350 de lei lunar, pentru unii tineri. Ce trebuie să facă ei pentru a obţine banii

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.01.2024 - 12:31
350 de lei lunar, pentru unii tineri. Ce trebuie să facă ei - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
350 de lei lunar, pentru unii tineri. Ce trebuie să facă ei - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

350 de lei lunar, pentru unii tineri. Ce trebuie să facă ei pentru a obţine banii. O finanţare care face parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar este prezentă în Lege.

SHARE

350 de lei lunar, pentru unii tineri. Ce trebuie să facă ei pentru a obţine banii. O finanţare care face parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar este prezentă în Legea nr. 199/2023 a învățământului superior.

Pentru a facilita accesul unor grupuri defavorizate de elevi, de pildă, cei din mediul rural, la învățământul superior, autoritățile propun lansarea unui program numit Primul student din familie.

350 de lei lunar, pentru unii tineri. Ce trebuie să facă ei

Prin intermediul acestuia, elevii vor putea beneficia de diverse măsuri dedicate creșterii accesului la studii universitare, inclusiv de majorarea burselor sociale sau de merit.

Potrivit unui anunț recent al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, programul Primul student din familie este gândit pentru a crește accesul la învățământul superior și pentru a veni în sprijinul tinerilor care vor să urmeze o facultate.

Programul vizează acordarea de ajutor, în mod special, elevilor din grupurile subreprezentate ori defavorizate, inclusiv prin sprijinirea și consilierea lor în tranziția de la liceu la universitate.

Citeşte şi: Cu ce sumă va crește valoarea tichetelor de masă de la 1 ianuarie? În ce condiții se primesc banii?

Sunt luați în calcul, de exemplu, tinerii din mediul rural, unde probabilitatea ca un tânăr să fie primul din familie care urmează cursurile unei instituții de învățământ superior este cu mult mai mare decât în cazul celor din mediul urban.

Măsurile destinate creșterii accesului la studii universitare vizează:

Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

- măsuri de tip “punte” - pentru sprijinirea tranziției la studiile universitare, începând cu clasa a XI-a; 
- măsuri pentru combaterea reducerii abandonului universitar în rândul studenților proveniți din familii cu un nivel scăzut de educație;

Citeşte şi: OFICIAL Sunt bani pentru creșterea pensiilor cu 40% și a salariilor cu 5%. Iohannis a semnat

- măsuri dedicate accesibilizării instituțiilor de învățământ superior, inclusiv prin achiziția de echipamente IT și dezvoltarea de instrumente specifice proceselor educaționale care includ studenți cu dizabilități.

În plus, ghidul solicitantului, pus acum în dezbatere publică, stabilește că, în cadrul programului Primul student din familie, pe perioada participării la activitățile acestuia, elevii și studenții pot beneficia de suplimentarea bursei sociale/ de merit cu 350 de lei/ lună.

Programul Primul student din familie face parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar, ce apare în Legea nr. 199/2023 a învățământului superior, și va fi finanțat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educație și Ocupare 2021 - 2027 și din bugetul de stat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te