VIDEO Care este cel mai bun remediu pentru menopauză. Ce trebuie să știe femeile, dar și bărbații

DE Mihai Duță | Actualizat: 11.04.2025 - 10:32

Menopauza este o perioadă firească în viața unei femei și poate crea disconfort. Aina Burlacu, medic primar endocrinolog, a explicat la Newsweek Life cum poate fi depășită această perioadă și care sunt cele mai bune remedii.

SHARE

Menopauza este o perioadă firească în viața unei femei și poate crea disconfort. Aina Burlacu, medic primar endocrinolog, coordonatoarea Centrului de Menopauză de la Regina Maria a explicat la Newsweek Life cum poate fi depășită această perioadă și care sunt cele mai bune remedii. 

VIDEO Care este cel mai bun remediu pentru menopauză

Newsweek Life: Auzim vorbindu-se tot mai des despre menopauza femeilor. Acuma, sigur, femeile din ziua de astăzi, la 50 de ani, sunt mult mai active ca în trecut. Cum poate să treacă mai ușor o femeie peste această perioadă?

Alina Burlacu, medic primar endocrionolog: Crescând durata de viață, teoretic,, petrecem mai mult de două treimi din viață în perioada aceasta de menopauză, care este foarte provocatoare pentru noi și pentru cei din jurul nostru, în primul rând pentru familie. Continuăm și cu locul de muncă pentru că sunt o grămadă de semne și simptome pe care doamnele le experimentează. În ultima vreme există foarte multe informații pe această temă.

Citește și: De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații? Ce roluri au genetica și hormonii? Doctorii dezvăluie

Primul lucru pe care ar trebui să-l facă o doamnă când are o suspiciune că ar putea să fie în această perioadă, este să se adreseze unui medic, fie că este ginecolog, fie că este endocrinolog, pentru că mai întâi trebuie pus acest diagnostic.  Ca în orice situație, mai întîi se pune diagnosticul, apoi se de un tratament, dacă este cazul și doamna respectivă este monitorizată prin anumite controale: ginecologic, mamografic, ecografic, etc. Este un protocol prin care pacienta se simte și ea în siguranță știind că face tot ceea ce trebuie să facă.

Citește și: Dieta pentru longevitate a unei femei de 106 ani. Ce alimente nu mănâncă și cum abordează viața?

Sunteți și șefa Centrului de Menopauză de la Regina Maria. Ce se întâmplă la acest centru?

Avem la Regina Maria centrul principal unde eu sunt coordonatoare și avem astfel de centre și în țară, la Timișoara, la Constanța, Craiova și, în curând, la Iași. 

Acest centru este foarte util deoarece pacienta care se programează, indiferent că vine la medicul de medicină internă sau endocrinolog sau ginecolog, este apoi preluată și corect investigată. Merge la consulturi interdisciplinare pentru că menopauza cuprinde mai multe aparate și sisteme și fiecare doamnă se manifestă în felul ei.

Unde au palpitații și trebuie să meargă la cardiolog, altele nu pot să doarmă și atunci merge la un psiholog sau psihiatru, altele iau în greutate prea mult și merg la nutriționist. De aceea e o idee foarte bună acest centru de menopauză, pentru că pacienta este diagnosticată, corect tratată și rămâne în observația noastră. Toate investigațiile se întorc la managerul de caz, care poate fi endocrinolog sau ginecolog, și acesta stabilește următorii pași. 

Ce trebuie să facă bărbații?

Bărbații trebuie să aibă răbdare și au nevoie de informație. Noi am inițiat în cadrul centrului nostru diverse webinarii făcute în general pentru varii firme care ne solicită ajutorul și la care recomandăm să participe și domnii, indiferent că sunt soți ai doamnelor la menopauză sau colegi. Pentru că este o perioadă pe care trebuie să o înțeleagă și se poate manageria cu grație și cu răbdare.

Citește și: VIDEO Cum convingi un copil de până în 3 ani să se spele, să se îmbrace și să meargă la grădiniță

Cam cât durează această perioadă?

Perioadele, să zicem fierbinți, sunt de 2-3 ani. În cărți se spune că bufeurile durează 7 ani. Dar durează 7 ani dacă nu le tratăm. Cu un tratament corect situația se gestionează în câteva luni.

Cred că cea mai întâlnită problemă de care se plâng cele mai multe doamne este faptul că iau în greutate. Care ar fi cauzele și care ar fi rezolvarea?

Asta este principala problemă, dincolo de bufeuri sau dincolo de lipsa de somn. E ca un puzzle aici. Pe de o parte sunt hormonii care indubitabil scăzând ne dereglează metabolismul. Și toate doamnele știu că dacă înainte aveau o talie de viespe, acum începe țesutul adipos să se așeze în jurul abdomenului. Apoi lipsa de energie care este caracteristică menopauzei le face pe doamne să nu mai facă activitățile sportive ca înainte. Apar niște modificări și la nivelul hormonilor de sațietate și de foame și atunci le este foarte foame și mănâncă mult dulce, plus retenția de apă plus stresul, etc.

Eu le spunt pacientelor mele că dacă vor să se mențină măcar cum erau la, să zicem,10 ani înainte de menopauză, ar trebui să facă sport dublu și să mănânce la jumătate.

Asta ar fi prima regulă, pentru că sunt și alte probleme metabolice pe care noi putem să le gestionăm într-adevăr. Dar baza, temelia unei vieți sănătoase după menopauză este alimentația echilibrată și activitatea fizică. Activitatea fizică mi se pare fundamentală și pentru sănătatea mentală și pentru cea fizică.  

S-a schimbat ceva în metabolismul femeilor în ultimii 20-30 de ani?

În afară de ceeea ce se întâmplă în corpul nostru, că hormonii ne părăsesc, că se secretă mai puțin, tot ceea ce mâncăm s-a modificat ca și compoziție. Pe scurt, vorbim despre distruptori endocrini care practic ne-au copleșit cam după 1990 încoace și care fac ca toate metabolismele noastre să fie diferite și încetinite. Dăm vina într-adevăr și pe oboseală și pe stres, dar foarte mult ne afectează ceea ce mâncăm, ceea ce îmbrăcăm, cosmeticele pe care le folosim. Disruptorii endocrini, vorbind la modul general sunt o cauză a problemelor de greutate, începând de la copii și până la vârsta a 3-a. Tebuie să fim foarte conștienți de acest lucru și știm că pe plan internațional, OMS lucrează intens pentru înlăturarea plasticelor și a microplasticelor și reducerea tuturor substanțelor chimice, bisfenoli și stalați din cosmetice. 

Dar e o luptă lungă și grea.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te