Studii clinice: Remdesivir, primul medicament care dă rezultate în lupta cu COVID- 19

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.04.2020 - 16:07

Un spital din Chicago, care tratează cazuri severe de COVID- 19, cu medicamentul Remdesivir, produs de compania Gilead Sciences, a obținut rezultate foarte bune, scrie publicația americană ”Stat”, specializată în domeniul medical.

SHARE

Astfel, majoritatea pacienților au scăpat de febră și de simptomele respiratorii ale bolii în mai puțin de o săptămână și au fost externați, relevă un studiu clinic intrat în posesia publicației ”Stat”.

Remdesivir a fost unul dintre primele medicamente identificate, de testele de laborator, drept eficient în lupta cu noul coronavirus SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19.

În ultimele săptămâni, întreg mapamondul a așteptat cu sufletul la gură rezultatele studiilor clinice efectuate de compania Gilead. Odată finalizate cu rezultate pozitive, tratamentul va fi aprobat rapid de Food and Drug Administration (FDA) din SUA și de alte agenții de reglementare, mai ales că Remdesivir este un medicament omologat deja. ”Fiind sigur și eficient, acesta ar putea deveni primul tratament aprobat împotriva bolii”, scrie publicația „Stat”.

Universitatea din Medicină din Chicago a recrutat 125 de persoane cu COVID-19, pentru cele două studii clinice Gilead cu pacienți aflați în stadiul 3 al bolii. Dintre aceștia, 113 aveau forme severe. Toți pacienții au fost tratați cu perfuzii zilnice de remdesivir.

„Cea mai bună veste este că majoritatea pacienților noștri au fost deja externați, ceea ce este minunat. Am pierdut doar doi pacienți", a spus Kathleen Mullane, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Chicago, care supraveghează studiile Gilead.

Ea a făcut aceste comentarii, în cursul acestei săptămâni, în timpul unei discuții video despre rezultatele studiilor cu alți membri ai facultății de la Universitatea din Chicago. Discuția a fost înregistrată, iar publicația „Stat” a obținut o copie. Kathleen Mullane a recunoscut autenticitatea înregistrării, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Într-o declarație făcută publică joi, compania Gilead a precizat: „Ceea ce putem spune în această etapă este că așteptăm cu nerăbdare ca datele din studiile în curs să devină disponibile.” Mullane a precizat că, în cazul primilor 400 de pacienți prinși în studiu, ar putea fi publicate în orice clipă de Gilead.

”Când începem să administrăm medicamentul (Remdesivir- n.red), vedem cum curbele de febră o iau în jos. Oamenii sunt scoși de la ventilatoare la o zi după începerea terapiei. În această privință pacienții noștri s-au descurcat foarte bine. Majoritatea pleacă în șase zile din spital”, a spus ea.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.