Colosul din Carpați, campion la judo și la sambo

DE Mihai Duță | Actualizat: 16.01.2021 - 23:19
Mereu cu tricolorul, mereu pentru România

Daniel Natea (28 de ani), la 2,03 metri și 160 de kilograme, este o adevărată forță a naturii. Are un sac de medalii obținute la judo și la sambo, dar nu uită niciodată de unde a plecat.

SHARE

Mâinile muncite ale uriașului pot duce rapid un adversar la podea, dar la fel de bine știu să împartă cadouri pentru copii. Daniel își face mereu timp pentru a veni în ajutorul celor care au nevoie.

A început să practice judo încă din copilărie, la Sibiu, orașul său natal, fără ca altcineva din familia sa să fi făcut vreun sport înainte. 

„Am început să practic judo la vârsta de 7 ani, datorită primului meu antrenor care m-a oprit pe stradă și m-a întrebat dacă aș fi interesat. A doua zi, am mers la antrenament și am știut că acolo îmi este locul. Nu mai făcusem alte sporturi înainte de judo“, povestește Daniel. 

Desigur, antrenorul Ionel Chioveanu remarcase că este un copil puternic și îi intuise potențialul.Nu s-a înșelat deloc. După șase luni de antrenament, obținea locul trei la campionatele naționale. 

La judo sau la sambo, Daniel Natea dă tot ce poate

„Rezultatele am început să le obțin încă de la primele competiții, pentru că interesul meu era la cote maxime. Am avut mare susținere și din partea familiei, mai ales emoțională“, spune Daniel.

A muncit mereu foarte mult și a încercat să prindă toate lucrurile bune de la cei care l-au antrenat. Iar medaliile au început să se adune.

La judo are un pamares greu de egalat, dar și la sambo a urcat rapid în ierarhie. „Am obținut titluri naționale, medalii la europene, cupe mondiale, Grand Prix-uri câștigate, Grand Slam și Cupa campionilor (primi 16 sportivi ai lumii).

Am ajuns până în optimi la Jocurile Olimpice din 2016. Sper să mai adaug câteva titluri importante atât timp cât voi mai practica acest sport“, spune hotărât Daniel Natea.

De la judo, la sambo și înapoi

În 2012, Daniel a început să concureze și la sambo, un stil de lupte originar din Rusia, în care sportivii pot aplica și procedee din lupte și jiu jitsu. Atunci a obținut atât titlul continental, cât și pe cel mondial la tineret.

Apoi, în 2013 și 2014, a revenit la judo și a obținut medalia de bronz la Campionatele Europene U23. 

În 2016, a obținut medalia de bronz la Campionatele Europene, a câștigat Openul European de la Praga și World Masters Gold din Guadalajara.

Grație acestor rezultate, la sfârșitul lunii mai, la categoria +100 kg, a ocupat  locul 6 în clasamentul mondial general și și-a asigurat prezența la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, acolo unde s-a oprit în optimi.

Citește și: CUPA MONDIALĂ DE SAMBO. Codrina Ionescu, aur la Moscova

 

Campion național la sambo

„Am trecut la sambo destul de ușor, asemănările dintre judo și sambo nu sunt deloc puține. Indiferent de domeniu, sunt un om muncitor și perfecționist, îmi place să fac performanță în domeniul în care activez.

Așadar, am reușit să obțin rezultate importante și în sambo“, spune Daniel. În 2018, a avut loc un incident ciudat.

Sportivului nu i s-a mai acordat viza medicală la judo pentru a participa la competițiile internaționale, din cauza unei probleme la inimă, deși în trecut a putut participa la nenumărate con­cursuri cu aceeași problemă.

Daniel Natea s-a implicat total în reconstrucția unei case pentru o familie cu șase copii

Asta l-a făcut să treacă din nou la sambo unde avea viză medicală. Dar trecerea la sambo a însemnat o suspendare de doi ani de la competițiile internaționale de judo, așa că nu a mai putut participa la calificările pentru Tokyo. 

El însă a contiuat să se antreneze și la judo, și la sambo. A ieșit campion național la judo și a mai câștigat câteva medalii cu echipa Poliției, pentru că suspendarea era doar pentru competițiile internaționale.

La sambo a avut rezultate impre­sionante. A cucerit titlul european, apoi a devenit vicecampion mondial în 2019. 

„Vreau să revin la judo imediat ce mi se va ridica suspendarea. Acum, obiectivul principal este calificarea la Jocurile Olimpice și obținerea unui loc pe podium. Un alt obiectiv de menționat este deschiderea unei săli de judo/sambo personale“, spune uriașul.

12 antrenamente pe săptămână de judo și sambo

Perioada stării de urgență a fost și pentru Daniel una dificilă, dar a continuat să se antreneze în noile condiții.

Fiind legitimat la Dinamo, Daniel Natea este subofițer de poliție și a fost detașat pe străzile din Sibiu în trei luni de pandemie. 

„Acum mă antrenez zilnic, de două ori pe zi. Fac atât antrenamente de judo și sambo, cât și antrenamente de forță.

