De ce românii primesc medicamente noi la 2 ani după nemți. Statele estice sunt defavorizate

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 03.10.2023 - 23:20
De ce românii primesc medicamente noi la 2 ani după nemți. Statele estice sunt defavorizate Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Nu toți pacienții sunt egali când vine vorba de tratament cu medicamente de ultimă oră.

SHARE

Piața unică se află chiar în centrul Uniunii Europene. Dar când vine vorba de un tip de produs - medicamente care salvează vieți - este fiecare țară pentru sine.

Pacienții din întregul bloc nu au aceleași medicamente disponibile atunci când se luptă cu boala. Un medic din România așteaptă în medie doi ani pentru a prescrie același medicament de ultimă oră ca omologul său din Germania. Dacă cineva suferă de o boală care pune viața în pericol, cum ar fi cancerul, aceasta este diferența dintre viață și moarte, scrie Politico.

Factorii de decizie sunt conștienți de această loterie cu coduri poștale și doresc să o schimbe.

De ce românii primesc medicamente noi la 2 ani după nemți. Statele estice sunt defavorizate

„Pacienții din statele membre occidentale și mai mari au acces la 90% din medicamentele nou aprobate. 

În statele membre estice și mai mici, acest număr este de până la 10%”, a declarat comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-un discurs din aprilie.

„Acest lucru este cu adevărat inacceptabil.”

Înalt oficial al UE prezenta propunerea Comisiei de reformare a pieței farmaceutice din Europa, al cărei scop principal este de a rezolva această problemă a accesului inegal. 

Citește și: Traficant de droguri, angajat la farmacie. Vindea Fentanil și Oxicodona, substanțe cu efect mortal

Ideea mare este de a pedepsi companiile care nu își lansează produsul pe toate cele 27 de piețe ale UE în termen de doi ani.

Dacă nu joacă mingea, se vor confrunta cu concurența anterioară a rivalilor.

Dar, pe măsură ce legiuitorii din Parlament încep îndelungate dispute cu privire la detaliile textului, dărâmăm cele mai mari obstacole în calea unei piețe mai echitabile a medicamentelor.

Cât își permite România să investească în medicamente

Primul motiv este simplu: unele medicamente sunt cu adevărat scumpe . 

Și există diferențe economice mari în cele 27 de țări UE – PIB-ul Bulgariei pe cap de locuitor este de aproape cinci ori mai mic decât Țările de Jos, de exemplu. Înseamnă că unele țări pot cheltui mai mult pentru îngrijirea sănătății – și medicamente – decât altele.

O analiză finanțată de industrie a pieței europene a medicamentelor împotriva cancerului de către Institutul Suedez pentru Economie a Sănătății (IHE) constată că cei mai buni cheltuitori Austria, Germania și Elveția au plătit între 92 și 108 EUR de persoană pentru medicamente împotriva cancerului, comparativ cu 13-16 EUR, în Republica Cehă, Letonia și Polonia.

Citește și: Ciolacu vrea desființarea Casei Naționale de Sănătate unde se iau sporuri de 3.000.000

Cheltuielile mai mici se traduc în mai puține medicamente prescrise. În cazul medicamentelor imuno-oncologice, de exemplu, utilizarea în țările mai sărace a fost între o zecime și o cincime din cea observată în țările mai bogate. 

„O mare parte a pacienților europeni cu cancer, în special în Europa de Est, nu pot avea acces la medicamente eficiente (și potențial rentabile) din motive legate de accesibilitate”, scriu cercetătorii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te