Cinci unități mobile de terapie intensivă au fost operaționalizate de către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), pentru a mări numărul de paturi ATI, în contextul creșterii numărului de persoane infectate cu coronavirus care au ajuns în stare gravă.
„La acest moment unitățile mobile de terapie intensivă sunt operaționalizate/urmează a fi operaționalizate, la următoarele spitalicești:
- Institutul de Prenumoftiziologie „Marius Nasta”
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș”
- Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași
- Spitalul Municipal Timișoara”, se arată într-un răspuns oferit Newsweek România de către Departamentul pentru Situații de Urgență .
În primul an al pandemiei de coronavirus, în aceste unități mobile au fost tratate circa 600 de persoane.
Unitățile mobile, cumpărate din donații
DSU a achiziționat primul tir de terapie intensivă în aprilie anul trecut, la începutul pandemiei de coronavirus, când România avea puține paturi de terapie intensivă și trebuia să găsească soluții rapide.
Atunci, unitatea mobilă a fost achiziționată prin intermediul „Fundației pentru Smurd”, în valoare de 264.930 de dolari, care va putea prelua pacienţii în stare critică, urmare a infecţiei cu coronavirus.
„Această secție mobilă de terapie intensivă pe structura unui tir poate fi deplasată rapid oriunde în țară, crescând capacitatea celor mai aglomerate spitale de a oferi îngrijire pacienților la cele mai înalte standarde.
Secția va fi amplasată în curtea unui spital supraaglomerat de primă linie, putând fi racordată atât la rețeaua electrică cât și la cea de oxygen a spitalului și va putea prelua un număr de 12 pacienți cu indicație de îngrijire în terapie intensivă”, anunța Raed Arafat, în urmă cu un an.
Unitățile mobile ATI nu au fost achiziționate de DSU sau IGSU, ci au fost primite ca donație din partea societății civile și a unor reprezentanți ai mediului de afaceri.
Patru defecțiuni, una remediată
În ultimul an, tir-urile de terapie intensivă s-au defectat de mai multe ori.
„De la momentul operaționalizării acestora și până în prezent, au fost semnalate și remediate/în curs de remediere, patru incidente la două unități mobile, după cum urmează: o problemă la sistemul de răcire al compartimentului pacienți (remediată), două incidente caracterizate de infiltrarea apei (situație remediată inițial, dar reapărută, acestea fiind în curs de remediere) și o defecțiune la sistemul de încălzire (în curs de remediere”, a precizat DSU pentru Newsweek Româna.
În noiembrie anul trecut, s-a defectat unitatea mobilă trimisă la Timișoara, la două zile după ce a fost pusă în funcțiune.
„Personalul medical care operează unitatea mobilă de terapie intensivă din Timișoara a semnalat echipei tehnice a Spitalului Municipal că din cauza unui consum ridicat, presiunea oxigenului din tir scăzuse, cerând acestora să intervină în a remedia problema și anume, să crească nivelul presiunii de pe ieșirea din stocatorul de oxigen care alimentează atât unitatea cât și întregul spital.
Unitatea Mobilă fiind racordată la rețeaua de oxigen din spital, nu s-a putut crește presiunea, dat fiind faptul că aceasta ar fi însemnat automat, creșterea presiunii oxigenului și în unitatea spitalicească.