Studiu românesc: câți anticorpi rămân după vindecarea de COVID-19. Reacția după formele severe

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 04.05.2021 - 22:43
Câți anticorpi rămân după vindecarea de COVID-19. Reacția după formele severe. Foto Pexels.com
Câți anticorpi rămân după vindecarea de COVID-19. Reacția după formele severe. Foto Pexels.com

Pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare de COVID-19 scapă mai repede de virus, prin comparație cu cei în faze severe ale bolii, arată un studiu efectuat la Cluj.

SHARE

Aproape toți bolnavii de COVID-19 au dezvoltat anticorpi IgM și IgG în 28 de zile. Numărul de anticorpi este mai mare la persoanele care au avut forme severe ale bolii.

Prin urmare, cercetătorii clujeni care au efectuat studiul „Cinetica anticorpilor și ARN-ului viral la pacienții infectați cu SARS-CoV2 internați într-un spital universitar român de boli infecțioase” recomandă o schemă simplificată de vaccinare pentru aceste persoane.

Cercetarea a fost efectuată pe pacienții adulți cu o infecție SARS-CoV2 confirmată care au cel puțin un test specific pentru anticorpi IgM și IgG, la Spitalul Universitar de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, în perioada 27 februarie - 31 august 2020.

Citește și: VIDEO Primul lot de autostradă în construcție spre Valea Oltului. Imagini cu tronsonul cap-coadă

„Timpul mediu de la confirmarea negativității PCR a SARS-CoV-2 a fost de 15 zile în cazurile asimptomatice/ușoare și de 17 zile în cele moderate/severe.

Timpul mediu până la seroconversie atât pentru IgM cât și pentru IgG a fost de 13 zile în cazurile asimptomatice/ușoare și de 11 zile în cele moderate/severe. Pentru ambele tipuri de anticorpi, cea mai mare reactivitate a fost semnificativ asociată cu o prezentare mai severă (IgM: OR = 10.30, IgG: OR = 7.97)”, afirmă autorii clujeni.

Aceștia au constatat, în concluzie, că anticorpii au apărut aproape la același moment, indiferent de severitatea bolii și, la o lună după confirmare, aproape toți pacienții aveau titruri de anticorpi detectabili.

Dar reactivitatea lor a fost mai robustă pentru IgG în cazuri mai severe.

Boala dispare după 15/17 zile

„Setul de date a inclus 469 de pacienți, 208 cu infecții asimptomatice/ușoare și 261 cu boli moderate/severe/critice. Caracteristicile pacienților sunt prezentate în tabelul 1. Proporția mai mare a bărbaților, vârsta mai mare și spitalizarea mai lungă au fost observate în cazuri mai severe.

Citește și: Moroșanu, după ce „călărețul” Sergiu a vândut casa: Mă duc să vorbesc cu el, de ce vrea iar sărac?

Au fost incluse un total de 1.199 teste RT-PCR și 571 măsurători IgM și IgG pereche (în medie 2,21 teste / persoană).

Jumătate din cazuri în cele asimptomatice/ușoare față de cele moderate până la critice au avut primul rezultat RT-PCR nedetectabil la 15 zile și 17 zile.

La 28 de zile după confirmare, proporția cumulativă de cazuri cu cel puțin un test RT-PCR negativ a fost de 93,1% în cazurile asimptomatice/ușoare și de 75,8% în cele mai severe”, menționează studiul  „Cinetica anticorpilor și ARN-ului viral la pacienții infectați cu SARS-CoV2 internați într-un spital universitar român de boli infecțioase”.

Prin urmare, la 28 de zile după confirmarea infectării cu Sars-COV 2 85,0% din cazurile asimptomatice/ușoare și 94,0% în cazurile moderate până la critice au avut anticorpi IgM, iar pentru cel puțin un test IgG detectabil a fost de 96,7 % în cazuri asimptomatice/ușoare și 94,2% în cazuri moderate până la critice.

Bărbații, anticorpi mai mulți

„Ambele tipuri de anticorpi au avut o variabilitate mai mare la pacienții cu tablou clinic mai sever.

Pacienții cu reactivitate IgM și IgG mai mare au fost bărbați (deși nu semnificativ), mai în vârstă, cu o prezentare mai severă, peste 30% anomalii ale zonei pulmonare, rata de mortalitate mai mare, spitalizare mai lungă și internare în UCI.

De asemenea, reactivitatea IgG mai mare a fost mai des prezentă la pacienții care au primit tratament cu dexametazonă, în timp ce reactivitatea IgM a prezentat un model similar, dar fără semnificație statistică”, menționează cercetătorii

Studii recente au demonstrat că istoricul anterior de infecție cu SARS-CoV-2 a fost asociat cu o reducere a reinfecției cu 80,5-84%, chiar dacă titrurile de anticorpi sunt mai mici comparativ cu cele induse de vaccinarea COVID-19.

Acest lucru este explicat prin faptul că răspunsul imunitar natural implică mult mai mult decât anticorpii care vizează proteinele spike.

________________

Articol realizat cu sprijinul paginii Știință și Comunicare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te