,,Psihologii mult timp au fost în sistemul de sănătate priviți ca un fel de subordonați în două mari specialități medicale: în psihiatrie și în neurologie”, a declarat dr. Mugur Daniel Ciumăgeanu, medic psihiatru și psiholog clinician, Președintele Comisiei de Psihologie clinică și Psihoterapie de la Colegiul Psihologilor din România.
În psihiatrie, psihologii din România erau cei care dublau de obicei prin expertiză și evaluare munca psihiatrului, în neurologie se ocupau în principal de partea de investigare a afectărilor neurologice și uneori de partea de recuperare, logopedie și intervenție.
,,Noi încercăm în momentul acesta să aducem în discuție nevoia de servicii psihologice în disciplinele medicale, în specialitățile medicale, și să aducem o voce nouă și proaspătă în a explica cât de utile pot să fie serviciile noastre”, a explicat dr. Mugur Ciumăgeanu. Serviciile psihologului pot să fie în două direcții: să îmbunătățească sau să eficientizeze actul medical sau pot să fie servicii ale psihologului pentru personalul medical.
,,Psihologul ar putea să acționeze în interiorul instituțiilor pentru găsirea unor soluții de creștere a calității vieții sau de îmbunătățire a stării de bine a personalului medical”, a spus Președintele Comisiei de Psihologie clinică și Psihoterapie, de la Colegiul Psihologilor din România.
Citește mai mult pe medical365.ro