Pentru prima data în istoria recentă, aproape nicio țară nu a fost pregătită pentru criza medicală ce a pornit la o dată încă necunoscută în Wuhan, orașul chinezesc cu peste 11 milioane de locuitori și cu un laborator unde se studiază boli periculoase, și care a lovit cu o violență incredibilă în Europa și SUA.
Nicio țară, cu excepția câtorva din Asia, nu a fost pregătită pentru ca viața să fie dată peste cap în februarie. Unii lideri politici au ignorat pericolului până a fost prea târziu. Au picat în capcana SARS-COV 2 mai întâi Spania și Franța, apoi Marea Britanie, acolo unde premierul Boris Johnson a optat pentru o mult prea costisitoare în număr de vieți pierdute imunizare de turmă.
Apoi, chiar Boris Johnson s-a infectat și a ajuns la terapie intensivă. Acum, premierul britanic este unul dintre cei care susțin măsurile de distanțare socială. Numai că, între timp, Marea Britanie a urcat până pe locul 4 în nedoritul clasament al victimelor COVID-19, boala dată de noul coronavirus
chinezesc.
Scenarii similare s-au întâmplat în SUA (locul I pe glob, cu aproape două milioane de infectați) sau Rusia (locul al 3-lea la momentul închiderii ediției noastre, cu peste
300.000 de victime).
România, în ciuda a ceea ce ne-am obișnuit, s-a descurcat decent. Am intrat în pandemie cu depozitele de echipamente de protecție aproape goale și cu un buget sărăcit de risipa financiară a guvernelor Dragnea. Sistemul de sănătate românesc s-a văzut în toată incompetența și corupția sa. Peste 1.000 de medici s-au infectat în prima parte a luptei cu coronavirusul chinezesc, fie pentru că nu au avut echipamente de protecție, fie pentru că nu au știut ce să facă cu acestea.
A fost nevoie de stare de urgență și de conducere militară a unor spitale devenite focar pentru a struni situația. În cele din urmă, până pe 15 mai, Ziua Relaxării, România avea unul dintre cele mai mici procente de morți la un milion de locuitori din UE.
Cum am reușit? Ce se întâmplă în continuare? Cum am fost afectați economic și psihologic? Cum va arăta viitorul nostru financiar și politic, cum ni se va schimba comportamentul în societate?
Newsweek România răspunde la toate aceste întrebări în dosarul special dedicat pandemiei de coronavirus. Un dosar din care, în plus, puteți afla și cine sunt câștigătorii crizei medicale. Pe banii noștri.
Când ar putea fi gata primul vaccin împotriva coronavirusului, SARS-COV 2
Antiinflamatoarele în contextul COVID-19. Ce este demonstrat și ce nu
Cât de corecte sunt datele despre mortalitatea SARS-COV-2
Cum poate fi repornită economia, după ce PSD a golit trezoreria
Liberalii, sub asediul PSD, CCR și al Avocatului Poporului. Cine decide data alegerilor
Oficiul pentru Achiziții Centralizate, creat de Dăncilă, a luat doar hârtie înainte de pandemie
VIDEO Infodemia tâmpește România. Minciunile despre COVID-19
Operațiunea vacanța de vară. Unde putem merge și cum
Școala online va bântui și la toamnă
PSD nu a putut deschide Biblioteca Virtuală, care ar fi ajutat elevii, în pandemie
Efecte psihologice ale pandemiei de coronavirus. Explicațiile experților
„Zona roșie“ din asistența socială. Cine a fost abandonat în starea de urgență
Starea de urgență versus starea de alertă. Legi care încing spiritele
Pandemiile, specialitate chinezească
Antecedentele mortale ale Chinei în materie de sănătate mondială
_______________________