Ce să faci dimineața, ca să te simți bine în timpul zilei. Cum stimulezi hormonii fericirii?

DE Florentina Enache | Actualizat: 01.01.2025 - 11:02
Ce să faci dimineața, ca să te simți bine în timpul zilei. Cum stimulezi hormonii fericirii? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Ce să faci dimineața, ca să te simți bine în timpul zilei. Cum stimulezi hormonii fericirii? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Ce să faci dimineața, ca să te simți bine în timpul zilei. Cum stimulezi hormonii fericirii? Anumite activități au efecte negative asupra hormonilor care joacă un rol esențial în starea noastră de bine.

SHARE

Corpul ne vorbește în permanență. Desigur, nu prin cuvinte, ci prin nivelurile variabile ale substanțelor noastre chimice interne, cum ar fi dopamina, oxitocina, serotonina și endorfinele, cunoscute sub numele de hormonii fericirii.

Ce să faci dimineața, ca să te simți bine în timpul zilei. Cum stimulezi hormonii fericirii?

Impactul lor asupra emoțiilor, sănătății și bunăstării noastre generale nu poate fi supraestimat.

Să luăm ca exemplu dopamina, un neurotransmițător (sau mesager chimic), substanța chimică a motivației. Alimentată de munca fizică grea și de efortul intelectual, aceasta ne stimulează și mai mult motivația, ajutându-ne să ne atingem obiectivele.

Citește și: Ce se întâmplă cu tenul după sărbători? Excesele de zahăr, lactate și vin afectează pielea

Oxitocina - hormonul iubirii sau al conexiunii - vă ajută să faceți legături cu oameni și vă dezvoltă optimismul.

Serotonina este legată de starea de spirit și energie și are un efect extrem de pozitiv asupra emoțiilor și nivelului de productivitate.

În cele din urmă, endorfinele, hormoni stimulați de o activitate fizică intensă, ajută la scăderea nivelului de stres și vă calmează și ameliorează durerea.

Cercetătorii au constatat că viața modernă are un impact negativ semnificativ asupra acestor neurotransmițători, scrie Daily Mail.

Citește și: Alimente care te încălzesc natural iarna. Ce să consumi când e rece afară ca să nu-ți mai fie frig

De exemplu, atunci când navighezi pe telefon ore întregi și te simți epuizat și lipsit de motivație după aceea, acest lucru se întâmplă din cauza faptului că telefonul îți afectează nivelul de dopamină.

Același lucru se întâmplă și atunci când mâncați prea mult zahăr sau stați în casă toată ziua.

Dopamina

Nu vă verificați telefonul prea devreme în timpul zilei: Știm din cercetări că părți ale creierului care experimentează plăcerea și durerea sunt situate una lângă alta în hipotalamus, centrul de control al creierului.

Citește și: Crema pentru protecție solară este obligatorie și iarna. Întinerește pielea, te ferește de cancer

Pentru a înțelege modul în care acestea funcționează împreună, Dr. Anna Lembke, psihiatru american de renume, spune că prea multă „plăcere” din activități care stimulează rapid dopamina, cum ar fi consumul de alimente zaharoase, consumul de alcool sau navigarea pe rețelele de socializare, au efecte negative asupra creierului.

Ca răspuns la vârfurile nefirești de dopamină, creierul dumneavoastră produce o substanță neurochimică suplimentară numită dinorfină, pentru a vă descuraja să căutați aceste activități.

Aceasta creează disconfort în creier, experimentat de obicei ca sentimente depresive și stare de spirit scăzută severă, de genul celei pe care o aveți după ce ați băut prea mult alcool sau ați mâncat prea multe alimente zaharoase.

Într-o stare de dopamină scăzută, vă veți simți lipsiți de motivație - va fi mai greu să faceți mișcare sau să mâncați sănătos - și veți amâna treburile.

Dopamina este concepută pentru a fi „câștigată” încet prin efort.

Activități precum treburile casnice, exercițiile fizice și grădinăritul sunt surse bune de dopamină „lentă”.

Scierea într-un jurnal, pictura sau cântatul la un instrument muzical ajută, de asemenea.

La fel și somnul - atunci când dormi, creierul tău regenerează dopamina, astfel încât te trezești cu o abundență de dopamină, motivat să îți începi ziua.

Având în vedere că nivelurile de dopamină sunt la nivelul lor de bază dimineața, este important să nu vă uitați la telefon la prima oră și să nu creați un efect de „creștere și scădere” a dopaminei.

Țineți minte această frază simplă: „Trebuie să văd lumina soarelui înainte să văd rețelele de socializare”.

Nu stați pe telefon când vă uitați la televizor. Mulți oameni se confruntă cu dificultăți în a se uita la televizor fără să verifice telefonul constant.

Ambele, desigur, sunt activități bazate pe urmărirea unui ecran, dar când vine vorba despre dopamina noastră, există diferențe semnificative.

Privitul la televizor necesită un efort din partea creierului, deoarece trebuie să vă concentrați și să acordați atenție, crescând nivelul de dopamină.

Derularea videoclipurilor pe rețelele de socializare nu necesită niciun efort pentru a obține plăcere și va avea un efect negativ pe termen lung asupra dopaminei tale.

