Un tată se luptă să își salveze copilul, după ce mama a murit la naștere. Medicii îl refuză

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 20.12.2020 - 17:14
Ionuţ şi Cristina Toncu. Foto pagina personală de Fb

O tânără de 30 de ani a născut un copil sănătos în spitalul din Caracal, dar în noaptea următoare starea ei s-a agravată. Transferată dimineață la Craiova, a decedat. Acum și copilul are probleme.

SHARE

Tătăl bebelușului născut joi este disperat. După ce și-a pierdut soția, se luptă acum să-și salveze copilul, născut sănătos, dar a cărui stare s-a înrăutățit la spitalul din Caracal, unul fără aparatură performantă.

Deși chiar medicul a cerut transferul către o unitate superioară și a sunat la spitale din Olt, Dolj și București, a primit numai refuzuri.

„Oamenii buni, starea copilului nu este ok, analizele nu sunt bune, medicul neonatolg din #Caracal cere transferul lui.
A sunat la toate spitalele din OLT, DOLJ, BUCUREŞTI, toţi refuză transferul pe motiv că nu au locuri sau că trebuie să sune cineva cu relaţii să aprobe😭😭😭😭😭 Vă rog distribuiți peste tot... 😭😭😭”, a fost apelul disperat, făcut pe Facebook, al bărbatului.

Doctorii s-au temut să transfere copilul fără aprobarea unui superior ierarhic, a explicat Ionuț Toncu, contactat de Newsweek România.

„Doamna doctor a sunat la camerele de gardă, spunând că ea nu mai poate ajuta copilul. A apelat la colegii ei, dar a primit numai refuzuri. De fiecare dată i s-a spus de către medicii de gardă că nu acceptă transferul decât dacă primesc un telefon de la cineva de mai sus”, a declarat tatăl bebelușului de numai trei zile.

Abia după ce cazul a apărut în presă, lucrurile au început să se miște, iar sâmbătă seara, copilul a fost transferat la spitalul din Slatina, unde este supus unor analize. Dar abordarea autorităților nu s-a schimbat semnificativ.

Ionuț Toncu nu știe ce analize, pentru că nimeni nu vrea să stea de vorbă cu el, stă la poarta spitalului și așteaptă vești bune. 

„Mi-au spus de la spital să revin cu un telefon în trei ore să îmi spună care e starea copilului. Acum nu știu dacă e bine sau nu. Și nu știu dacă va fi dus la București”, ne-a declarat bărbatul.

Chinurile prin care trece vin după ce soția sa, Cristina Toncu, a decedat vineri la spitalul din Craiova. Cei doi mai au un băiat de 4 ani și-l așteptau pe cel de-al doilea fiu. 

Pe 17 decembrie, Cristina a mers la medicul care i-a supravegheat sarcina şi i-a spus că are dureri de burtă. A cerut să rămână internată pentru că îi era teamă să nu păţească ceva copilul pe care-l purta în pântece.

Medicul îi spusese că are o dilataţie pe col, dar trebuie să mai aştepte pentru a avea contracţii mai bune. Într-un final, băieţelul s-a născut fără probleme cu o greutate de 3,940 kg.

„Era în culmea fericirii. Şi-a sărutat copilul, i-a spus că-l iubeşte şi că abia aştepta să vină pe lume", au povestit rudele tinerei pentru Adevărul.

După câteva ore, însă, starea Cristinei a început să se înrăutăţească. A făcut hemoragie intrauterină, iar sângerările nu s-au oprit nici cu tratament.

Medicul i-a spus că trebuie să-i scoată uterul, dar Cristina nu a acceptat. Potrivit rudelor, ar spus că ea îşi doreşte mult şi o fetiţă. În cele din urmă, a fost supusă intervenţiei chirurgicale, dar starea s-a agravat şi mai mult şi a intrat în stop cardiorespirator. A fost resuscitată rapid şi s-a luat decizia să fie transferată urgent la Spitalul Clinic Judeţean din Craiova unde, însă, a decedat.

Familia acuză pe doctorul din Caracal că nu a făcut ce trebuie pentru a o salva pe femeie, respectiv că nu a transferat-o mai repede la Craiova.

Conducerea Spitalului din Caracal spune că a demarat cercetările pentru a stabili exact ce s-a întâmplat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te