Rafila, despre crizele din Sănătate: Singura soluţie sustenabilă este dezvoltarea medicinei primare

DE Alin Crișan | 18.01.2024 - 19:53
Rafila, despre crizele din Sănătate: Singura soluţie sustenabilă este dezvoltarea medicinei primare - Foto: Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Alexandru Rafila a afirmat, referitor la crizele suprapuse din Sănătate, că singura soluţie sustenabilă pe care o vedem pentru România este dezvoltarea medicinei primare şi a ambulatoriilor de specialitate.

SHARE

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a afirmat, referitor la crizele suprapuse din Sănătate, că singura soluţie sustenabilă pe care o vedem pentru România este dezvoltarea medicinei primare şi a ambulatoriilor de specialitate.

Rafila, despre crizele din Sănătate: Singura soluţie sustenabilă este dezvoltarea medicinei primare

„Până la 30 iunie este inclusă şi o verificare a cabinetelor de asistenţă medicală primară. Au existat şi nişte vârfuri în care serviciile prestate au depăşit capacitatea de a le furniza într-un anumit interval de timp.

Veniturile medicului de familie: venitul mediu, la nivelul unui judeţ, este între 40 şi 42 de mii de lei pe lună, deci 8.000 de euro pe lună din care plătesc cel puţin un asistent, cheltuieli de funcţionare, taxele”, a mai spus el.

Citește și: Apel pentru deblocarea posturilor în sănătate: În Capitală, sunt 900 de posturi vacante

„Eu am avut o poziţie care cred că a fost echilibrată: să meargă la negocieri în primul rând cu Casa şi dovadă că acest sfat a fost urmat. Nu ştiu dacă a contribuit poziţia mea. Obţinerea unui lucru se face prin negociere, nu prin ameninţări sau forţă. Casa nu a făcut decât să publice o valoare estimată a punctelor.

Permite finanţarea până la 30 iunie şi ulterior trebuie găsită o soluţie financiară sustenabilă, dintr-o rectificare bugetară. Poţi să muţi banii între capitole, dar trebuie o corecţie să muţi banii de unde i-ai luat.

Singura soluţie sustenabilă pentru România este dezvoltarea medicinei primare şi ambulatorilor de specialitate”, a declarat Alexandru Rafila, joi la Europa FM.

El a adăugat că venitul mediu al unui medic de familie, la nivelul unui judeţ, este „între 40 şi 42 de mii de lei pe lună, deci 8.000 de euro pe lună din care plătesc cel puţin un asistent, cheltuieli de funcţionare, taxele”.

„Nu poţi să treci epste câteva elemente. Până la 30 iunie este inclusă şi o verificare a cabinetelor de asistenţă medicală primară. Au existat şi nişte vârfuri în care serviciile prestate au depăşit capacitatea de a le furniza într-un anumit interval de timp. 

Veniturile medicului de familie: venitul mediu, la nivelul unui judeţ, este între 40 şi 42 de mii de lei pe lună, deci 8.000 de euro pe lună din care plătesc cel puţin un asistent, cheltuieli de funcţionare, taxele”, a mai explicat ministrul Sănătăţii.

„Putem să facem calcul, la un venit mediu de un judeţ: 40.000 de lei, cred că venitul net al unui medic de familie este 10-15.000 de lei”, a continuat Rafila.

Citește și: Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş, urmărit penal de DNA pentru mită

„Nu m-am referit la un anumit medic, ci la o medie. La o valoare medie de 40.000 de lei pe lună, probabil undeva între 10 şi 15.000 de lei este venitul net.

Nu Ministerul Sănătăţii gestionează aceste contracte. O colegă de la PNL m-a acuzat că mă derobez de responsabilitate pentru că Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este în subordinea Sănătăţii, nu, nu este”, a subliniat el, potrivit news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te