VIDEO Termenul până la care spitalele trebuie să ofere îngrijire marilor arși, amânat până în 2025

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.05.2022 - 14:00
VIDEO Termenul până la care spitalele trebuie să ofere îngrijire marilor arși, amânat până în 2025 / Profimedia
VIDEO Termenul până la care spitalele trebuie să ofere îngrijire marilor arși, amânat până în 2025 / Profimedia
Spitalele din România nu au condiții să trateze persoanele cu arsuri
Spitalele din România nu au condiții să trateze persoanele cu arsuri

Ministerul Sănătății a aprobat și publicat în Monitorul Oficial, într-o discreție absolută, un Ordin de ministru ce prorogă până la 31 decembrie 2025, termenul până la care spitalele trebuie să ofere îngrijire pacienților cu arsuri, inclusiv în centre pentru marii arși.

SHARE

Ordinul de ministru nr. 1.258, din 3 mai 2022, pentru prorogarea termenului prevăzut la art. 12 din Ordinul ministrului sănătății nr. 476/2017 privind organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavilor cu arsuri a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 460, din 9 mai 2022.

Termenul inițial era 18 mai 2022.

Citește și: Piedone află dacă va face pușcărie. Verdictul în Dosarul Colectiv așteptat, azi. Un an de amânări

S-a întâmplat acest lucru exact în ziua în care este așteptată sentința finală în dosarul „Colectiv”. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti sunt aşteptaţi să pronunţe, joi, sentinţa în Dosarul Colectiv, după ce au avut loc deja mai multe amânări.

În 15 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea pentru 3 mai, ulterior fiind stabilită data de 12 mai.

În 3 martie, magistraţii au amânat decizia, explicând că au fost depuse concluzii scrise după termenul stabilit şi mai aveau nevoie de timp pentru deliberare.

În 3 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti amânase pentru 3 martie pronunţarea sentinţei definitive în dosarul „Colectiv”.

În primă instanţă, fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu pentru eliberarea autorizaţiilor de funcţionare în cazul clubului Colectiv.

România, ţara cu cei mai mulţi mari arşi din Europa, nu are încă nici măcar un centru special destinat tratării marilor arşi.

De aceea, țara noastră a tratat arşi în spitalele din străinătate, iar costul a fost de aproape 5 milioane de euro în ultimii 6 ani. Suma nu este deocamdată achitată integral spitalelor din străinătate, iar banii sunt suportaţi din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Citește și: România nu are centru pentru marii arși. 5 mil. €, în 5 ani, pentru tratamente în străinătate

Oficialii din Ministerul Sănătăţii admit că suma decontată este mare, că avem într-adevăr o problemă legată de pacienţii cu arsuri, și anunţă că va începe construirea a trei centre, la Bucureşti, Târgu Mureş şi Timişoara, cu bani de la Banca Mondială.

Doar 21 de paturi pentru marii arși, în toată ţara

România are cei mai mulţi mari arşi din Europa – între 1.400 şi 1.500 anual - dar nu există niciun centru pentru tratarea marilor arşi. Cea mai modernă secţie din ţară aşteaptă încă avize pentru a putea angaja personal în plus.

Avem 21 de paturi existente în spitalele din ţară, paturi destinate tratării marilor arşi, faţă de 11, câte existau în anul 2015: 11 paturi la spitalele Bagdasar Arseni, Floreasca şi Spitalul de Arşi, şi câte 5 locuri la spitalele din Timişoara şi Iaşi.

Citește și: DOCUMENT. Guvernul Dăncilă știa că spitalele nu fac față unei crize, dar nu a luat nicio măsură

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a furmizat date privind sumele cheltuite din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru tratamentele în străinătate acordate persoanelor care au suferit arsuri, în baza formularului european S2/E112. Cei mai mulţi pacienţi cu arsuri trimişi spre spitale din străinătate în utimii 6 ani au fost în 2015, în urma incendiului devastator din clubul Colectiv. Este vorba despre 36 de tineri.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te