Expert: Aproape jumătate din pensii nu ar fi corect calculate. Pensionarii au pierdut și 2.000 lei

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 08.02.2025 - 16:06
Aproape jumătate din pensie nu ar fi corect calculate. Expert: pensionarii au pierdut bani Foto: Freepik (fotografie cu caracte rilustrativ)
Aproape jumătate din pensie nu ar fi corect calculate. Expert: pensionarii au pierdut bani Foto: Freepik (fotografie cu caracte rilustrativ)
Foto: Freepik (fotografie cu caracte rilustrativ)
Foto: Freepik (fotografie cu caracte rilustrativ)

Aproape jumătate din pensii nu ar fi corect calculate. Un expert a explicat de ce pensionarii au pierdut bani odată cu recalcularea din septembrie 2024.

SHARE

Un expert susține că o parte importantă din pensii sunt greșit calculate. El vorbește de un număr uriaș, probabil mult prea mare. Există, însă, probleme punctuale în recalcularea pensiilor pe care și Newsweek le-a semnalat.

O mare parte din pensiile recalculate odată cu intrarea în vigoare a Legii 360/2023 au primit bani în plus. Dacă în trecut, vechimea era era cumulată într-o singură perioadă, noua lege a împărțit anii. 

Există o parte contributivă și alte perioade necontributive sau venituri nepermanente pentru care s-au plătit contributiții, transformate în punctaje. 

În iulie 2024, pensia medie era de 2.250 lei. Iar în septembrie 2024, aceasta a crescut 2.761 lei. Avem un număr de 1.960.012 pensii majorate între 1 și 500 lei, un număr de 1.033.580 de pensii majorate cu sume între 501 și 1.000 lei.

Aproape jumătate din pensii nu ar fi corect calculate. Expert: pensionarii au pierdut bani

Un număr de 721.360 de pensii majorate cu sume între 1.001 lei și 2.000 lei.

Un singur punct are o valoare de 81 lei la rata inflației de anul trecut iar prin aplicarea unei formule, rezultă valoarea pensiei. 

Citește și: Poșta Română chiar a pus gând răul pensiilor. Urmează transformări care închid oficii poștale

Citește și: Ciolacu a găsit bani pentru indexarea pensiilor. De ce nu toți pensionarii vor primii bani în plus?

Pentru persoanele care au avut grupe de muncă, împărțirea anilor a fost un real dezastru deoarece oamenii s-au trezit cu bani mai puțini deși au muncit conform legii. Un specialist spune că formula de calcul a pensiilor i-a dezavantajat pe mulți.

„Deci avem categoria pensiilor speciale sau de serviciu, unde avem 6 în sistemul public - cele 6 categorii de pensii. Deci cuantumul pensiilor se compune dintr-o parte contributivă și una de la bugetul de stat.

Foto: Freepik (fotografie cu caracte rilustrativ)

Ce am facut noi? Anul trecut, execuția bugetară, inclusiv pe luna decembrie, a reprezentat 1,7 miliarde de lei. Numarul lor este 11.518, cam așa ceva.

Citește și: CCR anulează o ultimă șansă de creștere a pensiilor. O categorie de pensionari, defavorizată

Cuantumul pensiei în sistemul public se compune din o parte contributivă, cuantumul pensiei contributive plus punctele de stabilitate.

Problema este soluția: este eliminarea punctelor de stabilitate. Soluția o voi prezenta-o Guvernului, Parlamentului la toată lumea.

Există o mare problema - care se recunoaște mai mult sau mai puțin oficial - că 30, 40% din pensii pe recalculare sunt calculate greșit", a declarat Leonte Dumitru, la Realitatea Plus.

Reprezentanții Ministerului Muncii au susținut în nenumărate rânduri că pensionarii cei mai avantajați sunt cei care au contribuții mari și mulți ani munciți deoarece au primit un punctaj mai mare.

Citește și: Ministrul muncii, anunț final despre indexarea pensiei în 2025. Când se dau ajutoarele de 2.000 lei?

Exemple de probleme la recalculare

Newsweek a monitorizat Marea recalculare și a găsit o serie de probleme. Newsweek a arătat că există diferențe foarte mari între pensii deși anii de muncă sunt cam aceeași.

Prima persoană are 45 de ani și 4 luni muncite, din care 44 ani este stagiul de cotizare. Aceasta a acumulat 65,8 puncte de stabilitate motiv pentru care pensia i-a crescut cu aproape 2.100 lei la peste 5.300 de lei.

Cel de-al doilea exemplu este cel al unui pensionar care are un stagiu total de 46 de ani, din care 40 de ani sunt contributivi. 

Citește și: Cine sunt românii care beneficiază de o creștere de 110% la pensie. Se știe pe ce salariu au muncit

În cazul lui, creșterea este de aproape 700 lei, de la 3.179 lei la 3.909 lei. 

Un alt exemplu este un pensionar care a muncit 47 de ani, cu un stagiu de cotizare de 43 ani. 

Pe baza noii formule de calcul, seniorul a primit 58 de puncte, iar la final pensia i-a crescut cu aproape 1000 de lei. Astfel, de la 1 septembrie nu va mai primi 3.161 lei, ci 4.283 lei. 

Pe larg în LINK de mai jos:

Citește și: Diferențe de pensie la recalculare de 2000 lei între pensionari cu aceeași ani lucrați. De ce?

Mai jos, aveți o decizie de recalculare de la 1 septembrie. Pensionarul ar fi trebuit să ia o pensie cu 2.000 lei mai mică pe baza recalculării. În final, a rămas cu aceeași pensie.

Formula de recalculare pensie

VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.

VPR =81 lei

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an)

Puncte stabilitate la pensie
- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

1 punct/an la peste 35 ani munciți

Citește și: 3.200 de lei ajutor de șomaj. Cine ia această idemnizație și ce a lucrat?

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te