Gică Popescu: Gata 95% pentru Euro 2020. În realitate: Giuleștiul nu are autorizație de construcție

DE Mihai Duță | Actualizat: 11.07.2019 - 15:54
La Giulești nu au început încă lucrările de construcție Foto: CNI gov.ro

Toate asumările guvernamentale făcute în dosarul de candidatură pentru organizarea Campionatului European de Fotbal 2020 (EURO 2020) sunt îndeplinite în proporţie de 95%, a declarat fostul fotbalist Gică Popescu, consilier onorific al premierului, contrar realității.

SHARE

Fostul fotbalist a făcut câteva afirmații contradictorii, unele infirmate în mod evident de realitate. Faptul că suntem departe de a îndeplini cerințele pentru Campionatul European este confirmat de un raport oficial al Companiei Naționale de Investiții, postat acum trei zile pe site-ul Guvernului. Conform acestui document, pentru Stadionul Giulești nu există încă nici măcar autorizația de construcție, iar la Arcul de Triumf, avizul a fost primit acum două zile, însă sunt probleme mari cu mutarea unei conducte colectoare de apă. Doar la Steaua lucrările sunt mai avansate, în sensul că fundația a fost făcută în proporție de 95%. Toate aceste stadioane ar trebui să fie gata până în iunie 2020, lucru aproape imposibil conform experților în construcții.

Pe lângă declarațiile stupefiante ale lui Gică Popescu, vicepremierul Daniel Suciu mai trântește una, vorbind despre un program de dezvoltare a bazelor sportive: "Cele 400 de baze, de terenuri de sport, de fapt, 150 mari, 100 mici". Înțelege fiecare ce poate. 

Ce se întâmplă în realitate

Steaua

S-a executat fundația în proporție de 95%. Au rămas nefinalizate zonele aferente golurilor tehnologice care vor permite evacuarea utilajelor grele din șantier.

Se execută lucrări la partea de suprastructură a stadionului, lucrări din beton monolit și prefabricat. De asemenea, au început lucrările de instalații și finisaje la nivelul subsolului. În prezent sunt finalizate lucrările aferente subsolului și sunt în curs de finalizare lucrările aferente nivelului parter. Ca și elemente prefabricate sunt montate grinzile aferente primului inel dedicat publicului spectator (talonul) și a început montajul gradenelor în zona de talon. Stadiul lucrărilor de suprastructură este de cca. 35%. Pentru zonale în care s-au finalizat lucrările de structură (nivelul subsol) au început lucrările pentru specialitățile de arhitectură și instalații. Astfel, se realizează lucrări de compartimentări, lucrări pentru instalațiile electrice, lucrări pentru instalațiile de ventilație, lucrări pentru instalațiile sanitare (inclusive stingere incendiu) și lucrări pentru instalațiile termice.

Giulești

La stadionul Giulești nu există nici măcar autorizația de construcție.

Conform CNI, lucrările de demolare asupra construcției vechi au fost finalizate și în prezent se execută lucrările pentru incinta de piloți forați. Ulterior acestei etape se va emite ordinul de începere a lucrărilor de construire.

Totodată a fost depus la emitentul autorizației de construire (Primăria sectorului 6) avizul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență în vederea depunerii documentației pentru emiterea autorizației de construire. Se estimează că la începutul săptămânii viitoare să fie obținută Autorizația de Construire.

Arcul de Triumf

Au fost finalizate lucrările de demolare a construcțiilor existente, sarcină care a revenit MTS și FRR.

A fost emisă Autorizația de Construire Nr. 291/1723434 din 05.06.2019 de către Primăria Municipiului București .

Au început lucrările de execuție cu data de 08.07.2019 și se execută lucrările de infrastructura (săpătura și fundațiile de beton armat).

Ce visează Gică Popescu

"Anunţăm îndeplinirea unui alt obiectiv asumat în dosarul de candidatură de către Guvernul României pentru organizarea Campionatului European 2020. Anunţăm startul acestor 150 de baze sportive de mărime naturală, de mărime mare. În dosarul de candidatură ne-am asumat construirea a 400 de terenuri de sport de măsuri mici, însă, după o consultare cu Federaţia Română de Fotbal, am ajuns la concluzia că este important pentru dezvoltarea fotbalului din ţara noastră să facem 150 de terenuri de dimensiuni normale. Am făcut o listă împreună cu FRF ţinând cont de programul de dezvoltare a fotbalului românesc ce-l are federaţia. Am făcut 175 de solicitări către localităţile care au fost alese pentru a se construi aceste terenuri, din cele 175 am primit 135 de documentaţii, din care 92 sunt ok. Noi sperăm ca în perioada următoare şi celelalte până la 135 să fie terminate şi lipsurile să fie completate", a spus Gică Popescu, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută alături de vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale.

El a adăugat că localităţile care nu au depus toate documentele aferente solicitărilor guvernamentale vor trebui să prezinte extrase de carte funciară şi să pună la dispoziţie 13 mii de metri pătraţi, suprafaţa necesară construcţiei unei astfel de baze sportive.

"Pe lângă cele 150 de terenuri de mărime naturală care eu sper să fie folosite de către Federaţie în acest program de dezvoltare pe care-l au de îndeplinit s-au mai solicitat încă 125 de baze mici pe care dorim să le facem în şcoli. Din cele 125 am primit răspuns pozitiv de la 97 de locaţii pe care le-am cerut, 71 sunt în regulă, sperăm ca în perioada următoare şi celelalte să fie completate şi să putem demara. De asemenea, au mai fost prevăzute în acest program 7 terenuri de nevăzători, solicitate de către FRF, trei au fost ok, celelalte trei nu se vor realiza deoarece cei solicitaţi nu au dorit să construiască aceste terenuri", a explicat consilierul premierului.

"În momentul în care şi acest obiectiv va fi îndeplinit, eu vă spun că în proporţie de 100% toate asumările pentru proiectul EURO 2020 vor fi îndeplinite", a concluzionat Gică Popescu.

Vicepremierul Daniel Suciu: "Cele 400 de baze, de terenuri de sport, de fapt, 150 mari, 100 mici"

Vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale, nu spune nimic despre cele trei stadioane, dar bate câmpii și el cu  programul privind construcţia bazelor sportive.

"Cele 400 de baze, de terenuri de sport, de fapt, 150 mari, 100 mici - valoarea estimată este de 298 de milioane de euro, practic 300 de milioane de euro este efortul bugetar. Timpul de execuţie la baza sportivă mare este de 9 luni, aşa cum a fost asumat prin caietul de sarcini, la baza sportivă mică, 6 luni de zile, astfel încât imediat ce vom centraliza şi următoarea tură de propuneri şi de solicitări pe care am făcut-o în teritoriu se vor organiza licitaţiile grupate pe zone, astfel încât anul viitor să avem foarte multe din aceste baze sportive funcţionale", a precizat ministrul.

Într-un comunicat al MDRAP, se arată că de realizarea celor 400 de terenuri de sport se va ocupa Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Programul include 3 proiecte tip ce vor fi implementate: Baza sportivă de Tip 1, Baza sportivă de Tip 2 şi Bază sportivă de Tip 2 pentru nevăzători.

"Valoarea estimată pentru baza sportivă de tip 1 este de 1,7 milioane de euro, pentru cea de tip 2 - 0,40 milioane euro, iar valoarea estimată pentru o bază sportivă destinată nevăzătorilor este de 57.500 de euro", se mai arată în comunicat.

Citește și

Euro 2020 - Întârzierea întârzierii

Cum au furat Dragnea și Dăncilă Mondialul de Fotbal

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te