Obiceiurile care îți fac praf creierul. Ce se întâmplă de fapt când repeți anumite lucruri?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.05.2024 - 16:24
Unele obiceiuri fac rău memoriei - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Cu toții știm că repetiția este mama învățăturii. Însă nu tot ce repeți îți ajută creierul. Din contră, specialiștii spun că lipsa provocării și varietatea poate duce la o scădere a funcțiilor cognitive.

SHARE

Într-o lume în care longevitatea este din ce în ce mai comună, sănătatea cognitivă a devenit un subiect de interes din ce în ce mai mare.

Și o memorie bună nu numai că face viața de zi cu zi mai ușoară, dar ne îmbogățește și interacțiunile sociale și ne oferă un sentiment de continuitate și conexiune cu trecutul nostru. 

Dar câteva obiceiuri rele ne fac să ne pierdem memoria pe zi ce trece. Și nici măcar nu ne dăm seama. 

Obiceiurile care îți fac praf creierul. Ce se întâmplă de fapt când repeți anumite lucruri?

Prin urmare, este important să aveți grijă de abilitățile mentale de la o vârstă fragedă, astfel încât sănătatea cognitivă să rămână în formă maximă pe măsură ce trec anii.

Citește și: De ce trebuie să te ferești de produsele fast-food. Cum îți este afectat creierul

Printre liniile directoare recomandate pentru a realiza acest lucru se numără menținerea activă fizic, deoarece activitatea promovează circulația sângelui, ceea ce poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate reduce riscul deteriorării mentale; 

stimularea minții,  prin învățarea de noi abilități sau participarea la activități care necesită concentrare mentală;  mentine o alimentatie sanatoasaă, bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește și grăsimi sănătoase;  socializați în mod regulat și  gestionați stresul.

Așadar, deși este natural să experimentezi un anumit grad de declin cognitiv pe măsură ce îmbătrânești , respectarea unui stil de viață sănătos poate ajuta la minimizarea impactului și la menținerea minții ascuțite și activă de-a lungul anilor.

Este important să rețineți că niciodată nu este prea târziu să adoptați obiceiuri sănătoase și să aveți grijă de sănătatea creierului.

iată ce obiceiuri pot avea efecte dăunătoare asupra creierului: 

Somn puțin și slab: Dormitul suficient nu este esențial doar pentru sănătatea noastră fizică și mentală, dar joacă, de asemenea, un rol fundamental în funcția cognitivă și memorie.

Somnul contribuie la  consolidarea memoriei,  îmbunătățește  performanța cognitivă , întărește memoria emoțională  și joacă un rol în  curățarea creierului prin eliminarea proteinelor toxice care pot deteriora celulele creierului și pot afecta funcția cognitivă.

Multitasking sau realizarea mai multor sarcini simultan: Când încercăm să îndeplinim mai multe sarcini în același timp, atenția noastră este împărțită între ele.

Aceasta înseamnă că nu ne putem dedica toată atenția niciunei sarcini individuale, ceea ce face dificilă procesarea eficientă a informațiilor și consolidarea lor în memorie. În plus, comutarea între diferite sarcini necesită ca creierul nostru să treacă constant de la un set de abilități cognitive la altul .

Citește și: Studiu: Ce activitate trebuie să faci zilnic pentru a limita riscul de demență la bătrânețe

Această alternanță poate duce la interferențe cognitive , ceea ce face dificilă menținerea informațiilor în memoria pe termen scurt și poate afecta negativ capacitatea de a-și aminti detaliile importante.

Făcând mereu același lucru : Când desfășurăm activități repetitive și monotone, creierul nostru nu primește stimularea cognitivă necesară pentru a rămâne activ și sănătos. Lipsa provocării și varietatea poate duce la o scădere a funcțiilor cognitive, inclusiv a memoriei.

De fapt, lipsa de varietate și entuziasm în activitățile noastre zilnice poate face ca evenimentele să pară mai puțin semnificative și memorabile . Noutatea și entuziasmul sunt factori  care pot ajuta la consolidarea memoriei, așa că monotonia poate împiedica acest proces. 

A crede că memoria noastră este suficient de bună: capacitatea cognitivă nu este niciodată atât de optimă pe cât s-ar putea crede. Prin urmare, este important să nu apelezi doar la memorie pentru a-ți aminti lucruri, scrie 65ymas.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te