Oxitocina

Îmbrățișați-vă pentru cel puțin cinci secunde: Cercetările au demonstrat că atunci când cineva vă îmbrățișează, oxitocina este eliberată în sânge.

Ca urmare, hormonul principal de stres, cortizolul, este de asemenea redus. Scanările cerebrale sugerează că efectul atingerii începe în jurul a cinci secunde.

Unii oameni adoră o îmbrățișare. Alții nu. Este important să vă atingeți într-un mod în care vă simțiți confortabil.

Acest lucru ar putea însemna doar îmbrățișarea unei pisici sau a unui câine, despre care studiile au arătat că produce, de asemenea, o eliberare de oxitocină.

Sunați, nu trimiteți sms-uri: O mare parte din legăturile noastre sociale se realizează acum prin intermediul mesajelor.

Un studiu realizat în 2012 la Universitatea Wisconsin-Madison din SUA a evaluat nivelurile diferite de oxitocină eliberate între trimiterea de mesaje unei persoane apropiate sau, alternativ, apelarea acesteia.

Atunci când se trimiteau mesaje, nu se elibera oxitocină. Dar sunetul reconfortant al unei voci a produs o eliberare mult mai substanțială de hormon.

Serotonina

Ridică-te și ieși afară: numeroase studii arată importanța luminii solare pentru sănătatea ta - calitatea somnului, sistemul imunitar și, nu în ultimul rând, producția de serotonină.

Aceasta, la rândul său, aduce mai multă energie și o dispoziție mai bună.

Asigurați-vă că aveți parte de lumina zilei pentru un început optim al zilei. Din fericire, nu trebuie să fie soare pentru a obține beneficiile fericirii.

Consumați fructe: Cel mai important lucru de știut despre serotonină este că 90% din ea este produsă în intestin.

Așadar, dacă avem un intestin fericit și sănătos, este mai probabil să avem o minte fericită. S-a demonstrat că serotonina produsă în intestin ne afectează pozitiv starea de spirit, energia și funcționarea sistemului nervos.

Prin urmare, importanța consumului de alimente neprocesate prietenoase cu intestinul, de alimente bogate în probiotice (cum ar fi iaurtul viu) și a faptului de a nu bea prea mult alcool nu poate fi supraestimată pentru serotonină.

Fructele, cu toate acestea, sunt în meniu. Impactul pe care îl are asupra sistemului tău de serotonină este fenomenal, deoarece fructele precum bananele, kiwi, prunele și merele conțin un aminoacid esențial cunoscut sub numele de triptofan (care se găsește și în alte alimente, precum ouăle și peștele), care oferă un element-cheie pentru producerea serotoninei.

Amânați cafeaua de dimineață: Mulți dintre noi beau cafea în primele 30 de minute de la trezire.

Acest lucru duce la o serie de provocări pentru creierul dumneavoastră și pentru ciclul energetic al organismului.

Dimineața, când vă treziți - și mai ales dacă ieșiți afară în lumina naturală - corpul dumneavoastră experimentează o creștere naturală a hormonului cortizol. Acesta dă startul sistemului energetic pentru întreaga zi.

Dacă în această perioadă consumăm cofeină, această creștere naturală a cortizolului este perturbată și organismul folosește cofeina pentru energie. Aceasta este o cauză principală a căderilor de energie de după-amiază.

Încercați să vă beți cafeaua la cel puțin 90 de minute după trezire, de preferință la două ore.

Cofeina asigură, de asemenea, o creștere a dopaminei pentru a spori concentrarea și productivitatea.

Lumini stinse după ora 19:00: Deoarece un somn de bună calitate este atât de important pentru nivelul de serotonină, este vital să ne pregătim corpul pentru odihnă.

O modalitate ușoară este să lăsați luminile de tavan din casă stinse după ora 19:00 și să folosiți în schimb lămpi cu lumină slabă.

Scopul este de a evita ca lumina să strălucească deasupra capului, deoarece creierul percepe această lumină ca fiind soarele.

Endorfine

Puterea unei ture de alergat: Atunci când îți forțezi corpul fizic, acesta produce o eliberare semnificativă de endorfine.

Acesta este poate cel mai important lucru de înțeles despre endorfine: pentru a le stimula, trebuie să vă forțați corpul.

Este posibil să fi întâlnit termenul „senzația alergătorului”, atunci când oamenii experimentează o creștere semnificativă a nivelului de endorfine ca urmare a durerii fizice cauzate de alergare.

Dacă vi se pare greu să alergați, puteți să faceți o plimbare dimineață, cu trei momente în care vă forțați corpul puțin mai mult.

Aceasta poate fi o alergare rapidă de 50 de metri sau chiar doar o alergare lentă pe un deal mic. Chiar și acest lucru oferă un impuls de endorfine.

Fă o baie fierbinte: Mediile fierbinți cresc nivelul de endorfine. Cum, v-ați putea întreba?

Când te întinzi într-o baie, de exemplu, corpul tău experimentează temporar o formă de „stres termic”.

Corpul tău percepe că această căldură ar putea fi periculoasă, deoarece nu știe dacă apa nu se va încălzi și mai mult și nu te va arde. Pentru a se pregăti, el eliberează endorfine care calmează durerea, făcându-vă mai relaxat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te