VIDEO Cum lovește țintele din aer și de la sol F-35, cel mai performant avion de luptă din lume

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 04.05.2022 - 20:08

F-35 este cel mai scump dintre programele de armament din istoria militară a SUA, însă toate datele arată că acest avion de luptă de generația a V-a va domina cerul secolului XXI. Și România întreprinde demersurile pentru a avea acest avion.

SHARE

F-35 Lightning II este cel mai scump program militar din istoria SUA, costul de dezvoltare fiind estimat la circa 400 de miliarde de dolari. 

Aceste aparat de zbor este considerat esențial de către americani, pentru menținerea dominației aeriene pentru deceniile următoare.

F-35 este un avion de luptă multirol, invizibil, cu un singur motor, care atinge o viteză maximă Mach 1.6 (aproape 2.000 de kilometri la oră) și care poate transportat arme, în interior, în configurație ascunsă, sau, acolo unde este posibil și la vedere. În total poate duce este 8 tone de muniție totală.

Avionul execută cu precizie lovituri aer-aer și lovituri aer-sol.

Capacitatea de supraviețuire a F-35 este sporită de profilul său invizibil. Aeronava are suporturi interne pentru armele sale pentru a menține acest profil, dar poate fi configurată și în „Beast Mode”, schimbând modul stealth în favoarea puterii de foc.

În „Beast Mode”, aeronava poate transporta pe aripi patru bombe GBU-12 ghidate cu laser, două GBU-12 în compartimentul său intern de arme și o rachetă de căutare a căldurii aer-aer AIM-9.

Casca utilizată de piloți este una dintre cele mai avansate piese de tehnologie din lume.

Toate informațiile de care are nevoie un pilot militar – viteza, direcția, altitudinea, informațiile de țintire și avertismentele – sunt proiectate pe viziera căștii.

Această lucru reduce foarte mult volumul de muncă al pilotului și crește capacitatea de răspuns.

Un lucru foarte important este acela că F-35 a fost proiectat pentru modernizări continue.

Programul a cunoscut deja upgrade-uri majore pe partea de software și hardware. Iar versiunea ultramodernă Block 4 aduce nu mai puțin de 53 de îmbunătățiri.

Chiar dacă are unul dintre cele mai performante propulsoare la ora actuală, F-35 va dispune de o versiune nouă de motoare, cel mai probabil undeva la finalul acestui deceniu.

Ce forțe aeriene au deja F-35

Pe 1 octombrie 2021, în cadrul diviziei 48th Fighter Wing a Forțelor Aeriene ale SUA din Europa (USAFE), dislocată în Anglia, la baza Lakenheath, a fost înființată prima escadrilă de avioane de luptă stealth F-35A.  

În toamna anului tecut, două aeronave F-35A au finalizat în Statele Unite ale Americii o etapă importantă în certificarea nucleară.

În cadrul unui test încheiat cu succes la Baza Aeriană Nellis din Nevada, US Air Force informează că două avioane F-35A a reușit să lanseze bombe nucleare inerte de tip B61-12.

Au fost lansate două astfel de bombe inerte, fără încărcătură nucleară.

Finlanda, Elveția, Belgia, Polonia, Danemarca, Italia, Norvegia, Marea Britanie și Țările de Jos operează una sau mai multe variante de F-35 sau așteaptă livrarea acestor aparate de zbor.

La 2 februarie, președintele României Klaus Iohannis a exprimat intenția României de a cumpăra F-35.

Conform datelor actualizate pentru anul fiscal 2021, prețul unui F-35A - varianta cea mai comună - se ridică la 79.2 milioane de dolari, urmând să scadă sub 78 de milioane de dolari în 2022. Ca o paranteză, amintim că în 2020, prețul unui avion F-35 era de peste 82 de milioane de dolari.

În comparație, F-35 este chiar mult mai ieftin decât F-15X, o aeronavă care nu îi atinge performanțele și care ajunge la 87.7 milioane de dolari.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te