Guvernul PSD, fără bani din bugetul de stat pentru copiii orfani. Explicațiile Ministerului Muncii

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 02.02.2019 - 18:41
Ministrul Finanțelor și activista Madalina Turza. Foto: Facebook Madalina Turza

Mădălina Turza, activistă pentru drepturile copiilor cu dizabilități, a acuzat Guvernul PSD că face o crimă, din cauza deciziei de a nu aloca nici un leu din bugetul de stat pentru copiii orfani din centrele de plasament și nici pentru asistenții persoanelor cu handicap.

SHARE

În replică, Ministerul Muncii a transmis că va plăti, totuși, 11 miliarde de lei din sumele provenite din cotele defalcate de TVA.

UPDATE sâmbătă: Activista Mădălina Turza a anunțat, sâmbătă după-amiază, pe contul său de Facebook, că în urma întâlnirii cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a obținut introducerea in Legea Bugetului pe 2019 a unei prevederi exprese privind prioritizarea cheltuielilor de asistență socială şi protecția copilului in alocarea fondurilor centrale si locale de către autoritatile locale/primarii, plus mecanism de monitorizare si sesizare a neregulilor sau neaplicarii acestei prevederi. De asemenea, ministrul Finanțelor i-a promis și crearea unui Fond pentru Dizabilitate, în care să fie adunate taxele de la angajatorii care nu lucrează cu persoane cu dizabilitati. 

UPDATE: Asociația Municipiilor din România a anunțat, într-un punct de vedere publicat pe site, că “respinge categoric” propunerea Ministerului Finanțelor de a prelua finanțarea centrelor de plasament și a cerut Guvernului să-și respecte angajamentul asumat în programul de guvernare, privind sustinerea integrală de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului. 

“1. AMR respinge categoric propunerile Ministerului Finanțelor Publice privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate, aferente sistemului de protecție a copilului, centrelor pentru persoane cu handicap, indemnizații pentru persoane cu handicap și însoțitori ai acestora, precum și „salarizarea personalului neclerical”, cheltuieli evaluate de MFP la 6,4 miliarde de lei.
2. AMR solicită asumarea de către Guvern a „susținerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului și a persoanelor cu dizabilități”, așa cum s-a angajat in „Programul de guvernare 2018-2020”, Capitolul „Administrație publică. Politici regionale”, Măsura 2 „Finanțarea autorităților locale”, pagina 109.”, a fost răspunsul Asociației Municipiilor

———

În proiectul de buget pe anul 2019, Guvernul nu a trecut nici un leu pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului, finanțarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap și nici pentru drepturile asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizații lunare, lăsând finanțarea lor în seama autorităților locale.

Citește și: Bugetul 2019, o fantezie de Darius Vâlcov

În opinia activistei Mădălina Turza, care candidează independent și la alegerile europarlamentare, această măsură „încalcă prevederi legale în vigoare, reprezintă un atentat la viața copiilor din orfelinate, a copiilor cu dizabilități și a adulților cu dizabilități din instituții”.

Activista se teme că „autoritățile locale nu vor avea capacitatea de a acoperi cheltuielile necesare din bugetele proprii, ceea ce va duce fie la incapacitate de plată, fie la alocarea diferențiată de fonduri pentru aceste servicii, în funcție de posibilitățile financiare ale primăriilor”.

Citește și: O inițiativă din România pentru drepturile copiilor cu dizabilități a fost preluată în UE

„Consider această măsură de buget zero pentru copiii și adulții cu dizabilități și pentru copiii din orfelinate o crimă. Este inadmisibil, ilegal și imoral să tai banii necesari supraviețuirii tocmai categoriilor care nu nu au puterea de a se revolta. Cel mai probabil, în scurt timp părinții copiilor cu dizabilități vor rămâne fără îndemnizațiile de handicap și salarii de asistenți personali, iar persoanele cu dizabilități vor fi lăsate să moară în centre. Niciodată în istoria recentă a Românei, dizabilitatea nu s-a reflectat mai cinic în lista de priorității a țării, așa cum este ea transpusă în bugetul de stat”, a mai acuzat activista.

Sâmbătă, părinții copiilor cu dizabilități vor să meargă în audiență la Ministerul Finanțelor, pentru a-și exprima nemulțumirea.

Explicațiile Ministerului Muncii

În replică, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a transmis un comunicat în care a susținut că, potrivit legii, încă de la începutul anilor 2000, bugetele centrelor de protecție și îndemnizațiile însoțitorilor sunt asigurate din bugetul local, la carded se vor adăuga sumele provenite din cotele defalcate de TVA de la bugetul de stat, deși acest lucru nu se regăsește în anexele proiectului de buget. Ministerul Muncii a mai dat asigurări și că va asigura plata indemnizațiilor și a prestațiilor lunare ale persoanelor cu handicap și alocațiilor de plasament, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

„Potrivit proiectului bugetului de stat pentru anul 2019, sumele provenite din cotele defalcate de TVA nu se mai regăsesc în vechile anexe, ci se asigură din sumele de echilibrare, care se acordă tot de la bugetul de stat, prin cedarea a 100% din impozitul pe venit, către autoritățile locale și județene. Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru echilibrarea bugetelor locale, conform mecanismului de mai sus, sunt de aproximativ 11 miliarde de lei”, a susținut Ministerul Muncii.

Citește și: MEN, dat în judecată. Ce i s-a spus unei mame: Ia-ți copilul handicapat și du-l la școala specială!

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te