Câteva cuvinte bine meşteşugite pot face ca jucătorii de fotbal adolescenți să alerge mai repede instantaneu, oricât de ciudat ar părea acest lucru. Chiar aşa este.
Trucul? Metafore scornite de antrenorii acestori sportivi, precum „împinge pământul la o parte”, care valorifică puterea creierului de a vizualiza și de a se mișca mai inteligent.
Să ne imaginăm un tânăr jucător de fotbal explodând de pe linia de start, ca un avion care decolează. Numai această imagine poate face diferența dintre un sprint obișnuit și o explozie de viteză, care să ducă la câştigarea meciului.
Oamenii de ştiinţă au descoperit trucul prin care poţi alerga mai repede ca gândul
Cercetătorii de la Universitatea din Essex au lucrat cu academia de elită a echipei Tottenham Hotspur și au descoperit că frazele vii, axate pe mediu, au îmbunătățit timpii de sprint.
Probele studiate au fost pe sprinturi de 20 de metri, ale sportivilor adolescenți. A fost obţinută astfel o îmbunătățire cu în jur de 3% a vitezei, care necesită de obicei săptămâni de antrenament specializat.
Acele accelerații extrem de rapide ale unor fotbalişti, în acest caz, decid adesea dacă un atacant se strecoară pe lângă un fundaș și introduce mingea în plasă sau nu.
Citeşte şi: Gruia, mâna de aur a handbalului, păcălit de comuniști. Nemții îl așteptau cu un Mercedes pe pistă
Aceste se numeşte "antrenament minte-pra-musculi". Dr. Jason Moran, cercetător în științe sportive la Essex, a descoperit că tinerii jucători aleargă mai repede în anumite condiţii.
Dar când anume? Când se concentrează asupra a ceea ce este în jurul lor mai degrabă, decât asupra propriei lor mecanici corporale.
A-i spune unui atlet să „împingă pământul” sau să „se lanseze ca un avion cu reacție” creează o imagine mentală clară pentru acesta și eliberează corpul, pentru a se mișca mai fluid.
Citeşte şi: Cum să cari lucruri mai grele chiar decât propria greutate? Trucurile care te pot ajuta
„Cuvintele pe care le spunem sportivilor au un efect demonstrabil și instantaneu asupra performanței lor”, explică Moran.
„Se știe de mult timp că este mai bine să îndrepți atenția unui atlet către mediul înconjurător, decât să te concentrezi asupra pozițiilor corpului său, care par să interfereze cu fluiditatea mișcării.”
Moran spune:
„Acest lucru ar putea fi îmbunătățit și mai mult prin utilizarea anumitor analogii. De exemplu, dacă i se cere unui jucător să «accelereze ca un Ferrari», aceasta ar putea crea o imagine mai evocatoare în mintea sa, în loc să i se spună pur și simplu să alerge repede.”
Citeşte şi: Ce să faci dimineața, ca să te simți bine în timpul zilei. Cum stimulezi hormonii fericirii?
Cercetarea a folosit 20 de membri ai academiei echipei de fotbal din nordul Londrei, toți cu vârste între 14 și 15 ani. Înainte de a participa la exercițiile de sprint, jucătorii au primit diferite instrucțiuni.
Analogiile care le spuneau să „împingă pământul” au avut rezultate mai bune decât „să-și înfigă picioarele în pământ”.
Performanțele de top au fost încurajate de jucătorii îndemnați să „sprinteze ca un avion care decolează spre cerul din față”.
Femeie alergând, veselă, ascultând muzică în căşti - Foto: Freepik/Drazen Zigic
În coaching, analogiile pot ușura învățarea de către cineva a modului corect de a mișca corpul, ascunzând instrucțiuni complicate în cuvintele simple rostite, conform scitechdaily.com.
De exemplu, folosind analogii, un antrenor îi poate spune unui atlet cât de repede și în ce poziție trebuie să fie corpul său, fără a folosi termeni tehnici greu de înțeles.
Se crede că acest lucru ar putea fi deosebit de avantajos la cursanții tineri, care pot prezenta niveluri relativ mai scăzute de concentrare.