Stadioanele publice din România, „gaură” de 10.000.000 €/an. Guvernul construiește în continuare

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 27.06.2024 - 08:51
Stadioanele publice din România, „gaură” de 10.000.000 €/an. Guvernul construiește în continuare - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Stadioanele publice din România sunt neprofitabile și generează anual o„gaură” de circa 10.000.000 € în bugetul statului, potrivit unui studiu. Guvernul construiește în continuare însă stadioane la București, Timișoara și Galați, de pildă. Costă peste 100.000.000 € fiecare.

SHARE

Primul studiu cu date statistice referitoare la stadioanele publice din România arată că toate aceste facilităţi sportive înregistrează un bilanţ financiar negativ, cu cheltuieli mai mari decât veniturile. 

Iar statul român plăteşte anual aproape 50 de milioane de lei (circa 10.000.000 €) pentru a acoperi diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile arenelor sportive.

Stadioanele publice din România, „gaură” de 10.000.000 €/an. Guvernul construiește în continuare

Cercetarea, la care s-a lucrat aproape un an, vizează aproximativ 50 de stadioane din ţară şi cuprinde date esenţiale privind costurile de construcţie, veniturile şi cheltuielile, beneficiarii, capacitatea şi alţi indicatori relevanţi pentru gestionarea infrastructurii sportive.

Iar analiza datelor prezentate în studiu arată o realitate îngrijorătoare: toate aceste facilităţi sportive înregistrează un bilanţ financiar negativ, cu cheltuieli mai mari decât veniturile.

Citește și: Un nou stadion spectaculos în România! Câte locuri va avea și când va fi gata?

”Acest studiu oferă o perspectivă detaliată asupra situaţiei actuale a stadioanelor din România şi propune soluţii, recomandări pentru o administrare eficientă şi sustenabilă a acestora.
 
Este crucial să ne asigurăm că resursele investite în aceste facilităţi sunt utilizate optim şi că ele rămân un activ valoros pentru comunităţi pe termen lung”, a declarat autorul studiului,  deputatul USR, vicepreşedinte al Comisiei pentru Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor, Brian Cristian. 
 
”Chiar şi în contextul investiţiilor masive realizate în ultimii 15 ani pentru construirea noilor stadioane, acestea nu reuşesc să devină profitabile.
 
Pe de altă parte, avem stadioanele vechi, care se află în diferite stadii de degradare, nu au beneficiat de lucrări de renovare sau modernizare şi nu corespund cerinţelor anului 2024.

 
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât aceste stadioane se află în proprietate şi administrare publică.
 
Prin urmare, bilanţul negativ al acestora este acoperit din bani publici, banii cetăţenilor care, fără să aibă vreun cuvânt de spus, trebuie să contribuie la plata pierderilor generate de arenele sportive”, a explicat acesta.
 
De asemenea, autorul studiului despre stadioanele publice din România a precizat că ”statul român plăteşte anual aproape 50 de milioane de lei pentru a acoperi diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile arenelor sportive”.

Citește și: Stadioane de 100.000.000€ la București, Timișoara, Galați, orașe fără Șosele de Centură

Noi stadioane de peste 100.000.000 €, construite la București, Timișoara, Galați

În anul electoral 2024, , până acum, Guvernul a dat undă verde pentru noul stadion Dinamo București de 170 milioane €. La Timișoara se va construi unul de 120 milioane € și la Galați unul de 100 milioane €.

Cabinetul Ciolacu a dat o Hotărâre de Guvern joi, 21 martie 2024, prin care a înlăturat toate obstacolele din calea construirii unei noi arene în Ștefan cel Mare pentru Dinamo București.

Potrivit HG, valoarea totală a construcției noului complex sportiv din Ștefan cel Mare se ridică la 854.573.400 lei. Adică, la peste 170 milioane €.

Timișoara va avea un stadion nou de 165 milioane €, de categoria 4 UEFA. Indicatorii tehnico-economici ai noului stadion "Dan Păltinişanu" au fost aprobați în ședința de guvern din 25 aprilie 2024.

Potrivit unui comunicat transmis de PSD Timiş, acesta este ultimul pas procedural înaintea demolării vechii arene timişorene.

Vechiul Stadion de fotbal "Dan Păltinişanu" din Timişoara a rămas în picioare, deşi ar fi trebuit demolat în urmă cu doi ani, pentru a se construi altul în loc, întrucât nu a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru viitoarea investiţie.

Consiliul Judeţean Timiş a decis în februarie 2022 să închidă Stadionul "Dan Păltinişanu", după ce nocturna a căzut de două ori în unul din meciurile jucate de Poli Timişoara acasă.

În locul actualului stadion ar urma să fie ridicată o altă arenă, cu 30.000 de locuri, investiţia fiind evaluată la circa 120 de milioane de euro, iar finanţarea ar urma să fie asigurată de Compania Naţională de Investiţii şi administraţia judeţeană.

Iar la Galați fostul și actualul primar Ionuţ Pucheanu a anunţat, luni, 22 aprilie 2024, într-o conferinţă de presă, începerea studiului de fezabilitatea în vederea construirii unui stadion de 25-30.000 de locuri, pe baza Arenei Dunărea, care va costa 100 milioane €. 

Banii vor veni în cea mai mare parte de la Compania Naţională de Investiţii şi de la bugetul local.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te