Forma în care sunt tăiate alimentele influențează gustul acestora. Vă place mai mult ceapa feliată decât cea tăiată cubulețe? V-ați gândit întotdeauna că merele sunt mai delicioase tăiate decât întregi? Poate părea îndoielnic că modul în care este tăiat un aliment îl face mai gustos sau mai puțin gustos, dar știința sugerează că ar putea fi vorba de un adevăr în aceste percepții.
Forma în care sunt tăiate alimentele influențează gustul acestora. Care e motivul acestei percepții?
Pentru a înțelege cum se întâmplă acest lucru, este mai întâi important să luăm în considerare faptul că gustul și aroma sunt două lucruri separate.
Gustul este un simț și implică receptori specializați - papile gustative - pe limbă. Gustul, pe de altă parte, poate implica o mulțime de senzații diferite.
Determinarea lor exactă încă este o chestiune de dezbatere între experți, dar majoritatea sunt de acord că mirosul este la fel de important ca gustul.
Citește și: S-a stabilit care va fi leguma-simbol a României. Cine o cultivă primește minim 15.000 € la hectar
Diferența de miros, în funcție de faptul dacă tăiați sau nu ceva, este unul dintre factorii care pot explica de ce unele alimente pot fi mai mult sau mai puțin gustoase pentru cineva. De fapt, totul pare a se reduce la chimie.
„Dacă tăiați o ceapă sau un usturoi, eliberați o enzimă numită aliinaza care produce iuțeala tipică sau aroma de ceapă sau usturoi, care chiar nu există atunci când este intactă.
Reacția enzimatică formează aroma - deci, cu cât este tăiată mai fin, cu atât mai multă aromă va fi eliberată”, a explicat pentru NPR Dr. Charles Forney, cercetător științific la Agriculture and Agri-Food Canada, conform IFL Science.
Rotunjimea formelor în care este feliat un aliment este asociată de creierul nostru cu gustul dulce - Foto: Pexels/roman-odintsov - cu rol ilustrativ
În mod similar, acest lucru ar putea însemna că papilele gustative primesc o „lovitură” de substanțe chimice, atunci când introduceți în gură o bucățică de usturoi sau ceapă, în loc să fie eliberate treptat, pe măsură ce mestecați.
Cu toate acestea, unii experți consideră că nu este vorba doar de chimie. Unii specialiști cred că textura alimentelor joacă un rol în percepția aromei.
„Dacă puneți în gură o legumă care este mai rotunjită, mintea dumneavoastră se va gândi în general la ceva care are mai multă suculență”, a declarat ,pentru NPR, Brendan Walsh, decan al artelor culinare la Culinary Institute of America.
„Ceva tăiat în pătrate va fi un pic mai dințos, cu o margine zimțată, și va da impresia de ceva aspru sau dur. Mintea ta va crede că ceva este aromat dacă este mai neted”, a adăugat acesta.
Cercetătorii au sugerat, de asemenea, că așteptările noastre cu privire la gustul sau aroma unui aliment înainte de a-l mânca efectiv ar putea juca un rol în experiența noastră gustativă.
Asta înseamnă că forma unui aliment, în funcție de modul în care îl tăiați, ar putea afecta modul în care percepeți aroma acestuia.
Citește și: Ingredientul secret care face mămăliga perfectă. Îl ai în frigider și oferă un gust unic
Acest lucru a devenit deosebit de evident în 2013, când producătorul de ciocolată Cadbury a fost criticat de cumpărători după ce și-a schimbat batoanele Dairy Milk de la o formă dreptunghiulară la una mai rotunjită.
Mulți oameni au susținut că batonul avea un gust mai dulce, în ciuda faptului că firma a dat asigurări că rețeta nu se schimbase.
Potrivit unei lucrări realizate de profesorul Charles Spence, psiholog la Universitatea din Oxford, totul se reduce la modul în care creierul nostru asociază formele cu anumite gusturi.
„Se știe că oamenii asociază dulceața cu rotunjimea și unghiularitatea cu amărăciunea și, prin urmare, este de așteptat ca rotunjirea unui aliment tradițional dreptunghiular să modifice gustul perceput prin stimularea noțiunilor de dulceață din mintea consumatorului”, scrie Spence.
Așadar, dacă bucata de pepene roșu pe care tocmai ați mâncat-o vi se pare mai dulce decât dacă ați fi tăiat-o cubulețe, ar putea fi vorba de chimie, dar ar putea fi vorba și de faptul că creierul dvs. este predispus să gândească astfel.