Primărița Firea nu mai taie banii oamenilor cu dizabilități.Vezi istoricul răzgândirilor pe Facebook

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 27.03.2020 - 21:12
Gabriela Firea lăudându-se, pe Facebook, împreună cu șefa Asistenței Sociale, Codruța Simiean, cum are grijă de persoanele vulnerabile. FOTO: Facebook Gabriela Firea

După ce Asistența Socială a anunțat, miercuri, că stimulentul pentru persoanele cu dizabilități, de 500 de lei, va fi suspendat, iar banii vor fi folosiți în lupta cu coronavirusul, primărița Firea a anunțat, vineri, că se răzgândește. Mai jos, istoria anunțurilor de pe Facebook.

SHARE

UPDATE vineri: Primărița Gabriela Firea a venit cu precizări pe Facebook privind tăierea celor 500 de lei pentru persoanele cu dizabilități, susținând că este denigrată de USR și PNL.

„In ceea ce priveste informatiile mincinoase din spatiul public ale unor politicieni care anuntau sistarea acesui ajutor financiar, observ cu amaraciune ca, in aceasta perioada atat de dificila, in care toti ar trebui sa contribuim la rezolvarea crizei si in care culoarea politica nu ar trebui sa conteze, politicieni PNL sau USR nu rateaza nici o ocazie sa incerce sa denigreze Primarul General sau Primaria Capitalei. De data aceasta ei pretind ca sar in apararea persoanelor adulte cu dizabilitati, desi, atunci cand am propus Consiliului General infiintarea unui sprijin financiar pentru acestia, cei de la PNL sau USR s-au abtinut sau chiar au votat impotriva! Consider ca in aceasta perioada ar trebui sa lasam orgoliile politice deoparte si sa nu mai inducem panica in randul populatiei!”, scria, acum trei ore, Gabriela Firea, pe Facebook. 

Inițial, ea spune doar că se dă diferența de 260 de lei pentru luna decembrie și nu menționează că, începând cu ianuarie, plata stimulentului este suspendată, așa cum a anunțat, încă de acum două zile, Direcția de Asistență Socială din subordinea ei. 

Ulterior, reface postarea, așa cum se vede în istoricul editărilor, și precizează că oamenii vor primi banii aferenți lunii martie. Ce nu modifică Gabriela Firea este suma totală din care ar trebui să fie repartizați acești bani: adică și diferența pe luna decembrie, și plata aferentă lunii martie s-ar face din același buget, de 8,3 milioane euro (postarea mai jos)

 

De asemenea, la rândul său, Direcția de Asistență Socială a șters de pe Facebook postarea inițială în care anunța suspendarea stimulentului de 500 de lei, publicând o nouă postare care anunță chiar același lucru. 

Postarea Direcției de Asistență Socială: 

----

Primăria Capitalei taie stimulentul de 500 de lei oferit persoanelor adulte cu dizabilități. Motivul invocat de autoritățile locale este lupta cu epidemia de coronavirus.  De la începutul lunii ianuarie, au fost depuse peste 2.000 de dosare pentru a primi stimulentul.

Anunțul privind tăierea celor 500 de lei a fost făcut, miercuri seară, pe Facebook, de Direcția Generală de Asistență Socială, subordonată Primăriei Capitalei:

„Stimati beneficiari ai stimulentelor financiare acordate de Primaria Capitalei prin Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, dupa cum stiti deja, Primaria Capitalei se afla in linia intai a luptei pentru prevenirea raspandirii coronavirusului, prin numeroase directii de actiune. Astfel, o mare parte din resursele financiare pentru luna martie au fost redirectionate catre aprovizionarea spitalelor si asigurarea protectiei personalului medical, pentru asigurarea unei mese calde pentru persoanele cele mai expuse riscului de marginalizare sociala, precum batranii de peste 65 de ani si oamenii strazii si asigurarea serviciilor edilitare (incalzire, transport public). In aceste conditii, am alocat pentru plata stimulentelor financiare din luna martie suma de 5,9 milioane de euro (29 milioane de lei) pentru acoperirea:  (...) stimulentului financiar pentru integrarea sociala a persoanelor adulte cu handicap pentru acoperirea diferentei acordate in luna decembrie 2019, in valoare de 260 lei. Plata lunii februarie 2020, care urma a fi achitata in luna martie 2020, a fost suspendată pana la o data ulterioara, care nu poate fi precizata in acest moment, in functie de evolutia raspandirii coronavirusului”, a anunțat Direcția de Asistență Socială, pe Facebook.

