FOTO Singurul român care a câștigat Campionatul Mondial de Fotbal. A refuzat-o pe Real Madrid

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.12.2022 - 22:36
Judd Posipal - Foto: DFB

Doi băieți din Lugoj, colegi de liceu, Jupp Posipal și Zoltan Czibor au fost adversari direcți în finala Cupei Mondiale din 1954. Germania lui Posipal a învins Ungaria lui Czibor și a intrat în istorie ca singurul român care a cucerit titlul mondial.

SHARE

Joseph ”Jupp” Posipal s-a născut la data de 20 iunie 1927 în Lugoj, jud. Timiș. Provenea dintr-o familie cosmopolită cu un tată cu origini germane, Peter care avea o brutărie în Lugoj și Anna Maria, o unguroaică născută la Darova (sat în jud. Timiș). Posipal și-a urmat cursurile de învățământ preșcolar și școlar până în perioada liceului în Lugoj, iar mai apoi, la vârsta de 16 ani a plecat în Germania, pentru a studia meseria de lăcătuș mecanic, la o oțelărie din Hanovra.

Citește și: VIDEO Mercedes de 150.000 €, bătut cu ciocanul într-o reprezentanță: „Așa se schimbă anvelopele”

În Germania, Posipal și-a început cariera de fotbalist, mai întâi la nivel amator, la câteva echipe ce aveau în componență doar imigranți est-europeni, iar mai apoi în 1947 a semnat primul contract de profesionist cu echipa Arminia Hannover. Tot în această perioadă a primit o scrisoare de la mama lui, în care aceasta îl avertizează să nu vină acasă, fiindcă nemții din România nu sunt văzuți bine de sovietici și sunt persecutați și deportați în Uniunea Sovietică.

Astfel că, Posipal a rămas în Republica Federală Germană pentru a-și continua cariera de fotbalist profesionist. După 2 ani de zile, antrenorul lui Arminia Hannover, a primit o ofertă de la Hamburg SV, dar a pus o condiție pentru a veni pe banca formației din nordul țării. Doleanța acestuia a fost să vină împreună cu Jupp Posipal. Dorința lui Knopfle a fost satisfăcută, iar de atunci lugojeanul Posipal a rămas până la sfârșitul carierei de fotbalist în cadrul lui HSV.

Citește și: Colectarea selectivă, un eșec? Angajații lucrează în ture, dar nu fac față: Nu reuşim să tratăm tot

Posipal a jucat pentru Hamburg 288 de meciuri și a marcat 58 de goluri. În anul 1958, acesta a pus „ghetele în cui”, rămând în memoria faniilor lui Hamburg ca un fotbalist devotat clubului. Singurul regret al lui Jupp Posipal rămâne faptul că nu a putut câștiga niciun titlu de campion cu Hamburger SV. În cadrul muzeului clubului Hamburg, este și o mică prezentare a lui Joseph Posipal:

„ A FOST O PIESĂ ESENȚIALĂ A ECHIPEI, A JUCAT ÎNTOTDEAUNA LA UN NIVEL ÎNALT, ORIUNDE ERA NEVOIE DE EL. ESTE UN MODEL PENTRU ORICE LIBERO SAU MIJLOCAȘ DEFENSIV MODERN. A CUCERIT FANII LUI HAMBURG ÎN 1952, ATUNCI CÂND A REFUZAT OFERTA LUI REAL MADRID ȘI A RĂMAS DEVOTAT CLUBULUI.”

Drumul lugojeanului în naționala R.F.G

Pentru a putea face parte din selecționata Germaniei de Vest, Posipal a primit cetățenia germană în anul 1951. În luna iunie a aceluiași an, acesta a debutat pentru selecționata R.F.G. Primul meci oficial al lui Posipal la națională a fost o înfrângere în fața Turciei, scor 1-2. Postul pe care s-a consacrat în echipa națională a Germaniei de Vest a fost de fundaș dreapta. Posipal a avut de-a lungul carierei 32 de selecții pentru echipa națională, fiind prezent în selecționata Germaniei de Vest între anii 1951-1956. El a și marcat 1 gol pentru aceasta în jocul disputat contra Irlandei, partidă pe care nemții au câștigat-o cu scorul de 3-0.

JUPP POSIPAL ÎN TRICOUL GERMANIEI

Apogeul carierei de fotbalist al lugojeanului Joseph Posipal l-a reprezentat Campionatul Mondial din anul 1954, disputat în Elveția. Un alt detaliu interesant prezent în finala Campionatului Mondial de la Berna, l-a reprezentat omul pe care îl avea Posipal în marcaj. Czibor Zoltan, atacantul maghiar, a fost vecinul și colegul de școală a lui Posipal din Lugojul său natal. Istoria acelui meci este demn de o poveste din epoca romantică a fotbalului. Ungaria a condus cu 2-0 încă din minutul 9, nemții au egalat până la pauză, iar la final au câștigat cu 3-2.

JUPP POSIPAL, PROBLEME SERIOASE DUPĂ ÎNCHEIEREA CARIEREI

Ultimul meci pentru naționala Germaniei de Vest a fost în anul 1956, atunci când nemții au pierdut în fața selecționatei U.R.S.S. cu scorul de 2-1. În anul 1958, acesta își ia la revedere și de la colegii săi de la Hamburg. Cu ocazia unui meci cu Sparta Praga, într-un cadru festiv se retrage și din postura de fotbalist a clubului care l-a făcut „mare”. Posipal a mai rămas pentru o vreme și în conducerea lui HSV. Uwe Seeler, mai tânărul său coleg, spunea despre Posipal la aceea vreme că este un model de fair-play și valoare omenească, cu mult peste lumea sportului, potrivit eurosport.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te