GRAFICE Cel mai pesimist scenariu al INSP: 25.000 de cazuri COVID/zi, unul din opt pacienți la ATI

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.12.2021 - 09:25
Inquam Photos / Octav Ganea
Sursa: INSP
Sursa: INSP
Sursa: INSP

În cel mai pesimist scenariu, vârful valului cinci al pandemiei COVID, dominată de Omicron, se va traduce în circa 25.000 de cazuri noi/zi, la începutul lunii februarie, avertizează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

SHARE

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a prezentat, miercuri, cele trei scenarii de lucru pentru valul al cincilea al pandemiei de coronavirus, dominată de mutația Omicron, mult mai contagioasă decât tulpinile precedente. 

Vârful infectărilor cu Omicron ar urma să fie atins cu 20 de zile mai devreme decât în cazul variantei Delta: astfel, în cel mai pesimist scenariu, în 7 februarie, România ar urma să atingă vârful de 25.000 de cazuri noi/zi. 

Citește și: Georgică Simion, un vadim mic, de curte, foarte util PSD-ului. Se repetă scenariul din 2000 | Newsweek Romania

România este și mai vulnerabilă în fața Omicron, din caza numărului redus de vaccinări (numai 40 la sută din populație vaccinată cu două doze și circa două milioane de persoane au trei doze de ser anti-COVID. 

Citește și: GRAFICE România, în coada clasamentului european la vaccinare, pe locul doi la decese COVID | Newsweek Romania

După jumătatea lunii ianuarie, experții în sănătate publică se așteaptă ca cel puțin 50 la sută din cazurile de COVID depistate să fie Omicron. 

„Transmisibilitatea foarte ridicată, cuplată cu o protecție scăzută oferită de schema completă de vaccinare împotriva infecției, va duce la posibilitatea infectării unui număr însemnat de persoane într o perioada scurtă de timp”, atrage atenția INSP, care arată că, în aceste condiții, persoanele vulnerabile, de peste 60 de ani, se vor infecta și mai repede, iar spitalele se vor bloca din nou. 

„Chiar și în situația în care severitatea variantei Omicron va fi mai redusă decât cea a variantei Delta, capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi suprasolicitată, cel puțin la nivelul înregistrat în valul precedent, din luna octombrie 2021”, arată INSP. 

O consecință a numărului mare de infectări cu COVID va duce și la infectarea personalui medical, deci la absenteism al cadrelor medicale. Un număr ridicat de cazuri este așteptat să se înregistreze, din nou, în centrele rezidențiale și în care sunt îngrijiți vârstnici.

Citește și: Rafila: 25.000 de paturi disponibile pentru pacienții Covid și 2.805 la ATI | Newsweek Romania

Cele trei scenarii cu care lucrează INSP 

1. Rata de creștere a numărului de cazuri 10% zilnic :5% din cazuri necesită internare în secții, 10% din cazurile din secții necesită internare la ATI. 

2. Rata de creștere a numărului de cazuri 6% zilnic: >20% din cazuri necesită internare în secții; 10% din cazurile din secții necesită internare la ATI. 

3. Rata de creștere a numărului de cazuri 10% zilnic: 20% din cazuri necesită internare în secții; 1 din 8 din cazurile din secții necesită internare la ATI. 

Situația va fi agravată și de faptul că la persoanele de peste 60 de ani rata vaccinării este redusă. 

Citește și: Medicamentele pregătite de MS pentru valul V de COVID. Antiviralele, nerecomandate fără prescripție | Newsweek Romania

În scenariul cel mai rău, secțiile de terapie intensivă vor fi blocate în 20 de zile de la începerea valului V 

În scenariul cel mai pesimist, în mai puțin de o lună de la declanșarea valului V, secțiile spitalelor sunt blocate, iar în scenariul cel mai ușor, secțiile vor fi blocate în ziua 41.

La terapie intensivă, numărul de paturi va deveni insuficient în ziua a 20-a, în scenariul cel mai pesimist, iar în cel optimist, într-o lună de la declanșarea valului V. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te