Cât costă o zi de spitalizare la stat dacă nu eşti asigurat. Ce se întâmplă dacă nu plătești

DE Alexandra Lupascu | 20.03.2024 - 17:25
Cât costă o zi de spitalizare la stat dacă nu eşti asigurat. Ce se întâmplă dacă nu plătești Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

În principiu, un pacient neasigurat CNAS poate fi internat într-o unitate medicală a statului doar pe perioada în care vorbim despre o internare de urgenţă.

SHARE

În cazul în care se constată încetarea stării de urgenţă, pacientul neasigurat CNAS trebuie informat în legătură cu această situaţie, dar şi informată că menţinerea lui în spital se poate face doar cu condiţia plăţii cheltuielilor de spitalizare în afara perioadei de urgenţă.

Într-o asemenea situaţie vorbim despre pachete minimale de servicii medicale gratuite de care un pacient neasigurat poate beneficia.

Este evident, cum anunţam şi mai sus, că aceste servicii medicale sunt în strânsă legătură cu posibilitatea ca pacientul respectiv să se afle într-o situaţie urgentă.

Printre serviciile medicale gratuite de care un pacient neasigurat poate beneficia vorbim despre servicii medicale pentru situaţii de urgenţă, supraveghere și depistare de boli cu potențial endemoepidemic sau servicii de consultaţie şi monitorizare a evoluţiei sarcinii.

Citește și: De ce românii primesc medicamente noi la 2 ani după nemți. Statele estice sunt defavorizate

Cât costă o zi de spitalizare la stat dacă nu eşti asigurat. Ce se întâmplă dacă nu plătești

Persoanele neasigurate CNAS trebuie să ştie că o zi de spitalizare la stat poate costa foarte mult. În mod normal vorbim despre un cost minim de 60 de euro pe zi, cost care însă poate să ajungă şi la câteva sute de euro pe zi, în funcţie de unitatea implicată şi problema avută de pacientul respectiv, conform Observator.

De altfel, au existat multe persoane care s-au plâns, de-a lungul timpului, de costurile foarte mari din spitalele de stat, în comparaţie cu condiţiile oferite.

Citește și: Spitalele, fără bani de medicamente pentru bolnavii cronici. Guvernul nu a rectificat bugetul

În mod normal, la o asemenea situaţie este destul de greu de ajuns, reprezentanţii spitalelor având posibilitatea de a solicita evacuarea pacienţilor care nu sunt asiguraţi CNAS şi nu au posibilitatea să plătească spitalizarea.

Totuşi, dacă un astfel de pacient ajunge într-o astfel de situaţie, într-un final unitatea medicală se poate îndrepta împotriva pacientului respectiv, în instanţă, pentru recuperarea banilor datoraţi.

Cum poţi să asigurare CNAS dacă nu ai venit

Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri, ori nu realizează venituri în mod constant, se pot totuşi asigura pe cont propriu în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Vorbim despre un scenariu ce presupune completarea formularului D212, declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, şi achitarea în mod constant a unei sume de bani către bugetul de stat, sumă care, în mod normal, ar trebui să fie undeva la 10% dintr-un salariu minim.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te