CUPA MONDIALĂ DE SAMBO. Codrina Ionescu, aur la Moscova

DE Mihai Duță | Actualizat: 16.01.2021 - 23:20
România, șase medalii la Cupa Mondială din Rusia. De la stânga, sus: Volha Maleika, Daniel Natea, Daniela Mihaela Chiss, Codrina Ionescu, Lavinia Ionescu, Laszlo Szoke. Jos: antrenorii 
Viorel 
Gâscă și Robert 
Mateescu

Codrina Ionescu a reușit să obțină una dintre cele două medalii de aur de la Cupa Mondială de Sambo de la Moscova care nu au fost câștigate de sportivi ruși.

SHARE

Luptătorii noștri au mai obținut încă cinci medalii de argint și bronz. Cupa Mondială de Sambo Anatoly Kharlampiyev, care s-a desfășurat la sfârșitul lunii decembrie la Moscova, a adus echipei naționale de sambo a României șase medalii, depășind chiar așteptările președintelui Federației și antrenorului principal Viorel Gâscă, conform mma.ro.

După ce, în prima zi de competiție, Daniela Mihaela Chiss a obținut prima medalie de argint, a fost rândul Laviniei Ionescu să obțină bronzul.

Codrina Ionescu (albastru) a câștigat medalia de aur la categoria 64 kg

A doua zi de compeție a venit însă și cu aurul mult așteptat. Codrina Ionescu a reușit să câștige cel mai spectaculos meci al competiției, după minute întregi de înfruntare la sol, învingând în finală reprezentanta țării gazde. 

Aici este de menționat faptul că Rusia a obținut 12 medalii de aur la cele 14 categorii de concurs, masculin și feminin.

Citește și: Colosul din Carpați, campion la judo și la sambo

Daniela Mihaela Chiss a obținut argintul la categoria 52 kg

După Codrina, pe podium a urcat și fostul vice campion mondial, Szoke Laszlo, care a obținut medalia de bronz la 74 de kilograme.

Campioana mondială de la Novi Sad, Volha Maleika, se întoarce acasă cu medalia de argint a categoriei sale.

Daniel Natea a încheiat un an competițional foarte bun cu o medalie de bronz a celei mai grele categorii din competiție.

Ce este sambo

La baza disciplinei sambo se află procedee și elemente tehnice care provin din judo, jiu-jitsu dar și din diferite stiluri naționale de lupte ale popoarelor fostei URSS și ale altor țări. Formarea acestei discipline  a început în anul 1920.

Lavinia Ionescu a câștigat bronzul la categoria 80 kg, la Moscova și a fost desemnată sportiva anului la categoria juniori a Clubului Steaua

Inițiatorul a fost Vasilii Oscepcov, un judoka ce ocupase postul de rezident al Direcției de Informații a Armatei Roșii (GRU) în Japonia din 1918 până în 1926. 

Cuvântul „Sambo“ este un acronim pentru SAMozashchita Bez Oruzhiya, care se traduce prin „autoapărare fără arme“. Este unul dintre sporturile relativ tinere, dar care are o dezvoltare foarte bună în ultimii ani. 

Citește și: Colosul din Carpați, campion la judo și la sambo

Volha Maleika (roșu), argint la categoria 72 kg

Numărul tehnicilor din arsenalul Sambo este în continuă creștere, pe măsură ce acest tip de arte marțiale se dezvoltă.

La ultima Cupă Mondială au participat sportivi din 15 țări.

Citește și: Colosul din Carpați, campion la judo și la sambo

 

Laszlo Szoke (albastru) a luat argintul la categoria 74 kg

Daniel Natea a mai luat o medalie de bronz la 100+ kg

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.