Fie că este sub formă de pudră, uscat sau proaspăt, ardeiul cayenne conține o mulțime de vitamine.
Mai exact, conține vitamina A, care este esențială pentru sănătatea ochilor, a organelor, a sistemului reproducător și a sistemului imunitar.
„Doar o linguriță de piper cayenne conține 15% din doza zilnică recomandată de vitamina A”, a declarat nutriționista Alexis Supan pentru Cleveland Clinic, conform The Independent.
Ea a menționat că oamenii pot lua și mai multe vitamine din ardeii proaspeți.
Citește și: Condimentul din bucătărie care curăță colonul. Îl pui la uscat și îl adaugi în mâncarea de fasole
Alimentul picant care îți protejează inima și vederea. Plin de vitaminele A și C
Considerat din punct de vedere botanic un fruct și cunoscut în bucătărie ca legumă, ardeiul cayenne conține și vitaminele B6, K și C.
Vitamina K ajută organismul să oprească sângerarea și întărește sănătatea oaselor. Vitamina C susține sistemul nostru imunitar.
Alimentul picant care îți protejează inima și vederea. Plin de vitaminele A și C - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
„Un ardei proaspăt conține 72% din doza zilnică recomandată de vitamina C și 50% din vitamina A”, a menționat Supan.
Ardeii sunt o sursă excelentă de antioxidanți care protejează celulele și promovează sănătatea, potrivit Supan. Dietele bogate în antioxidanți s-au dovedit a ajuta la prevenirea cancerului și a bolilor de inimă.
Ardeii iuți conțin capsaicină, compusul chimic care le conferă gustul picant. Zeci de studii arată că capsaicina protejează împotriva inflamațiilor, care pot contribui semnificativ la dezvoltarea și progresia cancerului.
Citește și: Leguma pe care o pui în ciorbă și te scapă de kilogramele în plus. E dulce-picantă, o ronțăi
Supan a afirmat că ardeii pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea circulației sanguine și la scăderea tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială poate crește riscul de boli cardiace.
De asemenea, la fel ca alte alimente iuți, există dovezi că ar putea ajuta la arderea caloriilor și la senzația de sațietate după masă.
„Ardeiul iute de Cayenne este foarte util pentru digestie”, a spus Supan. „Crește producția de sucuri gastrice și enzime în stomac, ceea ce ne ajută să descompunem alimentele.”
Citește și: Alimentele care te protejează de cancerul de colon. Creștere alarmantă a cazurilor la tineri
Mai iuți decât ardeii jalapeño, acești ardei au între 30.000 și 50.000 de unități Scoville, scala care măsoară iuțeala ardeilor.
Pentru a vă face o idee, ardeii Carolina Reaper, unii dintre cei mai iuți ardei din lume, au 2,2 milioane de unități. Totuși, probabil că nu este ceva ce ar trebui să puneți direct în gură.
„Ardeii cayenne sunt un adaos excelent la o dietă sănătoasă”, a spus Supan.