Fotbalist profesionist român, de-abia ajuns în Franţa, este făcut cerşetor profesionist

DE Alexandru Pop | Actualizat: 30.01.2023 - 09:53
Fotbalist profesionist român, de-abia ajuns în Franţa, este făcut cerşetor profesionist . Foto: Inquam Photos / Stefan Constantin

Fotbalistul lui Farul Constanţa, Alexi Pitu, a fost recent vândut de Gheorghe Hagi echipei franceze Girondins de Bordeaux. Altădată echipă de top, Bordeaux acum este în al doilea eşalon din Hexagon, pe locul doi. Pitu a fost insultat de un consilier local.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

De-a lungul timpului, au fost multe asemenea comentarii în Hexagon, împotriva românilor. De la muzicantul rom, care cânta la vioară, pe afișul meciului amical din anul 2002, până la caricatura cu Simona Halep, după triumful de la Roland Garros: „Fier vechi, fier vechi”.

Joi, Alexi Pitu a fost prezentat la Girondins de Bordeaux, noul număr 80 bleumarin, cumpărat cu două milioane de euro, de la Farul. Două zile mai târziu, după doar două antrenamente, tânărul mijlocaș în vârstă de 20 de ani a debutat în Ligue 2, 3-0 în deplasare cu Dijon, victorie care consolidează locul 2, de promovare, conform GSP.

Citeşte şi: Ministrul de Externe francez: Franţa va continua sprijinul ferm pentru aderarea României la Schengen

David Guion i-a dat prima șansă în minutul 72, ca înlocuitor al lui Maja, și Alexi s-a remarcat spre final, cu o pasă filtrantă pentru Aliou Badji. „Am văzut ceea ce observaserăm deja la pregătire, în numai câteva zile. Puștiul a venit la mijlocul săptămânii, e plin de prospețime. Simte fotbalul".

Antrenorul girondinilor l-a apreciat:

„Mingea pe care o plasează în spatele apărării, pentru Aliou, este magnifică. Acesta este el. Trebuie să descopere ce înseamnă Ligue 2, această densitate fizică. Dar ne-am dat seama imediat, în douăzeci de minute, că e un băiat care respiră fotbal".

Citeşte şi: Franța interzice vânzarea online de paracetamol și cere raționalizare în farmacii din cauza penuriei

Dar, în această săptămână, rămâne nu doar startul lui Pitu, ci și atacul rasist îndreptat împotriva lui. Michel Boulloud, fost consilier municipal în Lesparre-Médoc, o comună situată la 64 de kilometri de Bordeaux, a comentat pe Twitter: 

„Dacă nu merge cu fotbalul, se va putea reprofila ca cerșetor profesionist, pe rue Sainte-Catherine". O stradă pietonală, principala zonă comercială în Bordeaux, care traversează partea istorică a orașului.

Un jurnalist francez de origine română, Alexandre Lazar, care scrie la revista So Foot, a reacționat ironic tot pe social media: „Români=cerșetori. Iată povestea! Clasic, rasism primar. O frumoasă carieră în stand-up". 

El a explicat, pentru cotidianul Sud Ouest:

„Întreaga mea familie e originară din România. De când trăiesc în Franța, am fost deseori ținta acestui gen de clișee. Astăzi, am decis să nu mai tac. E inacceptabil"

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te