Sindicatele din Sănătate critică ultima decizie a ministrului Nelu Tătaru

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.03.2020 - 12:15
Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătății

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) critică decizia ca salariaţii din sănătate asimptomatici sau cei cu forme uşoare de boală să fie trimişi în spitale pentru acordarea asistenţei medicale.

SHARE

„Fără a analiza latura umană şi morală a acestui anunţ, considerăm că asemenea declaraţii constituie o încălcare asumată a drepturilor pacienţilor care, fără să fie avertizaţi, vor fi puşi în situaţia de a fi trataţi de persoane contaminate. Considerăm că, în condiţiile unei acute lipse de personal preconizate în cazul unui scenariu cu un număr extrem de mare de pacienţi, ar putea fi vorba de cooptarea salariaţilor care au fost contaminate, dar s-au vindecat şi sunt deja imuni (lucru confirmat de două teste consecutive), ori de salariaţii asimptomatici, ori cu forme uşoare de boală, cazaţi în preajma spitalelor (pentru a nu îşi contamina propriile familii) şi care îşi exprimă dorinţa de a acorda în continuare asistenţă medicală, dar cu informarea prealabilă a pacienţilor despre acest lucru şi cu acordul lor", susţin reprezentanţii CFSMR, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Pe de altă parte, potrivit sursei citate, în privinţa iniţiativei de testare rapidă a peste 10.000 de locuitori din Bucureşti, organizaţia sindicală este de părere că personalul medical ar trebui să facă parte din grupul-ţintă.

Vineri, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că acele cadre medicale simptomatologie uşoară "vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii".

"În condiţiile în care vom regândi ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă sub supraveghere medicală, în mare parte şi de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie uşoară vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii", a spus Tătaru, la finalul unei întâlniri de lucru avută cu premierul Ludovic Orban, la Ministerul Sănătăţii.

CFSMR reuneşte medici, farmacişti, biologi, moaşe şi alte categorii de personal cu studii superioare din sistemul sanitar.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -