Creșteri de salarii de la 1 iulie pentru 1.700.000 de români. Despre ce sume este vorba?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.04.2024 - 13:33
2 milioane de ormâni vor avea mai mulți bani din iulie Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Este sigur. De la 1 iulie, aproape 1.700.000 de români vor avea mai mulți bani la leafă. Este vorba despre cei care au salariul minim pe economie. În prezent, aceștia iau 3.300 de lei brut.

SHARE

Veniturile pentru aproximativ 1.700.000 de români vor fi majorate de la 1 iulie cu câteva sute de lei. Este vorba despre cei care au salariul minim pe economie și care în prezent primesc 3.300 de lei brut pe lună. 

Ultima majorare a fost în luna octombrie 2023. 

Creșteri de salarii de la 1 iulie pentru 1.700.000 de români. Despre ce sume este vorba?

Astfel, în luna iulie vor fi asigurate premisele atingerii obiectivului european care spune că angajații cu cele mai mici venituri trebuie să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. 

Iar câștigul salarial mediu luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.

Guvernul a transmis care este suma ce va fi adăugată la salariul minim. 

”Un prim pas al acestei strategii pe termen lung, Guvernul PSD crește salariul minim brut de la 1 iulie 2024 cu 400 lei, ajungând la 3.700 lei. Această majorare asigură premisele implementării, de la 1 ianuarie 2025, a mecanismului european stabilit prin Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE.

Citește și: Salariul minim european va fi introdus în acest an în România. Cât va câștiga un român de la 1 iulie

În plus, prin asigurarea unui mecanism de ajustare anuală a salariului minim conform indicatorilor economici, se facilitează estimările precise pentru alocarea resurselor financiare pe termen mediu și lung, atât pentru forța de muncă, cât și pentru dezvoltarea afacerilor”, a transmis PSD.

Momentan, salariul minim rămâne la 3.300 de lei brut. El a fost majorat la 1 octombrie cu 300 de lei brut. Asta înseamnă că un angajat care are salariul minim ia în mână 2.079 de lei.

Premierul a transmis încă de la finalul anului trecut că salariul minim va crește în 2024.

”Salariul minim pe 2024 va creşte cu siguranţă. Propunerea noastră este 3.700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele 6 luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiţi de taxe din salariul minim brut”, a transmis Marcel Ciolacu înainte de o ședință de guvern din decembrie 2023.

Tot atunci a anunțat o creștere economică de 3%, care permite creșterea salariilor bugetarilor și a pensiilor, dar și o creștere a alocațiilor și ajutoarelor sociale.

Citește și: Bugetul, adoptat. 1.500.000 de români vor primi la salariu 400 de lei în plus. Când se va întâmpla ?

Din cele mai recente date Eurostat cu privire la salariul minim lunar, reiese că România (cu puțin peste 600 euro) se poziționează printre ultimele țări din UE, pe locul 20 din 22, doar înaintea Ungariei și Bulgariei, pe o scară a acestui indicator cuprinsă între 2.387 euro în Luxemburg și 399 euro în Bulgaria. Deși reprezintă o problemă stringentă doar pentru o parte dintre țările membre, tema venitului minim este poziționată în continuare cu prioritate pe agenda de lucru a instituţiilor europene.

Un pas important în acest sens a fost adoptarea de către Parlamentul European, în toamna anului trecut, a Directivei 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te