Royal Society Science Journal. Cei ce refuză să poarte mască sunt ca șoferii beți la volan

DE Adina Mutăr | 07.07.2020 - 18:19

Persoanele care refuză să poarte măști în timpul pandemiei coronavirusului ar trebui stigmatizate la fel ca șoferii care consumă alcool și se urcă la volan, a declarat marți șeful prestigiosului Royal Society Science Journal.

SHARE

Comentariile lui Venki Ramakrishnan vin după ce două noi studii au arătat că purtarea măștilor și a vizierelor poate contribui semnificativ la reducerea răspândirii de virusuri precum SARSCoV2.

„Înainte, puteai să bei câteva pahare și să te urci la volan sau să conduci fără centuri de siguranță. Astăzi, ambele sunt considerate manifestări antisociale. Iar refuzul de a purta masca în public trebuie privit în același mod”, a declarat Ramakrishnan.


Ramakrishnan a subliniat că măștile sunt cu adevărat eficiente doar dacă sunt purtate de majoritatea oamenilor.


„Dacă toți purtăm masca, ne protejăm reciproc și, prin urmare, reducem transmisia”, a precizat acesta.

Pandemia COVID-19 s-a răspândit cu viteze diferite în întreaga lume și există o serie de intervenții de sănătate publică care par să aplatizeze curba noilor infecții, inclusiv blocarea și distanțarea socială.


Un studiu realizat de echipe de la Universitățile din Pennsylvania și Cambridge a analizat femeile însărcinate admise pentru naștere în New York, care au fost testate pentru COVID-19.


S-a descoperit că 13,7% dintre femei aveau virusul, iar dintre acestea 88% nu au prezentat simptome.

Măștile au redus dispersia orală a particulelor între 50-100 la sută, în funcție de o serie de factori, au remarcat cercetătorii.

La indivizii pre-simptomatici, studiile au arătat că picăturile virale sunt emise nu numai prin strănut și tuse, ci și prin vorbire și respirație, ceea ce înseamnă că măștile ar reduce semnificativ riscul de noi infecții.

Un alt studiu publicat luni în Royal Society a evidențiat discrepanțele mari în ceea ce privește purtarea măștilor în rândul națiunilor bogate.

La sfârșitul lunii aprilie - deși COVID-19 făcea ravagii în toată Europa – populația care purta mască în Marea Britanie a fost de aproape 25 la sută, a constatat studiul.

Aceasta comparativ cu 83,4% în Italia, 65,8% în Statele Unite și 63,8% în Spania.

Autorii au spus că, în timp ce niciuna dintre țările studiate nu a avut o cultură de purtare a măștilor, cu o informare constantă și recomandări guvernamentale populația a înțeles mai repede cu ce se confruntă.

„Nu este vina oamenilor că nu poartă măști. Mai degrabă, sunt esențiale politici consecvente și informare publică eficientă”, a spus Melinda Mills, directorul Centrului pentru științe demografice Leverhulme de la Universitatea din Oxford și autor principal al studiului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te