Organismul are nevoie de fier în fiecare zi pentru a produce proteine în celulele roșii din sânge și în mușchi, care ajută la transportul oxigenului în organism.
Fierul joacă, de asemenea, un rol esențial în susținerea sistemului imunitar, a funcției creierului și a sănătății tiroidei.
Mâncarea preferată a lui Popeye Marinarul, beneficii uimitoare. Previne cancerul, scade tensiunea
Bărbații adulți și femeile peste 50 de ani au nevoie de cel puțin 8 miligrame de fier pe zi, în timp ce femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani au nevoie de 18 miligrame pe zi, din cauza pierderilor de sânge la menstruație, scrie Health Digest.
Unele dintre cele mai bogate surse alimentare de fier includ carnea roșie, crustaceele, carnea de pasăre, fasolea, lintea, nucile și semințele. Multe cereale pentru micul-dejun sunt, de asemenea, îmbogățite cu fier.
Citește și: Cele 5 alimente din bucătărie care îi scapă pe PENSIONARI de părul alb. Conține vitamina A
Dar un alt aliment bogat în fier este spanacul. 100 de grame de spanac au 2,7 mg de fier, 2,9 g de proteine și 2,2 grame de fibre.
Spanacul, aliment cu multe beneficii
Popeye avea dreptate să atribuie spanacului puterea sa. Nutrienții acestuia pot contribui la reducerea riscului de afecțiuni precum cancerul și hipertensiunea arterială.
Popeye Marinarul - Foto: DigiFM
Spanacul este bogat în electroliți utili, precum potasiu, magneziu și calciu, care pot contribui la menținerea tensiunii arteriale sănătoase.
Dar una dintre armele sale secrete ar putea fi nitrații naturali. Nitrații ajută la relaxarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea fluxului sanguin, iar spanacul este bogat în aceștia.
Un studiu din 2015 publicat în Clinical Nutrition Research a cerut unor persoane să mănânce zilnic, timp de o săptămână, supă de spanac sau supă de sparanghel.
Citește și: Băutura răcoritoare care te ajută să slăbești. O faci acasă doar din trei ingrediente
Când au consumat supa de spanac, arterele lor au devenit mai puțin rigide la doar câteva ore după masă.
De asemenea, au observat scăderi semnificative ale tensiunii arteriale în comparație cu consumul de supă de sparanghel. Poate doriți să încercați sucul de spanac pentru a vă ajuta să vă scădeți tensiunea arterială (și să vă protejați împotriva cancerului).
Bogat și în antioxidanți
Alți nutrienți din spanac pot ajuta la combaterea cancerului. Potrivit unui articol din 2020 publicat în Asian Pacific Journal of Cancer Biology, vitamina C și vitamina E din spanac acționează ca antioxidanți, protejând celulele de daunele cauzate de radicalii liberi.
Spanacul e bogat și în vitamina B9 (folat), care susține diviziunea celulară sănătoasă.
Citește și: STUDIU Fructele și legumele pe care să le mănânci pentru un somn mai bun. Ce spun cercetătorii
Persoanele care consumă alimente bogate în folat au un risc mai mic de cancer colorectal. În plus, magneziul și vitaminele A și B6 din spanac ajută la întărirea sistemului imunitar și la reducerea inflamației, ambele jucând un rol important în prevenirea cancerului.
Câteva dezavantaje
Spanacul este bogat în multe substanțe fitochimice, dar unele dintre ele nu sunt foarte bune pentru sănătate.
Spanacul conține una dintre cele mai mari cantități de oxalat, un antinutrient care se leagă de minerale precum calciul și magneziul.
Oxalații pot împiedica organismul să absoarbă aceste minerale esențiale.
Dacă dieta ta este săracă în calciu, consumul de alimente bogate în oxalat poate crește riscul de formare a calculilor renali de oxalat de calciu.
Poți atenua efectele oxalatului consumând multă apă și limitând sodiul și zahărul din dieta ta. De asemenea, poți fierbe spanacul pentru a reduce cantitatea de oxalați.
Spanacul are, de asemenea, un conținut foarte ridicat de vitamina K, aproape de patru ori mai mult decât doza zilnică recomandată. Vitamina K este esențială pentru coagularea sângelui.
Cu toate acestea, dacă luați anticoagulante, este important să mențineți un aport constant de vitamina K. Modificările mari ale cantității de vitamina K de la o zi la alta, cum ar fi consumul unei porții mari de spanac dintr-o singură dată, pot interfera cu medicamentele și pot crește riscul formării cheagurilor de sânge.