Nu sunt afectate stimulentele pentru copiii cu dizabilități (în valoare de 1.000 de lei, pentru 6.0005 copii), stimulentul pentu nou-născuți (câte 2.500 de lei pentru 1.604 dosare, depuse în decembrie-ianuarie 2020), voucherul materna (2.000 de lei pentru 4.000 de gravide, dosare depuse până în 20 februarie), ajutor comunitar (154 de familii monoparentale), sprijin financiar pentru prevenirea abandonului școlar, pentru dosarele depuse până la 1 martie, mai precizează Direcția de Asistență Socială.

Newsweek România a cerut un punct de vedere primăriței Gabriela Firea (PSD), pe care îl va publica când îl va primi. 

Oamenii au reacționat, pe Facebook, criticând decizia: „Ați profitat de moment, tocmai acum v-ați adus aminte de restanța din decembrie. Mai bine nu ne dați nimic, decât să amăgiți lumea, care are nevoie de mâncare și medicamente. Era de așteptat să se întâmple așa, mai ales acum. Rușine!”

„Felicitari Directia Generala de Asistenta Sociala Bucuresti, bravo, ati gandit foarte bine ! Pensiile speciale de zeci de mii de lei raman neatinse, ca acei oameni mor de foame daca le iei 1.000 ron din 10.000 Ron, dar ii amani pe acesti oameni care asteapta acesti bani sa isi cumpere legume si medicamete cu acei 500 Ron, acesti oameni nu mai mor de foame fara acesti bani, sunt obisnuiti cu greul! Stiu ca o sa stergeti acest comentariu, nu o sa fie pe placul vostru ! Sanatate si numai de bine sa auzim!”, a scris un alt bucureștean.

„Asta chiar este ,,o alegere foarte buna”. Banuiesc ca aceasta varianta este aleasa in contextul faptului ca anul 2020 nu mai reprezinta un interes electoral. S-a procedat ,, corect”, a fost taiat un stimulent pentru persoanele cu un statut medical cronic”, este părerea unui alt internaut.

Postarea Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București

 

2.109 dosare, depuse de la începutul anului

Pentru a beneficia de stimulentul pentru adulții cu dizabilități, este nevoie de depunerea unui dosar la Direcția de Asistență Socială.

De la începutul lui ianuarie până în 19 martie, la DGASMB fuseseră depuse 2.109 dosare. În ianuarie, Direcția a plătit 26,2 milioane de lei, iar în februarie, a plătit 26,59 milioane de lei, potrivit statisticilor publicate de Asistența Socială.

În 2019, au fost depuse 11.308 dosare, fiind plătiți 276.686.560 de lei.

 

 

Lista stimulentelor financiare acordate de Asistența Socială în 2020

1. Stimulent pentru nou-născuți: 2.646 de dosare depuse (ianuarie și februarie), 6.615.000 de lei

2. Stimulent pentru copiii cu dizabilități: 403 dosare depuse (ianuarie, februarie și martie), , 11.825.000 (ian și feb)

3. Stimulent adulți cu dizabilități: 2.109 dosare depuse, 52.829.013 lei (ianuararie și jumătate din stimulentul pentru februarie)

4. Stimulent familii monoparentale: 13 dosare depuse, 161.700 de lei (plăți efectuate în ianuarie și februarie)

5. Voucherele Materna: 29.514 dosare depuse (ianuarie-martie), 47.140 de vouchere eliberate, valoarea unui voucher este 50 de lei, iar o femeie primește maxim 40 de vouchere – 23.570.000 (notă: suma cuprinde totalul voucherelor aprobate în primele trei luni, în luna martie nu s-au acordat voucherele încă)

6. Sprijin pentru prevenirea abandonului școlar: 43 dosare aprobate (ianuarie-martie), 37.785, 43 de lei (plăți efectuate pentru ianuarie și februarie)

Sursa: DGASMB 

 

Newsweek România a atras atenția, într-o analiză publicată anul trecută, că măsurile sociale promovate de Gabriela Firea s-au rezumat la a împărți bani, singura condiție necesară pentru a beneficia de aceste „stimulente” fiind domiciliul în București de minim șase luni și actele doveditoare.

Citește și: Firea mimează grija pentru cei săraci

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te