ONG-urile pentru apărarea drepturilor persoanele cu dizabilități: Bugetul pe 2019 încalcă legea

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 06.02.2019 - 16:12
FOTO: FONSS

15 ONG-uri care luptă pentru apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități atrag atenția Guvernului Dăncilă că proiectul de buget pentru 2019 încalcă Legea persoanelor cu handicap.

SHARE

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, nu a inclus nici un leu în bugetul de stat nici pentru finanțarea centrelor de plasament și nici pentru asistenții persoanelor cu handicap. Aceste sume ar urma să fie plătite din bugetele autorităților locale, au susținut Ministerul Finanțelor și Ministerul Muncii.

Activiștii au anunțat că vineri vor face un protest în Piața Victoriei, fiind nemulțumiți de proiectul bugetului pe 2019. 

„Ministerul Finanţelor Publice prin proiectul Legii bugetului de stat încalcă art. 40 alin (1), art. 51 (52) din Legea privin drepturile persoanelor cu dizabilităţi, art. 4 alin (2) din H.G. nr. 978/2015 şi art. 139 alin (3) din Constituţia României:

1. Legea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi indică faptul că sumele prevăzute de autorităţile locale pentru plata salariilor asistenţilor personali sunt alocate în proporţie de 90% de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată. Ori, în proiectul Legii bugetului de stat pe 2019 la acest capitol Ministerul Finanţelor Publice a alocat zero lei.

2. În mod similar chestiunii finanţării salariilor asistenţilor personali, şi finanţarea centrelor de asistenţă socială pentru 18.000 de persoane adulte cu dizabilităţi se asigură tot din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate cu această destinaţie, în proporţie de cel mult 90% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, la elaborarea bugetului de stat, în baza standardelor de cost calculate pentru beneficiari/tipuri de servicii sociale, aprobate potrivit legii. Cu toate acestea, în ciuda prevederilor legale în vigoare, Ministerul Finanţelor Publice a alocat zero lei şi la acest capitol din proiectul legii bugetului de stat.

3. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat în 2018 aproximativ 500 milioane de euro de la instituţiile private şi publice pentru neangajarea în muncă de către acestea a persoanelor cu dizabilităţi. MFP avea obligaţia de a completa proiectul legii bugetului 2019 cu un capitol aferent Fondului angajării persoanelor cu dizabilităţi, indicând astfel destinaţia sumelor colectate în baza art. 78 alin (3), respectând astfel art. 139 alin (3) din Constituţia României. În prezent, Legea bugetului de stat pentru anul 2019 nu cuprinde nicio prevedere în acest sens în ciuda promisiunilor publice transmise de Ministrul finanţelor publice, sâmbătă 2 februarie a.c.”, au susținut ONG-urile, în scrisoarea deschisă, adresată premierului Viorica Dăncilă, ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici și ministrului Muncii, Marius Budăi.

ONG-urile se tem că centrele de plasament din județele unde rata șomajului este mare vor fi subfinanțate, iar salariile asistenților personali vor fi plătite cu întârziere, dacă autoritățile locale vor avea mână liberă în cheltuirea sumelor colectate din impozitul pe venit.

Citește și: Guvernul PSD, fără bani din bugetul de stat pentru copiii orfani. Explicațiile Ministerului Muncii

„Actuala formă a bugetulului de stat va pune în pericol drepturile a 800.000 persoane cu dizabilităţi, a celor 18.000 de persoane adulte instituţionalizate şi va afecta în mod direct cele 3.000 de autorități publice locale responsabile cu asigurarea acestor drepturi. Noi, inițiatorii și semnatarii acestei scrisori deschise, vă solicităm să respectaţi Legea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, revenind asupra acestor prevederi din proiectul Bugetului de stat pentru anul 2019, iar finanţarea drepturilor salariale ale asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav şi a serviciilor sociale de tip rezidenţial să fie în continuare asigurate de la Bugetul de stat, respectiv să înfiinţați Fondul destinat integrării pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, arată activiștii în scrisoarea deschisă. 

Scrisoarea a fost inițiată de Federația Dizabnet – Rețeaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități, Federația Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, Centrul pentru Resurse Juridice, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, Consiliul Național al Dizabilității din România, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, Asociația de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic din România, Asociația Prader Willi din România, Alianța Națională pentru Boli Rare România, Asociația Română de Cancere RareHope & Homes for Children, ASSOC, TONAL, Ceva de Spus și Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism. 

Citiți integral scrisoarea deschisă aici

Sâmbătă, ministrul Eugen Teodorovici a asigurat-o pe activista Mădălina Turza, președinta Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități, că va introduce în Legea bugetului prevederi privind prioritizarea cheltuielilor de asistență socială şi protecția copilului în alocarea fondurilor centrale și locale de către autoritatile locale și va înființa un mecanism de monitorizare și sesizare a neregulilor sau neaplicării acestei prevederi.

În cadrul întâlnirii, Teodorovici a mai promis și înființarea unui Fond pentru Dizabilitate, în care să fie adunate taxele de la angajatorii care nu lucrează cu persoane cu dizabilitati. Propunerile ar fi urmat să fie introduse luni în proiectul bugetului, ceea ce nu s-a întâmplat.

Acum, activiștii care luptă pentru drepturile pentru drepturile persoanelor cu dizabilități au anunțat că organizează vineri un protest în Piața Victoriei, între orele 10.00 și 13.00. Inițiator este Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități. 

Pe de altă parte, Asociația Municipiilor din România (AMR) a anunțat, într-un punct de vedere publicat sâmbătă pe site, că „respinge categoric” propunerea Ministerului Finanțelor de a prelua finanțarea centrelor de plasament și a cerut Guvernului să-și respecte angajamentul asumat în programul de guvernare, privind sustinerea integrală de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului.  

„AMR respinge categoric propunerile Ministerului Finanțelor Publice privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate, aferente sistemului de protecție a copilului, centrelor pentru persoane cu handicap, indemnizații pentru persoane cu handicap și însoțitori ai acestora, precum și „salarizarea personalului neclerical”, cheltuieli evaluate de MFP la 6,4 miliarde de lei.AMR solicită asumarea de către Guvern a „susținerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului și a persoanelor cu dizabilități”, așa cum s-a angajat in „Programul de guvernare 2018-2020”, Capitolul „Administrație publică. Politici regionale”, Măsura 2 „Finanțarea autorităților locale”, pagina 109.”, a fost răspunsul Asociației Municipiilor

Săptămâna trecută, Ministerul Muncii a susținut, într-un punct de vedere trimis redacției, că, potrivit legii, încă de la începutul anilor 2000, bugetele centrelor de protecție și îndemnizațiile însoțitorilor sunt asigurate din bugetul local, la care se vor adăuga sumele provenite din cotele defalcate de TVA de la bugetul de stat, deși acest lucru nu se regăsește în anexele proiectului de buget. Ministerul Muncii a mai dat asigurări și că va asigura plata indemnizațiilor și a prestațiilor lunare ale persoanelor cu handicap și alocațiilor de plasament, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. 

Citește și: O inițiativă din România pentru drepturile copiilor cu dizabilități a fost preluată în UE

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te