Bugetul, adoptat. 1.500.000 de români vor primi la salariu 400 de lei în plus. Când se va întâmpla ?

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.12.2023 - 08:44
Bugetul, adoptat. 1.500.000 de români vor primi la salariu 400 de lei în plus - Foto: Pexels

Bugetul a fost adoptat xe guvern, iar 1.500.000 de români vor primi la salariu 400 de lei în plus. Când se va întâmpla acest lucru, a explicat premierul Ciolacu.

SHARE

Bugetul a fost adoptat de guvern, iar salariul minim va crește cu 400 de lei de la 1 iulie.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi seară, la începutul şedinţei de Guvern, care a fost amânată timp de peste 9 ore pentru a fi rezolvate toate problemele legate de Legea bugetului, că important este să fie un buget bun.

Citește și: Sute de lei în plus la salariu de la 1 ianuarie pentru 1,3 milioane de români. Care sunt condițiile

Una din cele mai importante prevederi e legată de creșterea salariului minim la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024. Este o creștere de 400 de lei. Salariul minim a crescut la 3.300 de lei. Potrivit INS, 1,5 milioane de români erau plătiți cu salariul minim. 

Bugetul, adoptat. 1.500.000 de români vor primi la salariu 400 de lei în plus. Când se va întâmpla?

”Salariul minim pe 2024 va creşte cu siguranţă. Propunerea noastră este 3.700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele 6 luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiţi de taxe din salariul minim brut”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Citește și: Salariul minim, majorat cu sute de lei din 2024. Când va intra în vigoare noua creștere

”Adoptăm astăzi Bugetul de Stat pe 2024, unul axat pe investiţii de circa 7% din PIB. Anul viitor, investiţiile vor contribui cu jumătate la creşterea economică, iar creşterea investiţiilor va fi dublă faţă de cea a consumului. Aici este, de fapt, cheia dezvoltării României”, a declarat premierul, care a mulţumit ministrului Finanţelor ”pentru tot efortul depus”.

Ciolacu a anunțat o creștere economică de 3%, care permite creșterea salariilor bugetarilor și a pensiilor. El a spus că vor crește alocațiile și ajutoarele sociale.

”Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României faţă de acest an. Bugetul asigurărilor sociale, pe care îl aprobăm tot azi, probează că există bani atât pentru creşterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflaţiei, de 13,8%, cât şi pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie. Sunt prevăzute şi fonduri pentru a creşte alocaţiile şi ajutoarele sociale. Majorăm, aşa cum am promis, salariile profesorilor şi există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar – nu şi la demnitari”, a mai afirmat premierul.

Investiţiile sunt de 120 miliarde de lei

”Este un record absolut după 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educaţie, cu peste 21 miliarde lei mai mult faţă de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulţi bani pentru a susţine investiţiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi şi lucrări de modernizare a porturilor”, a adăugat Marcel Ciolacu.

În 2024, vor fi investiţii de peste 7% din PIB, mai mari decât deficitul bugetar, programat la 5%”. Inflația va fi, în 2024 de doar 6%.

”Săptămâna asta am discutat reorganizarea a 6 ministere, săptămâna viitoare continuăm cu restul. În final, vor rămâne mai puţine instituţii, cu puncte unice de avizare a documentelor, reducând astfel birocraţia. Important este că ne atingem obiectivele şi pe 2023”, a adăugat prim-ministrul României, potrivit news.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te