghimbirului în scopuri terapeutice. Ghimbirul conține peste 400 de compuși chimici, dar efectul anti-greață provine în principal de la doi - gingerol și shogaol - care conferă plantei savoarea sa iute, conform The New York Times.
Acest duo pare să blocheze anumiți mesageri chimici din intestin și creier, care declanșează greața și vărsăturile, și să îmbunătățească digestia, prin accelerarea vitezei cu care alimentele părăsesc stomacul.
Studiile s-au concentrat în principal pe greața și vărsăturile legate de sarcină și chimioterapie. Cercetările sugerează că ghimbirul poate reduce semnificativ intensitatea grețurilor, în ambele cazuri, și poate reduce frecvența vărsăturilor, în cel din urmă caz.
Citeşte şi: Băutura din 5 ingrediente, cu lămâie, ghimbir și turmeric care detoxifică colonul în 24 de ore
Majoritatea studiilor utilizează suplimente de ghimbir - capsule, tablete, pulberi sau extracte - deoarece dozajul și concentrațiile compușilor activi sunt mai consistente, în comparație cu cele din ghimbirul proaspăt.
Însă experții au spus că este posibil ca toate formele să fie benefice.
Dr. Zhaoping Li, șeful diviziei de nutriție clinică de la UCLA Health, recomandă să bei ceai de ghimbir, să încerci suplimente sau să sugi bomboane de ghimbir, dacă nu poți ține sub control lichidele.
Poate ameliora durerea.
Cercetările sugerează că ghimbirul poate ajuta la reducerea inflamației care provoacă durere, a spus Dr. Crichton.
Datele timpurii arată potențialul ghimbirului de a fi deosebit de eficient, pentru persoanele care se confruntă cu dureri de genunchi, cauzate de osteoartrită și dureri menstruale.
Dacă aveți dureri de cap sau crampe menstruale, puteți încerca să beți suc proaspăt de ghimbir amestecat cu apă și puțină miere sau să adăugați felii de ghimbir în ceai, a sugerat dr. Modi.
Citeşte şi: Unii bolnavi COVID din Germania, tratați cu rădăcină de ghimbir și praf de meteorit în spitale
Dar ghimbirul ar trebui folosit ca un rol secundar, nu ca un înlocuitor pentru tratamentul medical. De asemenea, îmbunătățește sănătatea generală.
Pe lângă ameliorarea durerilor și a stomacului deranjat, ghimbirul vă poate ajuta și în alte moduri.
Dr. Modi consideră ghimbirul o „rădăcină medicală” datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante , care ajută la menținerea sănătății celulelor și susțin sistemul imunitar.
Dovezile sugerează de asemene, că ghimbirul poate îmbunătăți controlul glicemiei și poate menține tensiunea arterială sub control, a spus dr. Crichton.
Deoarece este consumat în cantități relativ mici, ghimbirul nu este o sursă remarcabilă de vitamine sau minerale. Însă conține cantități moderate de magneziu, potasiu și vitaminele C și B6.
Care este cel mai sănătos mod de a-l mânca?
Nici o formă singulară nu este peste celelalte. Ghimbirul măcinat este ușor de mâncat, iar ghimbirul proaspăt vine cu alți nutrienți valoroși, cum ar fi fibrele.
Pentru o sănătate generală, experții recomandă consumul a aproximativ o linguriță de ghimbir măcinat sau a unei bucăți de 2,5 cm de ghimbir proaspăt pe zi.
Dar nu exagerați, spune dr. Crichton: un consum mai mare ar putea provoca efecte secundare ușoare, dar neplăcute, cum ar fi arsuri la stomac, reflux esofagian și indigestie.
Și dacă luați medicamente sau aveți probleme de sănătate, consultați un medic înainte de a utiliza suplimente de ghimbir.
Ghimbirul are acea „aromă răcoritoare, îndrăzneață, picantă și dulce”, care poate îmbunătăți multe rețete și chiar poate reduce nevoia de sare și zahăr suplimentar, a spus Dr. Modi.