Încerc să bifez cât mai multe antrenamente, astfel încât reușesc să fac și 12 pe săptămână“, spune Daniel. El este convins că pentru a ajunge sportiv de performanță ai nevoie de talent, muncă, răbdare, forță, motricitate, agilitate și o constanță în antrenamente.

„Copiii pot fi motivați prin exemplele pe care le au. E important ca ei să înțeleagă că pot face performanță într-un domeniu, dar că necesită muncă.

Cred că motivezi un copil prin simpla idee a victoriei, a câștigului. Trebuie să-i induci ideea că el poate fi cel mai bun, poate fi «campionul lumii»“.

Puținul timp liber pe care îl are și-l petrece împreună cu familia. Însă nu pierde nicio ocazie de a se implica și în multe evenimente caritabile. 

El a participat și la un meci demonstrativ de kickboxing la care toți banii au mers pentru a susține o cauză caritabilă.

„M-am gândit și la MMA, am avut chiar și un meci de kickboxing  unde am ieșit victorios dar, din cauza faptului că sunt angajat MAI, mi se interzice participarea la astfel de gale! Totuși, am decis să mă focusez pe ceea ce știu eu cel mai bine“, a explicat Daniel. 

Citește și: CUPA MONDIALĂ DE SAMBO. Codrina Ionescu, aur la Moscova

Daniel lucrează cu greutăți pe măsură

Natea a fost prezent la Gala „Colloseum Tournament XVI“ și a luptat în Main Event. El a câștigat fără emoție, trimițându-l pe olandezul Van Der Hoek de mai multe ori la podea. Meciul a fost unul caritabil, iar banii încasați au mers toți către familii cu probleme. 

„În mod special, sunt implicat trup și suflet în proiectul pe care-l coordonez de câteva luni până în actualitate. Am reușit să construim o casă unei familii defavorizate“, spune uriașul cu suflet la fel de mare.

Casă nouă pentru o familie cu șase copii

O familie cu șase copii, din localitatea Armeni, are o casă nouă după ce Daniel Natea și mai mulți sportivi de la Voința Sibiu le-a sărit în ajutor. Casa, și așa veche, suferise pagube majore în urma unei alunecări de teren.

Daniel a aflat despre situația acelei familii de la un prieten care l-a sunat să-l întrebe dacă poate să îi ajute cu ceva.

De atunci, Daniel a făcut tot ce i-a stat în putință să le ridice acelor oameni o casă mai mare și mai trainică decât cea dinainte. A participat și la căratul materialelor, la lucrări, nu doar la strângerea de fonduri și mobilizarea oamenilor. 

Performanțe

În 2011, a obținut medalia de bronz la Cupa Europei de la Sarajevo. 

În 2012, Daniel Natea a făcut o pauză de la judo pentru a practica sambo. În acest an a devenit atât campion european, cât și mondial la tineret. 

În 2013, judokanul a cucerit patru medalii internaționale – bronz la Openul European de la București, bronz la Openul Panamerican de la San Salvador, argint la Openul European de la Glasgow și bronz la Europenele U-23 de la Sofia. 

Daniel Natea a revenit pe podium la patru competiții internaționale în 2014 – bronz la Grand Slam-ul de la Baku, bronz la Grand Prix-ul de la Ulan Bator, aur la Grand Slam-ul de la Abu Dhabi și bronz la Europenele U-23 de la Wrocław. 

În 2015, Natea a obținut locul al doilea la Openul European de la Cluj-Napoca și a câștigat Cupa Europeană de la Belgrad (cat. +100 kg). Natea a participat și la prima ediție a Jocurilor Europene, care în 2015, au ținut locul Campionatului European. 

În debutul anului 2016, judokanul a obținut medalia de aur la Openul European de la Praga. În aprilie, a cucerit medalia de bronz la Europenele de la Kazan. Fiind clasat pe locul șase în ierarhia mondială a categoriei +100 kg, Daniel Natea s-a calificat în premieră la Jocurile Olimpice de vară din 2016, unde s-a oprit în optimi.

Aprilie, 2019, bronz la Campionatele Europene de grappling de la Bucureşti. 

Mai, 2019, argint la individual și bronz pe echipe la Campionatele Europene de judo ale poliţiştilor, competiţie desfăşurată la Gyor.

Mai, 2019 aur la sambo sportiv, după victoria cu Beka Berdzenishvili (Georgia).

Noiembrie, 2019, vice campion mondial la sambo.

În noiembrie 2020, Daniel Natea a câștigat o medalie de bronz la Campionatul Mondial de Sambo Novi Sad din Serbia. A urmat Campionatul Național de Sambo de la Izvorani, desfășurat între 20-21
noiembrie, unde sportivul sibian a obținut titlul de campion național. 

Daniel Natea (28 de ani) a încheiat anul 2020 cu o nouă medalie de bronz, la una dintre cele mai puternice competiții ale anului, Cupa Mondială de Sambo din Rusia. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te