UPDATE Părinții copiilor cu dizabilități, despre bugetul pe 2019: Cerem doar să se respecte legea

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 11.02.2019 - 19:22
Sute de părinți care au copii cu dizabilități au protestat, vineri, în București și 23 de județe. Sursa: Facebook Mădălina Turza

UPDATE 17.00: Activista pentru drepturile copiilor cu dizablități, Mădălina Turza, le-a cerut aleșilor din Comisia de buget din Camera Deputaților să modifice proiectul de buget pe 2019, spunându-le „să nu atenteze la supraviețuirea a sute de mii de de persoane cu dizabilități”.

SHARE

„Noi, de mai bine de 10 ani de când aceste cheltuieli erau la bugetul central, am avut probleme mari cu încasarea salariilor asistenților personali. Este o problemă gravă, trebuie să înțelegeți că, atâta timp cât România nu ne oferă centre de terapii pentru copii, școli în care să-i ducem, unul dintre cei doi părinți renunță la viața lui și stă acasă cu copilul pe acei 1.200 de lei pe care ni-i dați dvs. Probabil că n-am mai avea nevoie de ei dacă ați crea acea strategie socială (Fndul pentru Dizabilitate, n.r.). Înțelegem că nu se poate, dar acum vă rugăm din suflet: nu atentați la supraviețuirea a sute de mii de de persoane cu dizabilități din țara asta, copii și părinți. Weekendul care a trecut am ieșit în stradă mii de părinți din 23 de județe, vă rugăm să ne credeți că nu am venit până aici pentru că avem noi o părere, ci am încercat să transmitem niște amendamente și vă spunem din viața noastră reală: nu mi-a fost ușor să ajung să stau în fața dvs. Vă spun că poate eu pot trăi fără acești bani, dar aveți în spatele gardurilor niște oameni care din asta trăiesc. Autoritățile locale nu vor putea plăti din banii pe care îi vor colecta prin taxele din impozitul pe venit. Credeți-mă că poate Bucureștiul sau orașele mari ar putea susține lucrul acesta, dar vă dau ca exemplu comuna Negru Vodă – acolo nu mai au bani ...” , a spus Mădălina Turza, moment în care a fost întreruptă de președintele Comisiei, pesedistul Sorin Lazăr, atrăgându-i-se atenția că a vorbit prea mult și că nu are ea de unde să știe că statul nu va putea proteja persoanele cu dizabilități.

Urmăriți mai jos înregistrarea din Camera Deputaților: 

---

Părinții copiilor cu dizabilități vor merge, luni după-amiază, la Parlament, pentru a protesta din nou, pentru că Executivul PSD nu a alocat nici un leu din bugetul de stat pentru centrele de plasament și indemnizațiile de însoțitor pentru persoanele cu handicap.

Părinții vor aduce la Comisia de buget și 15.000 de semnături strânse în ultima săptămână. Ei cer modificarea proiectului de buget pentru 2019 și asigurarea cheltuielilor de asistență socială și protecție specială a copilului (salariile și îndemnizațiile asistenților personali, cheltuielile pentru serviciile destinate copiilor din orfelinate și adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale) de la bugetul central, cu destinație specială, așa cum prevede Legea 448/2006, a declarat, pentru Newsweek România, Mădălina Turza, președinta Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități.

Părinții mai cer și înființarea Fondului pentru Dizabilitate, cu destinație fixă pentru programe de tranziție și inserție pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, din sumele colectate de la angajatorii publici și privați pentru neangajarea în muncă a persoanelor cu dizabilități și decontarea terapiilor și a tehnologiilor asistive pentru copii și adulți din fondurile Casei Naționale de Sănătate.  

Mădălina Turza a organizat protestul din Capitală al părinților copiilor cu dizabilități. Sursa: Facebook 

„Văd că ați estimat o sumă de 6,3 miliarde pentru acoperirea cheltuielilor legate de persoane cu handicap, protecția copilului și indemnizații. Să știți că nu e de ajuns că ea să apară cu cifre roșii, îngroșate în grafica cu care vreți să explicați bugetul ”părinților panicați”, aceste cifre trebuie să apară în anexe, adică în BUGETUL CENTRAL. Altfel ele nu există! DE CE NU SE REGĂSESC ACESTE SUME ÎN ANEXE? Nu vă cerem favoruri, nu vă cerem bani în plus (deși ce s-a acordat până acum e oricum bătaie de joc). Cerem doar să se respecte legea și să acordați drepturile GARANTATE prin lege acestor oameni! De banii pe care NU îi alocați persoanelor cu dizabilități depinde viața a sute de mii de oameni care nu au alte surse și oportunități”, a atras atenția Mădălina Turza, și pe contul său de Facebook. 

Citește și: ONG-urile pentru apărarea drepturilor persoanele cu dizabilități: Bugetul pe 2019 încalcă legea

Vineri, sute de părinți din București și 23 de județe au protestat față de decizia Guvernului Dăncilă de a nu introduce în bugetul pe 2019 fonduri pentru centrele de protecție și nici pentru indemnizații, care ar urma să fie plătite de autoritățile locale.

În replică, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, la Digi 24, că Ministerul Muncii va plăti indemnizațiile persoanelor cu handicap, deși acest lucru nu mai este prevăzut în nici o anexă a proiectului de buget.

„Cunosc foarte bine viața acestor oameni, îi asigur cu toată seriozitatea omului Marius Budăi, nu a ministrului Muncii neapărat, că lucrurile nu stau chiar așa. Au fost puțin panicați, din păcate au fost folosiți și politic, și aici este durerea cea mai mare. Indemnizațiile persoanelor cu handicap au rămas în grija ministerului Muncii. Noi vom plăti aceste indemnizații. Plățile se făceau de către primării pentru însoțitori, printr-un cont separat, plătit de la Ministerul Muncii. Nu mai există acea anexă, în buget, unde erau prevăzuți banii separat, pentru că banii merg la echilibrare direct către primării. Avem la echilibrare o sumă de 11 miliarde și acolo sunt cuprinși toți banii. Acolo unde, punctual, dacă vor exista probleme, se va echilibra de la bugetul de stat”, a susținut Budăi.

Citește și: Guvernul PSD, fără bani din bugetul de stat pentru copiii orfani. Explicațiile Ministerului Muncii

Pe de altă parte, ONG-urile care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități au atras atenția, săptămâna trecută, că bugetul pe 2019 încalcă Legea persoanelor cu handicap, care prevede că sumele pentru plata asistenților personali pentru persoanele cu handicap sunt alocate în proporție de 90 la sută de la bugetul de stat, ca și finanțarea centrelor de asistență socială.

Citește și: O inițiativă din România pentru drepturile copiilor cu dizabilități a fost preluată în UE

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te