Pentru ce boli medicii pot cere internarea în spital? Nici nu trebuie trimitere

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.05.2024 - 09:59
Pentru ce boli medicii pot cere internarea în spita - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Spital Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Mulți români care ajung la spital cu afecțiuni acute pot rămâne internați o zi sau mai multe. Acolo primesc o serie de servicii medicale decontate sau nu de Casa de Sănătate. Pentru unele cazuri nu este nevoie de bilet de trimitere.

SHARE

Unii români nu înțeleg condițiile de internare în spital. Nu toți pacienții care ajung în fața medicilor necesită internare. 

Într-un ghid elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) se arată care sunt serviciile pentru care este nevoie ca pacientul să rămână o perioadă sub supraveghere medicală.

Pentru ce boli medicii pot cere internarea în spital? Nici nu trebuie trimitere 

Medicii pot decide internarea în spital pentru acordarea unor servicii pentru unele boli. Astfel poți rămâne internat pentru consultații, investigații, stabilirea diagnosticului, tratament medical și/ sau chirurgical, îngrijire, recuperare, tratament, etc.

Serviciile medicale în regim de spitalizare se acordă, conform programării, în baza biletului de trimitere eliberat de către medicul de familie sau de medicul specialist din ambulatoriu

Biletul de trimitere nu este necesar în cazul urgențelor medicale, nașterilor, chimioterapiei, radioterapiei, bolilor cu potenţial endemo-epidemic care necesită izolare şi tratament etc.

În cazul persoanelor neasigurate la sănătate, serviciile spitalicești sunt furnizate până la rezolvarea urgenței, în cazul urgențelor medico-chirurgicale în care este pusă în pericol viața pacientului sau care au acest potențial, respectiv până la rezolvarea completă a cazului, pentru bolile cu potențial endemo-epidemic, scrie avocatnet.ro.

Foto: freepik.com

Aceste servicii medicale amintite pot fi acordate prin spitalizare de zi, adică o durată de internare de cel mult 12 ore, sau prin spitalizare continuă, cu o durată de internare mai mare de 12 ore.

Citește și: De ce românii primesc medicamente noi la 2 ani după nemți. Statele estice sunt defavorizate

Spitalizare de zi se decide în cazul afecțiunilor precum anemie, infecții ale căilor respiratorii, infecții ale tractului urinar, infecții intestinale virale sau bacteriene, diaree infecțioasă, sindromul intestinului iritabil,

boala refluxului gastro-esofagian, varice fără inflamație, amigdalită acută, tiroidită autoimună, diabet zaharat, cardiomiopatia ischemică, insuficiența valvei mitrale sau aortice fără indicație de intervenție chirurgicală, hepatită alcoolică, se arată în documentul CNAS.

Pacienții internați în saloane de lux plătesc 300 de lei/zi

Pacienții pot beneficia de servicii medicale gratuite doar în spitalele publice care au încheiat contracte de furnizare pentru servicii de spitalizare cu casele de asigurări de sănătate.

Citește și: Cât costă o zi de spitalizare la stat dacă nu eşti asigurat. Ce se întâmplă dacă nu plătești

Acestea trebuie să acorde serviciile medicale care fac obiectul contractului și să suporte pentru asigurații internați toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv medicamente, materiale sanitare, investigații de laborator și imagistice.

De asemenea, spitalele trebuie să suporte cheltuielile cu serviciile hoteliere standard pentru însoțitorii copiilor bolnavi în vârstă de până la trei ani și pentru cei ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

Citește și: Marile spitale din România, în pragul colapsului! Au dificultăți din cauza scumpirilor. Soluția MS

În schimb, nu sunt decontate de casele de sănătate, iar contravaloarea acestora trebuie suportată de asigurat, serviciile hoteliere cu grad înalt de confort (saloane cu puține paturi, grup sanitar propriu, televizor, frigider etc.) a căror contravaloare este stabilită de fiecare spital și nu poate depăși valoarea de 300 de lei/zi, precum și asistența medicală și serviciile medicale solicitate de asigurat (la cerere), servicii medicale care nu sunt incluse în contractul spitalului cu casa de asigurări de sănătate.

Foto: Freepik.com

Dacă medicul din secția în care asiguratul este internat recomandă, în baza unor documente medicale, anumite medicamente, materiale sanitare sau investigații de laborator, iar cheltuielile pentru acestea sunt suportate de către asigurat, deși ar fi fost îndreptățit să beneficieze de acestea gratuit, spitalul trebuie să ramburseze, la cererea pacientului, contravaloarea acestora.

Spitalele private ce au contract cu casele de asigurări de sănătate pot percepe o contribuție personală de la pacienții care optează să beneficieze de servicii de spitalizare pentru o afecțiune acută.

Citește și: Câți români se tratează în spitalele de stat și câți la privat. Analiză comparativă 2019 - 2023

La externare, pacientului i se eliberează un decont, care cuprinde toate cheltuielile legate de spitalizare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te